inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 10 d’abril de 2014

Peres al vi


>Recepta número 804 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Son unes postres que tradicionalment es poden acompanyar d'una bola de gelat de nata o vainilla i, fins i tot, servir-les tèbies buscant el contrast de temperatures.
Si concentreu correctament el vi amb el sucre, aquestes peres pràcticament no tindran gust a vi, a l'alcohol del vi, vull dir. Resulten unes postres dolces (i calòriques també) que agraden a grans i petits.
Podeu emprar peres amb DOP de Lleida o peres de Puigcerdà.
I es que a Catalunya tenim molt bones peres.
Què millor que endur-se a la boca un bon parell de peres ruixades amb vi!
Ups, això ha sonat estrany, oi?
No sigueu mal pensats, coi! què sempre esteu igual!
Bé, una mica sí que ho faig expressament.
Sabeu què? mate-m'ho, mate-m'ho!
Si es que sóc un poca-solta! No us diré que no.
Som-hi!

INGREDIENTS
8 peres de carn dura
1 l de vi negre
1 branca de canyella
150 g de sucre
1 tros de pell de Taronja

VARIANTS:
- Es pot fer amb prunes seques en comptes de peres.
- Podeu afegir-hi aigua al vi.
- La pell pot ser de llimona en comptes de taronja.
- S’hi pot afegir clau d’espècia.

ELABORACIÓ
 Preparem tots els ingredients.
 He utilitzat peres conferència amb DOP Lleida.
 El vi, no cal que sigui un gran vi però si que ha de tenir una qualitat mínima.
 Aboquem el vi dins l'olla o cassola on farem les peres.
  A continuació hi afegirem el sucre.
  Una branca de canyella.
  I la pell d'una taronja. Procureu evitar al màxim la part blanca ja que és amargant.
 Finalment hi afegim la pell de taronja i ja podem engegar el foc al mínim. Remeneu el sucre.
 Mentrestant, peleu les peres.
  Retirarem la part inferior de la pera.
 Us ha de quedar neta.
 També conservarem la branca superior per una qüestió d'estètica.
Incorporem les peres pelades al vi. No cal que quedin cobertes del tot pel vi, però sí almenys les 3/4 parts. Per tant, podeu afegir aigua si cal.
Ara es qüestió de fer bullir el vi amb les peres, el sucre, la branca de canyella i la pell de taronja.
 S'hi estaran uns 25-30 minuts com a mínim.
 Podeu tapar la cassola.
Doneu-li la volta de tant en tant. Ho deixarem coure coure lentament fins que les peres siguin toves.
Quan això passi, retirarem les peres per a concentrar el suc de la cocció.
Podeu comprovar si són cuites punxant amb qualsevol cosa la carn de la pera.
 Si s'hi enfonsa fàcilment significarà que la pera ja és cuita.
  Podeu reservar-les a dins del mateix recipient on les conservarem a la nevera.
 Retirarem la pell de taronja...
  ... i la branca de canyella.
  I deixem que el vi caramel·litzi.
Poc a poc, a foc lent. Uns 15 minuts més, segur: Ha de reduir a la meitat.
 Torneu-hi a afegir les peres i deixeu-les refredar.
  Ruixeu-les amb aquest almívar que ens ha quedat.
Les peres amb vi es poden servir fredes o tèbies.
I aquí les teniu.
La resta les podeu reservar a la nevera dins un tàper, us aguantaran força dies.
Però heu també heu de tenir present que la pera deixa anar aigua i aquest almívar tan enganxós es convertirà en una salsa més liquada.
Quina pinta eh?
Bon profit!

6 comentaris :

  1. no sé si m'agraden més les peres al vi o el vi de les peres (l'almíbar) !! Ha ha ha. A casa en faig de tan en tan, i com tu, amb la varietat de pera conferència. I també amb canyella. No hi he posat mai la pell de taronja, però sí que sempre hi poso un parell de claus. Ho intentaré així amb la taronja la propera vegada!

    ResponElimina
  2. Sóc una "forofa" de les peres al vi. Tot i que a casa sempre hem tallat les peres per la meitat (o a quarts) i els traiem el cor, però a part d'això, tot igual.

    ResponElimina
  3. @Marina, la veritat es que son més bones del que recordem i sempre sorprenen en boca, oi?. Una abraçada Marina!

    @Moxi, efectivament, les pots tallar prèviament. Gràcies pel comentari!

    ResponElimina
  4. doncs si, unes postres que les faig de tant en tant i sempre agraden, encara que portin calories si has fet un dinar una mica ferragós, son refrescants, jo ho faig igual, però en comptes de taronja hi poso la pell d'una llimona, ah, i no ho faig redüir tant, prenc nota.

    ResponElimina
  5. No he fet mai i m'agraden molt. Ja tinc la recepta ara gràcies a tu. Ja sé que es poden trobar receptes per Internet, però tu em dones confiança i a més estan molt ben explicades.

    Una alternativa ràpida i fàcil que faig, és posar-les a trossets, banyades amb un dels vins dolços de millor RQP que conec... I és la Verema Tardana (negra) de la Cooperativa de Falset... Un parell d'hores en remull i ja sé que no és el mateix que "peres al vi", però tb és mlt més lleuger...

    ResponElimina
  6. @Ricard, bona suggerència aquesta del peres a trossos amb vi dolç. Ho provaré.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !