inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 20 d’abril de 2014

Mona de Pasqua (Clàssica)



>Amb la mona sempre hi ha debat. ¿Per què? Per què hi ha moltes maneres de fer la mona.
De fet, l'autèntica és una massa similar al brioix amb un ou dur al mig. I ja està.
És l'autèntica Mona de Pasqua tradicional.
 
Jo mateix, a la pastisseria on treballava, en feia d'aquestes, però els tres grans tipus de mona que més s'acostumen a demanar són:
- la clàssica (farcida amb melmelada de préssec i coberta de gema pastissera amb fruita confitada)
- la sara (farcida amb melmelada de préssec o maduixa i coberta de mantega pastissera i ametlla filada)
- la de trufa (farcida amb melmelada de maduixa i coberta amb trufa de xocolata i granet de xocolata)
Pel meu gust, la més bona és la clàssica però sense fruita confitada. Encara que les altres estan molt i molt bones també.
En aquesta recepta us explicaré com fer la "Mona de Pasqua Clàssica" amb fruita confitada.
Com veureu, us ensenyaré dues maneres d'acabar-la: la primera amb ametlla filada torrada i fruita confitada, i la segona amb crocant i decoració de xocolata.
Heu de tenir en compte que els ingredients per a elaborar una Mona són, alhora, altres receptes que s'han de fer prèviament. Per tant, haureu de ser previsors ja que necessitareu un parell de dies per fer-la.
Som-hi doncs.

INGREDIENTS
1 pa de pessic (mida de quilo, d'uns 26-28cm)
400 g de gema pastissera
1 pot de melmelada de préssec (o la que més us agradi)
almívar + brandi (sucre bany)
gelatina de poma
ametlla crocant o ametlla filada torrada
xocolata per a decorar (ous, botes, etc...)
fruites confitades (cirera, meló, pera, taronja, etc...)
figuretes de joguina (plomes, pollets, ninos, etc...)

ELABORACIÓ
El dia abans prepararem el pa de pessic. Ja sabeu que jo us proposo dues posibles receptes: la tradicional "Pa de pessic tradicional" i la de pastisseria "Tortada" que requereix d'impulsor i emulsionant.
Passeu-vos per ambdues receptes prèviament i veureu les diferències.
Començarem per repelar el pa de pessic. Això es fa per una qüestió estética. La gema també s'enganxarà millor a la molle que a la crosta. Li treiem la tapa, que podem guardar per fer la base d'un gelat.
Ara, subjectem el pa de pessic amb una ma...i anirem repelant el lateral....
...procurant tallar sempre la mateixa quantitat. D'aquesta manera us quedarà rodó.
 Seguidament el tallarem per la meitat (horitzontalment, clar) i així el podrem farcir.
És important treballar sobre una plataforma plana que ens permeti manipular el pastís. La mateixa tapa d'un motlle metàl·lic servirà.
Ara, agafem el nostre almívar que ja tenim preparat...i li afegirem un 30% de brandi. Amb això li direm "Sucre bany" i servirà per banyar el pastís. Com que han de menjar nens, banyarem la meitat amb almívar sol i l'altre meitat del pastís amb sucre bany (pels adults).
El lleuger sabor a brandi és molt important en un pastis.
Com veureu, l'alcohol es queda a dalt i el sucre abaix, ja que tenen densitats diferents.
Els hem de barrejar bé abans de pintar.
Ara si, banyem la capa inferior del pastis.
Treballarem una mica la melmelada amb la gelatina per fer-la més untable.
Farcim el pastis amb una capa generosa de melmelada. Podeu utilitzar la que més us agradi.
Treballeu sempre amb una paletina, eh?....res de ganivets ni culleres.
Ara assentem la capa superior i fem una lleugera pressió, que quedi ben subjecte.
Al igual que hem fet abans...banyarem el pastís amb sucre bany.

En aquest moment, posarem a escalfar la gelatina de poma.
Així, més endavant, estarà al punt per banyar el pastís.

Anem a per la gema pastissera que haurem fet el dia anterior.
 
 La treballem una mica al sortir de la nevera...

i l'escampem bé.
Només amb la paletina podreu obtenir bons resultats. Feu-me cas.
Dediqueu-li temps i paciència....i us quedarà maco.
 Reservem el pastís a la nevera.
Ara, ja podeu posar a escalfar la gelatina amb la que pintarem el pastís.
 A la secció Consells trobareu on comprar aquests productes.
 Poseu un 80% de gelatina i un 20% d'aigua. Quan arrenqui el bull ho pararem.

DECORACIÓ 1
 Escampem també l'ametlla filada torrada sobre una safata.
 Ens anirà bé una safata ample.
 Preparem la fruita confitada.
 Decorem el pastís.
 Una mica de cada fruita.
 Aquí ja entra la creativitat de cadascú.
Procureu deixar la part central lliure de fruita per a poder ubicar la peça de xocolata.
 I ja la tenim decorada.
Amb molta cura, procurarem pintar tota la mona.
 Els laterals també, però no us amoïneu gaire ja que ho cobrirem amb ametlla filada torrada.
Ara, aixequeu el pastís i amb una ma aneu posant ametlla filada pels costats.
 Poc a poc i bona lletra.
 Quan estigui tot el lateral acabat, i amb l'ajuda d'un paletina...
 traslladeu el pastís sobre un cartró i blonda.
  I ja tenim el pastís de la mona acabat.
 Ara ens queda la part més divertida: col·locar les peces de xocolata i els pollets.
 Un niu de pollets.
 Un ou o una gallina de xocolata.
 Uns pollets.
 Unes plomes.
 I ja tenim la Mona de Pasqua enllestida per presentar a taula.
 Si no us agrada la fruita confitada sempre la podeu apartar.
Els nens es queden al·lucinats sempre, eh?
Li canviem la peça de xocolata? A mi m'agraden amb ou les mones, sincerament.
I per últim hi afegim les joguines, just abans de servir-la a taula.
Quina gràcia fan totes les mones!
Aquest any amb serigrafia de la Princesa Sofia i tot, nanos!
La tastem?
Molt bona.
Si la melmelada és de qualitat... es nota.

DECORACIÓ 2
Com us comentava, ara us explicaré com donar-li un altre acabament.
Si voleu, enlloc d'ametlla torrada, podeu fer servir ametlla crocant. L'ametlla crocant la podeu comprar feta o la podeu fer a casa, que és el que us recomano. És molt fàcil de fer i queda més bona que qualsevol comprada.
Per posar el crocant heu d'utilitzar una base plana de la mida del pastís, com pot ser la tapa d'un tàper. Llavors, amb l'ajuda de la paletina....poseu el pastís al damunt. Ara, podreu subjectar el pastís amb una ma, a l'aire....i amb l'altre ma anar aplicar l'ametlla crocant...el xocolata granillo o el que sigui. No tinc imatges perquè no puc fer fotos si tinc totes dues mans ocupades. Ja sé...no és excusa....ho sento.
De nou, amb l'ajuda de la paletina, retirarem la base de plàstic i col.locarem el pastís a sobre d'un cartró amb blonda.
Ara ja teniu el pastís de la mona acabat. Normalment es decora amb fruita confitada, però en aquesta ocasió no en tenia. També podeu decorar la mona amb motius de xocolata, figures, etc....i posar un ou al mig....o el que us vingui de gust. Veiem com fer uns detalls amb xocolata.
Escalfeu xocolata al bany maria.
Feu un "cornet" de paper i poseu la xocolata dins. A la secció Consells trobareu com fer el cornet.
..i ara...imaginació....jo he fet unes plantes i unes tanques de xocolata pels pollets...
Ho poseu una estona a la nevera i quan la xocolata estigui dura, podeu decorar la mona.

I a sobre hi podeu posar les figures que vulgueu, és clar. D'això ja s'encarreguen els padrins!

Bon profit !!!!

15 comentaris :

  1. Joder tio, et superes dia a dia... sembla una mona professional !!!

    ResponElimina
  2. Gràcies ! , però aquí sí he de reconèixer que jugo amb avantatge i molta experiència...
    ...encara que també he notat que he perdut algunes facultats...
    ...normal...

    ResponElimina
  3. te ho has currat!!!! ací s´estila la clàssica però voldría fer-la.

    ResponElimina
  4. Madre mía, quina pinta, yo se quién se va a alegrar mucho cd la vea.

    ResponElimina
  5. clásica i molt bonica , aquesta mona

    ResponElimina
  6. Una obra d'Art Albert!!!!!
    Boníssima ......
    Una abraçada

    ResponElimina
  7. Quina obra d'art! Aquest any ja l'he comprat, nomès he preparat uns ous decorats, però l'any que ve et revisito, a veure si em surt com la teva! Feliç dilluns de Pasqua!

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  8. Quina delicia de mona Albert!!!!! A mi aquesta es la que més m'agrada!. Que passis un feliç dia de la mona.

    Una abraçada.

    ResponElimina
  9. Cuantas razòn tienes, con el tiempo se pierde pràctica yo he hecho miles como esta pero ahora no voy tan ràpido pero bueno poc apoc queda uno estupendamente y eso que la logìstica que tiene uno en casa no es la de un obrador.
    De todas maneras felicidades.

    ResponElimina
  10. Hola company,

    Estic encantat de la teva web i super enganxat!!!!

    Necessitaria ens fecis un comentari respecte el forn: el que tinc, elèctric pero de l'any de la Maria Castanya, no te funcions ni res que se li acosti, i de fet, penso que no va ni el termòstat.... Una pena... I estria per canviar-lo, però m'agradaria que ens poguessis recomenar: si amb aire, si sense, si poses les coques a fer-se només per baix, o dalt i baix, etc....


    Com soc molt nou, no se si ja ho has explicat algun cop.... Si és així, t'agrairia que em dirigissis al punt d'explicació.

    Ànims i a seguir així!!!! Ets genial!!!!

    ResponElimina
  11. Dono fe que aquesta mona està espectacular.
    Moltes gràcies Albert, el teu fillol, l‘Albert petit encara es llepa els dits.

    ResponElimina
  12. @Numosar, je,je, supongo que Bruno ha tenido la suya, no?, NO?

    @Dolors, gràcies per la teva visita, com sempre!

    @lolines, gracias!

    @Pilar, anímate mujer, que no cuesta tanto y te ahorras un pastizal, jeje.

    @Lourdes, igualment1

    @Sureño, buen apunte, gracias majete!

    @Enscari, em penso que vaig tard...no? com ja sabràs cada forn és un mon, i ningú millor que tu per saber com manegar-lo. Pots fer servir la ventilació, ideal per a masses que han de llevar dins el forn, i adalt i abaix, si. Punxa'l amb un ferro per saber si és cuit de dins. Si es torra massa i de dins es cru, sempre pots cobrir-lo amb paper d'alumini. Sort!

    @Sabel, n'estic segur que el hooligan de l'Albert Jr s'haurà llepat els dits fins els colzes! jeje.

    ResponElimina
  13. Bones,
    Què creus que li quedaria millor al farciment de la mona de iema, melmelada d'albercoc o de préssec (sincerament no tinc ni idea sobre melmelades, d'aquí la meva pregunta); quina de les dues que t'he comentat és més dolça? Gràcies.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !