inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 29 d’abril de 2014

CONSELL: LLibres de cuina

>L'altre dia una seguidora em deia:
"A veure si fas un article i ens recomanes els llibres amb els que has aprés a cuinar.".
I vaig pensar que tenia tota la raó del món.
Dit i fet.
Sense adonar-me'n gairebé, ja tinc un munt de llibres de cuina.
Sembla que no però arriba un dia en el que mires la teva llibreria i dius: "Déu ni do!".
En general, en la meva opinió, tots els llibres de cuina que existeixen son interessants... i de tots se n'aprèn alguna cosa.
Però avui us voldria destacar aquells llibres que han enriquit el meu coneixement de la cuina... que tampoc no és massa, eh?. En realitat, jo no em sento pas cuiner. Jo em sento impulsor de la cuina catalana, això si.
Sempre li dic a la meva dona que qualsevol cuiner de qualsevol restaurant de barri en sap més que jo.
Ara, també es veritat que alguns no han obert cap d'aquests llibres que ara us comentaré.
Com us podreu imaginar, és molt difícil fer un recull de llibres... com ho seria de cançons o de qualsevol altre cosa. Per tant, simplement us explicaré quins són els llibres que han anat passant per les meves mans.


FITXES DEL PROGRAMA BONA CUINA
Primer de tot vull fer menció a l'extraordinari programa de cuina de TV3 "Bona Cuina" on el senyor Jaume Pastellé ens delectava amb els seus rodolins a propòsit de grans plats cuinats per grans cuiners. Jo no vaig tenir mai el llibre, però si que vaig aconseguir un col·leccionable de fitxes que regalaven en alguna revista del moment i que la meva mare anava guardant en una caixa.
Entranyable programa que ha marcat un abans i un després en el seu àmbit a TV3, com ho va ser també "Con las manos en la masa" amb l'Elena Santonja a RTVE, un altre programa d'aquells que marquen la teva infantesa seriosament... com a molts de vosaltres, oi que sí?. Molts van conèixer el Joaquin Sabina arran de la melodia d'aquest programa:
Siempre que vuelves a casa
me pillas en la cocina
embadurnada de harina
con las manos en la masa...

https://www.youtube.com/watch?v=BXtJaB8urb0
Però deixarem de banda d'aquests (i d'altres) programes de cuina antològics i parlarem de llibres.


LAS MIL MEJORES RECETAS DE COCINA
Un d'aquells llibres que sempre ha voltat per casa i que ens va regalar una bona amiga.
És un llibre que, tot i consultar-lo poc, m'agrada conservar.
Em dona confiança tenir-lo.
Una gran llibre.


LAS RECETAS DE COCINA DE MARIA PILAR
Algú no coneix aquest llibre? ja m'estranyaria.
Penso que és el primer llibre de cuina que vaig començar a fullejar.
Llibre al que la meva mare recorria en cas d'interessar-se per una nova recepta, ja que les que feia les controlava perfectament, és clar.  De fet, casa meva no seria casa meva sense aquest llibre.
Una foto impactant de l'autora, on potser el fotògraf buscava la mateixa revolució sexual que va representar Emmanuelle, però a la cuina.
Curiosa frase: "...una cierta clase de líder femenino que trata, ante todo, de sacar a la mujer de la esclavitud de la cocina...".
Deixeu-me que us mostri alguns textos del llibre.
Notes de la meva mare. En concret, la conserva del rovelló.
"...30 años metida en la cocina para preparar a sus maridos, a los hombres, vamos, suculentos manjares.."
Aquest " a los hombres, vamos ", voleu dir que calia?, juas, juas!
Afortunadament, tot això ja ha canviat.
"...y contribuir, con este modesto esfuerzo, a que todas nosotras vivamos un poco más en el mundo, aunque sea a costa de no pasarlo en la cocina..."
Em sembla tant lloable la finalitat de l'autora, pobreta meva, però el problema d'arrel era haver acceptat que la cuina era cosa només de dones. El problema no radicava en la forma de cuinar, sinó en el masclisme acceptat per tota la societat del moment.
I les receptes es presentaven en la seva forma més compacta.
En general, un bon llibre de cuina que, alhora, ha sabut transmetre la realitat d'aquella època.


CUINAR ÉS SENZILL
Un altre llibre d'aquells que no pot faltar en cap cuina tradicional d'aquest país és "Cuinar és senzill" de la Montserrat Segui. Em penso que aquest llibre el tenim tots i a la pràctica ha resultat força útil.
El llom d'aquest llibre sempre ha d'estar ben visible a la meva prestatgeria. Un dels imprescindibles i molt recomanables.


EL GRAN LIBRO DE COCINA ESPAÑOLA
També corria per casa un llibre anomenat "Gran libro de la cocina española". De fet, en van fer tres o quatre edicions diferents però totes tenien el mateix problema: no hi havia manera de trobar el que buscaves. Una molt mala organització. De fet, l'índex només apareixia en l'últim dels llibres així que ja us podeu imaginar el cacau d'haver de buscar l'índex en un llibre i la recepta en un altre.
Tot i això, és un llibre de referència que consulto quan he de cuinar un plat tradicional espanyol.
Però em torno boig... i em desespera.


LA CUINA GIRONINA
De mica en mica, amb el pas del temps, em vaig anar interessant més per la cuina. 
Va arribar el punt que m'obsessionava de tal manera (segons quin llibre) que volia cuinar totes i cadascuna de les receptes que hi apareixien. 
Em va passar per primer cop amb "La cuina gironina" del mestre Jaume Fàbrega. 
De fet, aquest llibre, i no ho digueu a ningú, me'l vaig endur d'una casa rural on vam estar de vacances.
El vaig pispar.
Jo no sóc de fer aquestes, eh?... i ho sento molt... això no es fa, però en el millor dels casos aquell llibre hagués acabat en qualsevol foguera de Sant Joan. 
En el fons, va ser un acte de bona fe, ja que estava convençut que a casa meva tindria una millor vida i li evitaria així un trist final.
I així ha estat, penso.
En aquest llibre podreu trobar receptes de la cuina de l'Empordà dels anys 80. 
Són plats únics i receptes amb molta història al darrere. 
És un llibre fantàstic.


LES POSTRES DE L'ÀVIA
Un altre llibre que em va sorprendre gratament va ser "Les postres de l'àvia" de l'editorial La Magrana.
D'aquells llibres que tens a casa però no saps d'on han sortit. Resulta el tenia la meva dona des de feia anys i jo no li fotia ni cas. I és que aparentment sempre m'havia semblat un llibre de receptes de postres casolanes... fins i tot massa casolanes... d'aquells que no t'aporten res... que no et desperten cap interès.
I és que la il·lustració penso que ajuda a agafar-li mania al llibre, oi?.
I un bon dia la meva dona va insistir en que me l'havia de mirar. En fullejar-lo una mica de seguida em vaig adonar que era un autèntic recull de receptes de pastisseria tradicional i molt professional.
Vaja, que va resultar ser un diamant en brut.
El llibre mostra receptes molt antigues, tant que els gelats encara els preparaven amb sal.
Avui dia és un llibre completament obsolet que no puc recomanar, però a mi m'encanta tenir-lo.


EL GRAN LLIBRE DE LA CUINA CATALANA
I què podem dir de "El gran llibre de la cuina catalana" ? del mestre Josep Lladonosa i Giró.
És el receptari de referència que han tingut molts dels cuiners d'aquest país.
Se'n van fer diverses edicions i a dia d'avui és un recull extraordinari del nostre receptari. I és que en Lladonosa s'hi va posar de valent a estudiar la nostra cultura gastronòmica des de l'època medieval fins avui.
 Aquest Sant Jordi passat em van regalar "La cuina catalana", una nova edició del treball d'en Lladonosa.
800 receptes tradicionals catalanes de les que gaudir, moltes d'elles apareixen al Corpus també.
Aquest és el meu segon llibre de referència. Segons en Lladonosa, a l'enciclopèdia anterior hi ha havia gra i palla i, en aquesta nova edició, tot és gra.
És un llibre amb el que s'aprèn. Les receptes estan agrupades per producte, del que se'n fa una petita descripció a l'inici de cada grup.
S'agraeix comptar un index per categoria i un altre index alfabètic de receptes.
No hi ha res que m'emprenyi més que buscar una recepta i no trobar-la.
Un molt bon treball.
Una feinada que li agrairem tots els catalans eternament.


L'ESSÈNCIA DE LA CUINA CATALANA
Una altra peça de museu és "L'essència de la cuina catalana" d'en Jaume Fàbrega. Aquest senyor és la referència viva de la nostra cultura gastronòmica. Ara no aprofundiré sobre la seva persona, però els que els conegueu de seguida sabreu que cada llibre que publica és una peça essencial que heu de tenir a la vostra cuina. Les seves rigoroses lliçons de cuina són vitals. Ja el seguiu a twitter?.


LA COCINA DE ANTONIA MARRUGAT
I tinc uns quants llibres més d'altres autors dels que potser no val la pena parlar-ne, però dels que sempre s'aprèn alguna coseta.
De forma anecdòtica, us comentaré un llibre senzillot que podeu demanar per la compra d'un vi de cuina, el Gran Chef de les Bodegues Pinord i el llibre es diu "La cocina de Antonia Marrugat".
Com us comentava abans, aquest és un altre diamant en brut que et trobes per casualitat. Un bon llibret de cuina digne de ser exhibit en qualsevol prestatgeria de casa vostra.


EL CORPUS DEL PATRIMONI CULINARI CATALÀ

L'Obra Mestra de la nostra cuina.
Què us puc dir del llibre "Corpus del Patrimoni Culinari Català" que no hagi dit ja en aquest blog?.
Si em coneixeu i coneixeu aquest blog ha estat gràcies a aquest llibre... que m'ha esperonat i ha convertit el primer objectiu d'homenatjar la família en una reivindicació cultural catalana dirigida a tots els ciutadans d'aquest món.
Tot aquest projecte gira entorn a aquesta magnífica obra que ha sabut recollir l'essència de tot un poble.
De fet, no és només un llibre, és un Corpus, una Bíblia, i la millor referència de la base de la nostra cuina.
Per tant, si us he de recomanar un llibre per sobre de tota la resta és aquest... i que consti que no tinc pas cap comissió. En el fons, no és el millor llibre a recomanar per als que no sabeu cuinar, ja que no inclou cap fotografia (d'aquí aquest blog) però amb el temps entendreu quin és el seu veritable significat. Aquest llibre defineix la marca Cuina Catalana a tot el món i serà la clau perquè la Unesco declari la nostra cuina Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Temps al temps i veureu com les properes generacions se'l miraran d'una altra manera.
Si voleu més informació sobre el llibre, consulteu el consell, en aquest mateix blog, "El llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català".


1000 RECEPTES DE CUINA CATALANA

Ja per acabar, faré menció de l'última adquisició culinària.
Aquest era un llibre que s'amuntegava entre les ofertes del Carrefour, tirat de preu, de cap autor en concret, però més que interessant.
És econòmic i força útil... una bona feina que ha fet algun desconegut, a qui felicito.


PAELLA, POR UN CHEF VALENCIANO

I aquest llibre és l'últim que ha entrat a casa, una deferència d'una editorial que agraeixo enormement, ja que s'explica al detall quins són els secrets de l'autèntica paella valenciana.
El xef, Josep Maria Cal.


CONCLUSIÓ
 
Ja sé que me'n deixo molts, de llibres i de grans autors i agrairé els lectors d'aquest blog que em facin arribar la seva opinió.
Aquesta, senzillament, ha estat la meva experiència fins al moment.
Per cert, que us semblaria si aparegués publicat un llibre anomenat "Les receptes del blog www.lacuinadesempre.cat"?.
Fins a la propera!

13 comentaris :

  1. Déu ni do quina col·lecció que tens de llibres de cuina, i molts de cuina catalana! alguns d'ells els he tingut entre mans i els he consultat, altres no els coneixia, i el meu proper objectiu és el Corpus!!

    ResponElimina
  2. Ostres quina col.lecció! La majoria no els coneixia, moltes gràcies per aquest article, molt interessant!

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  3. Gracies a tu vaig comprar el llibre del corpus culinari catala, i la veritat es que esta molt be, encara que la forma que tens tu de explicar amb fotos i pas a pas es insuperable! si treus llibre aqui tens una que el comprara segur!

    ResponElimina
  4. Fantàstic....quin goig....gràcies per compartir la teva gran pasió...
    La nota de la mare...entrañable...

    una abraçada

    ResponElimina
  5. Quina col•lecció més bona, jo també tinc bastants llibres, els que tu tens gairebé no els conec.
    Una bona idea la de editar un fantàstic llibre del teu blog.
    Jo segur que també el compraré.
    La nota de la mare el millor de tot, aquestes coses m'ha arriben al cor.
    Com sempre gràcies

    ResponElimina
  6. Los programas Bona Cuina y Con las Manos en la Masa taambién los veía.
    Algunos de los libros que indicas los tenemos y los otros los tendremos en cuenta.
    Sería estupendo que publicases un libro con tus recetas, me encantan los libros de cocina.
    Un abrazo
    Sara

    ResponElimina
  7. A casa la Bíblia de la meva mare era el Sabores de Victoria Serra. Un classicàs inoblidable :)

    ResponElimina
  8. Excel·lent article, Albert! Jo fa molt temps que tinc ganes de comprar El Corpus del Patrimoni Culinaria Català i esperava a que la parella me'l regalés per Sant Jordi... però com que no ha estat així, l'hauré de comprar jo aquests pròxims dies. :-)

    ResponElimina
  9. Moltes gracies Albert! Me n'apunto uns quants d'aquesta llista. I per cert, si al final publiquessis el llibre d'aquest blog jo el compraria sense dubtar-ho (m'encanten els llibres de cuina, no ho puc evitar).
    Els meus imprescindibles que sempre consulto son:
    "La cuina de la meva mare" de Joan Roca. La veritat es que és molt didàctic i està molt ben explicat. Moltes receptes bàsiques catalanes les he apreses amb aquest llibre (va, no et posis gelós, que el teu blog també hi ha ajudat... XD)
    "101 Platos low cost" de l'Ed. Grijalbo. Es un llibre molt senzillet i sense pretensions. Però les receptes son fàcils i resultones. A mi m'encanten.

    ResponElimina
  10. Albert jo en vaig comprar el corpus i el gran llibre de la cuina catalana gracies a tu i la meva germana també i tots dos son dues joies!!!

    ResponElimina
  11. Interessants llibres el que proposeu, me'ls miraré tots. La veritat es que és una addició això de tenir llibres de cuina, oi?

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !