inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 12 de març de 2014

Seitons en vinagre


>Avui veurem com preparar els tradicionals seitons en vinagre. La nostra mare (i l'àvia també) en feien sovint i es que preparar-los és una d'aquelles activitats que fa caliu en una llar, que fa "hogar" que diuen en castellà. Es com preparar anxoves.
Ja fa temps que es parla molt sobre la perillositat de consumir seitons en vinagre per allò de l'anisakis.
La gent gran, que els ha preparat tota la vida, continua fent els seitons de la forma més tradicional i no aparenten estar massa amoïnats pel tema. Jo he considerat oportú afegir un pas més a l'elaboració d'aquesta tapa per a garantir una seguretat total en el seu consum: la congelació prèvia.
Per la resta, són molt fàcils d'elaborar.
Jo els tinc submergits en vinagre durant 4 hores. Desprès els conservo en oli.
Com veureu, a mi m'agrada presentar-los amb pebre negre, pebre vermell i all i julivert trinxats, però es poden servir només amb oli. Això si, no els serviu amb oli i ketchup com fan a un restaurant que conec, un autèntic despropòsit.
Aquesta recepta ja l'havia publicat amb anterioritat, però n'he actualitzat les fotos.


INGREDIENTS
300 g de seitó fresc
300 ml de vinagre de vi blanc
1 cullerada de sal
oli d'oliva verge extra
all i julivert trinxat
1 cullerada de pebre vermell
pebre negre

VARIANTS:
- Es poden servir amb olives farcides
- S'hi pot posar un raig de llimona
- Podeu servir-los sense pebre vermell i sense all i julivert trinxats

ELABORACIÓ
El que farem primer serà rentar-los
Li treurem el cap...
...i els budells tot passant el dit per l'interior del seitó i provocant que s'obri la carn.
La imatge no es massa agradable, sincerament.
Ara, a sota l'aixeta, netejarem bé la carn del seitó...
...i en retirarem l'espina.
El reservem en un recipient fondo i fem la mateixa operació amb la resta de seitons.
En aquest punt, els submergirem en aigua molt freda. Jo ho poso aigua i un parell de glaçons.
Els tindrem 10-15 minuts submergits en aigua glaçada. L'aigua freda farà sortir tota resta de sang i emblanquinarà la carn del peix.
Passat aquest temps, retirem tota l'aigua.
I els posem a congelar. Es recomana una congelació de 48 hores.
Després, podeu accelerar la descongelació ruixant-los amb aigua a sota de l'aixeta.
En aquest punt, en un got o tassa gran de cafè, prepararem una cullerada de sal...
 ...i vinagre de vi blanc fins a dalt de tot.
Ho remenem una mica.
Tenim els seitons nets i descongelats.  Els col·locarem en un recipient per a marinar.
Aboquem la barreja de sal i vinagre per sobre. Ens hem d'assegurar que totes les parts de tots els seitons queden impregnades i submergides en vinagre. Si voleu podeu anar mullant amb vinagre entre capa i capa.
Ho remenem una mica. Notarem que de seguida canvien de color.
Ara, els deixarem marinar en vinagre durant un mínim de 4 hores. Poden ser 6 o 8. Tot dependrà de com voleu marinar-los i si els voleu més o menys forts de vinagre. Si els voleu deixar marinant d'un dia per un altre, podeu rebaixar la fortor del vinagre rebaixant-lo amb una mica d'aigua.
Per fi, acabarem l'elaboració del seitons. Si només els voleu conservar, retireu el vinagre i submergiu-los en oli. Us aguantaran força temps. Però si els voleu servir a taula directament podeu incorporar l'all i julivert i el pebre negre i vermell.

Trinxarem una mica d'all i julivert fresc.
Retirem els seitons del vinagre i els col.loquem en un recipient per guardar o per servir.
Hi afegirem una mica d'all i julivert.
Una cullerada de pebre vermell dolç, tipus "De la Vera".
Una mica de pebre negre.
I abundant oli d'oliva verge extra, fins que els cobreixi totalment.
Penseu que la correcta conservació del peix dependrà de l'oli.
Ho remenem tot plegat una mica amb una cullereta i ja es poden servir a taula o reservar a la nevera.
I ja només ens queda gaudir d'aquest be de Déu!
Si allà on aneu fan bé els seitons en vinagre, es molt probable que la resta també ho facin bé.
 I com us comentava, també els podeu presentar sense pebre vermell.

Bon profit!

I PER BEURE...
Lavit Rosado Brut. Celler Segura Viudas. DO Cava
Varietats: Trepat, Garnatxa Negra, Monestrell.
Preu aproximat: 10€
Entenc aquest plat més com a un acompanyant d’altres i per prendre a l’hora del vermut, per tant us proposo cava rosat brut. Està elaborat amb les tres varietats autòctones permeses per fer cava rosat i totes tres han aportat el millor de cadascuna. Ja al nas percebreu aromes a maduixes, gerds i cireres , i a la boca aquestes fruites en confitura. És llaminer, però no dolç, us refrescarà la boca. Benvolguts seitons, us pensàveu que no trobaríem amb qui acompanyar-vos?. Peixos de poca fe!!!

Maridatge cortesia de La Guia de vins de Catalunya

4 comentaris :

  1. Caram, quin pas a pas, Albert! No et deixes res, eh? Jo xalo molt, netejant seitons. De fet, tot el peix en general. No entenc la gent que diu que els fa mania. Però si és un divertimento! Ha ha ha.

    ResponElimina
  2. Quina salivera m'has fet venir Albert, Boníssims!!!
    Jo no els he congelat mai, però suposo que es millor fer-ho.
    Una mica de paciencia si que s'ha de tenir, però el resultat final s'ho mereix.

    ptons

    ResponElimina
  3. A casa també en fem sempre que podem, però som dels aborrits i hi posem només oli, els haurem de tastar amb els pebres i l'all i julivert.

    ResponElimina
  4. @Marina, home...divertimento divertimento...què vols que et digui, jeje

    @Dolors, tres dies després de fer-los encara estan més bons.

    @Elfruits, avorrits?, juas, no home no...diferents simplement. Però si, tasta'ls com recomano i em dius que et semblen, ok?

    Gràcies a tots per la visita.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !