inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 28 de març de 2014

Peus de porc a la llauna


>Recepta número 819 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Quan vaig descobrir aquesta recepta em va sobtar que, veient l'elaboració del plat, no coincidís amb el que jo tenia entès per a la llauna. Ja havia cuinat bacallà, lluç, pop i altres productes a la llauna.
Per tant, no us puc acabar d'explicar perquè aquesta recepta s'anomena com s'anomena.
En un altre ocasió us cuinaré el que jo entenc per peus de porc a la llauna.
En qualsevol cas, no deixa de ser una excel·lent i molt catalana manera de menjar uns peus de porc, ja que bàsicament conté un bon sofregit de tomàquet, peus de porc i allioli negat.
Tot i he que respectat la resta de quantitats indicades a la recepta, només he utilitzat tres peus de porc enlloc de quatre. A mi m'ha agradat molt.


INGREDIENTS
4 peus de porc bullits
2 cebes trinxades
2 tomàquets madurs ratllats
1 cullerada de farina
pa ratllat
allioli negat
brou de bullir els peus
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Es pot preparar amb peus de be o de cabrit en comptes de porc
- Es pot posar una mica de vi blanc al sofregit
- Es poden desossar els peus bullits quan encara són tebis

ELABORACIÓ
Els peus els heu de comprar crus i partits per la meitat. Si convé els podeu encarregar.
Preparem la resta d'ingredients.
Rentem bé els peus a sota de l'aixeta.
I els posem a coure en una olla fonda amb abundant aigua.
Poseu-hi també una mica de julivert fresc.
Unes fulles de llorer...
...i una mica de sal. Deixeu-ho coure durant un parell d'hores.
Si ho preferiu, podeu coure els peus en una olla a pressió i els tindreu a punt en tan sols 30 minuts.
Mentrestant, anirem trinxant la ceba.
Ratllarem el tomàquet.
Com sempre us dic, si convé poseu-hi una mica de pebre vermell dolç si el tomàquet no té gaire color., sobretot si som fora de temporada.
Sofregirem la ceba poc a poc fins que es torni transparent.
A continuació hi afegirem el tomàquet.
Ho deixarem fer fins que el tomàquet sigui cuit i comenci a caramel·litzar. Entre 10-15 minuts.
Seguidament, hi afegirem una cullerada de farina ben escampada.
Ho remenarem bé per desfer-la.
Notarem que de seguida espesseix.
En aquest punt, hi afegirem el vi.
Aproximadament una copa de vi blanc o mig got d'aquest Gran Chef especial per cuinar.
Tapem el sofregit i ho deixem reduir uns 10 minuts.
Us ha de quedar un sofregit intens i brillant.
L'abocarem en una safata de forn.
L'escamparem bé.
Entre una cosa i una altra, ja tindrem els peus cuits. Comproveu que la carn sigui ben tova.
No llenceu el brou de coure els peus.
Un cop refredats, i si voleu, podeu treure els ossos, al menys un, el més gran.
Col·locarem els peus en la safata de forn i sobre el sofregit.
Paral·lelament farem un allioli suau amb la batedora elèctrica.
Ara aprofitarem el brou de la cocció dels peus per deixatar aquest allioli.
L'afegim al pot i fem que l'allioli quedi negat.
Ruixeu aquest allioli per sobre dels peus...
...no cal posar-lo tot, si n'heu fet massa.
Finalment, hi tirarem una mica de pa ratllat per sobre dels peus.
Ja els tenim a punt per enfornar.
Poseu-los al forn a 200º graus durant uns 15 minuts...
...fins que agafin un bonic color daurat.
I ja podem emplatar-los, ben calents.
En un plat posarem una base de sofregit...
...i al capdamunt un peu de porc. Que no falti un raig d'oli d'oliva verge extra en cru.
I a gaudir d'uns grans peus de porc, nanos!
Acompanyeu-los d'un gran vi, com el que es recomana seguidament.
Bon profit!


I PER BEURE...
La Cuca de Llum Celler: Succés Vinícola DO Conca de Barberà
Varietats: Trepat
Preu aproximat: 10€
A l’elaboració de vins negres de trepat a la DO Conca de Barberà s’hi han incorporat, des de fa un any, dos joves que han captat l’essència de la varietat, són del celler Succés vinícola.
Si oloreu un trepat trobareu maduixes i pebres de color rosa acabades de moldre, una vegada sentiu aquesta olor no la oblidareu mai més; els vins de trepat oloren així, se’n diu que “trepategen” . A la boca us resultarà molt fresc i les maduixes ja seran confitades i barrejades amb taronja i gerds però amb el mateix punt de les pebres roses. Ah, i que el color del vi, que no es gaire intens, no us tiri enrere; la trepat és així.
Mmm... L’allioli cuit al forn, amb els peus de porc que es desfan a la boca...
És un vi llaminer, que no dolç, i molt original i es diu Cuca de llum, recordeu-lo! 
Convideu-me, jo porto el vi!
Maridatge cortesia de La Guia de vins de Catalunya

9 comentaris :

  1. @Albert, encara que sembli increible no he menjat mai peus de porc (i mira que en tinc 30 llargs), però tinc moltes ganes de menjar-ne.

    Fa poc, vaig provar un trosset molt petit de peu de porc arrebossat i amb una salsa que no recordo que em va agradar moltíssim. Però el que deia, que mai m'he menjat un bon plat de peus de porc... així que la meva pregunta és: Em recomanes alguna manera especial de menjar-los? És a dir... a la brasa, en plan estofat, etc.

    ResponElimina
  2. No sóc un fan dels peus de porc, però aquesta recepta m' ha fet vindre ganes de menjar-ne haha.

    ResponElimina
  3. Però quina feinada més deliciosa, Albert!!

    ResponElimina
  4. tremendos y gloriosos¡¡
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  5. Me encantan las manitas de cerdo, pero esta receta no la conocía y me parece muy interesante. Me la apunto.

    Saludos

    ResponElimina
  6. Bon plat i dels bons!!!!! avui n'he menjat,
    Com deia la meva iaia .....: no son greixosos, son refrescants!!!!!
    Quina raó tenia.....

    una abraçada Albert

    ResponElimina
  7. @Calvin, menja'ls com vulguis. Si t'han d'agradar...t'agradaran. Potser a la brasa entren millor a la gent que li fa una certa angúnia la textura.

    @Enric, jo si que sóc un fan dels peus de porc!

    @Marina, si val la pena...el temps no es mira.

    @Miquel, gracias tete!

    @Marques, si tienes otras recetas interesantes házmelas llegar por favor, gracias!

    @Dolors, jeje, què bons!

    ResponElimina
  8. Jo sempre vaig tard, però dedico una estona els diumenges vespre a passejar pels meus blogs de referència.... Té molt bona pinta i pot ser un bon acabat pels peus que faig amb el roner. Quan en faig, congelo alguna bossa i pot ser un bon acbat, tot i que normalement em limito a posar-los a la barbacoa, perquè agafin una mica de cruixent...

    ResponElimina
  9. Bona tarda! Primer comentari que deixo encara que no el primer cop que sóc de visita. Mai he fet peus de porc pero em sembla una bona manera d'estrenar-se-hi ja que el sofregit amb lalliolo anegat em convencen bastant. Bona feina! Continuaré visitant :)

    Salutacions,

    Albert
    http://elcoladorchino.blogspot.com.es

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !