inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 25 de febrer de 2014

Wok de potes de calamar amb tirabecs


>Avui us porto un nou wok, d'aquells ben saludables i alhora atractius a la vista.
El tirabecs frescos només els podrem gaudir durant unes poques setmanes l'any (a finals de març i abril) ja que la seva temporada és curta i, per tant, l'haurem d'aprofitar intensament.
Segons la vikipèdia, el tirabec o estirabec (Pisum sativum var. saccharatum) és una varietat botànica de pèsol que és cultivada i apreciada per la seva beina més que no pas pel gra.
A Catalunya i Aragó és una verdura molt coneguda i apreciada tot i que ha entrat en certa decadència darrerament. Els tirabecs es poden cuinar de diverses maneres, en sopes, bullits, fregits etc. Es sembren des de la tardor a l'hivern i es cullen des de finals d'hivern a principi de primavera.
Deixar-los “al dente” és una de les millors maneres d’apreciar-ne al màxim el gust.
Així doncs, si encara no els heu tastat, us recomano menjar-los sols o com a guarnició i descobrireu les seves virtuts en boca.

INGREDIENTS
300 g de potes i ales de calamar
200 g de tirabecs frescos
1/3 part tap d'oli de sèsam
2 taps de salsa de soja
1 cullerada de farina de blat de moro (o Maizena) dissolta en aigua
1 cullerada de llavors de sèsam

ELABORACIÓ
Primer els tirabecs.
Com podeu observar, són molt similars als pèsols però més prims.
En obriré un per veure'l per dins.
Per netejar-los el que farem serà trencar una punta i estirar cap avall. Sortirà com una mena de fil.
Ara els netejarem amb aigua.
Tallarem els tirabecs a la mida que més ens agradi.
I ja podem preparar la resta d'ingredients d'aquest wok.
Rentarem bé les potes de calamar.
Quan el wok estigui molt i molt calent hi tirarem un raig d'oli d'oliva i seguidament les potes de calamar.
Deixeu que perdin tota l'aigua i que es comencin a torrar una mica.
Aquesta pasta de color marró que deixen anar és el secret per aconseguir que un calamar us quedi gustós.
Alhora, notareu que comencen a esclatar.
En aquest punt hi afegirem els tirabecs que hem preparat.
Ho remenem una mica i deixem que agafin color.
Serà el moment d'afegir-hi una mica d'oli de sèsam, que aportarà un gran sabor de fons.
Jo he posat una tercera part  del tap. Penseu que és força aromàtic i no convé passar-nos.
També hi afegirem la salsa de soja.
Podeu posar de dos a tres taps tranquil·lament.
També hi posarem unes llavors de sèsam torrades, que trobareu en qualsevol herboristeria.
No massa.
Cap a dins.
I finalment, per donar un aspecte més atractiu i lligar tot el conjunt, hi afegirem el midó dissolt en aigua.
Molt bé.
De seguida notareu com els ingredients agafen una textura més enganxosa i brillant molt atractiva a la vista.
Un parell de voltes més i ja podrem emplatar.
Ben calentó, eh?
Ummm....quina flaire que fa.
No cal dir que ho podeu menjar amb palets de fusta o sense.
Bon profit!

I PER BEURE...
Portell Vi d’Agulla Trepat Rosat Celler: Vinícola de Sarral i Secció de Crèdit. DO Conca de Barberà.
Mono varietal de Trepat.
Preu aproximat: 5€
Els tirabecs evoquen l’arribada de la primavera, com aquest rosat d’agulla de la varietat trepat: fresc, original i llaminer, i sobretot apte per a totes les butxaques. Les bombolles són sempre molt suaus i subtils i lligaran amb l’amalgama de sabors de la recepta. Tant en nas com en boca, notareu un munt d’aromes i gustos de macedònia de fruites molt natural, vull dir que tot i tenir un punt dolç no us resultarà excessiu.
Maridatge cortesia de La Guia de vins de Catalunya

4 comentaris :

  1. aix... no sé què ha passat, que he volgut publicar comentari i m'ha donat error. Ho torno a intentar, val? M'encanta la teva recepta d'avui, Albert. M'ha fet venir enyorança, perquè abans tenia un hort, i me'n feia bons tips, però ara no sér perquè he perdut el costum de comprar-ne... suposo que els trobo força cars... comparat amb abans. Es veu suculenta, la recepta.

    ResponElimina
  2. M'encanta l'estirabec, es cert que és poc conegut, però si el proves , segur que repeteixes, té un gust especial que t'enamora.
    I si els bulls, amb el caldo fas una sopeta de fideus que t'encantarà, prova-ho!!!!
    A casa la mare sempre ens la feia i jo ara segueixo fent igual.

    Bona recepta Albert!!
    una abraçada

    ResponElimina
  3. M'encanten els woks, de tot tipus, amb un munt de verdures i peix. És un dels plats realment bons de la gastronomia d'avui dia. Sempre es posa bé un bon wok, tant per dinar com per sopar.

    ResponElimina
  4. Fa temps que vull comprar un wok però no tinc idea de quin es millor en quan a material ni tampoc si es millor amb nanses o un mànec. Al veure aquesta recepta he decidit fer-ho ja. Em pots ajudar?
    Moltes, moltes gracies

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !