inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 26 de febrer de 2014

Trinxat de la Cerdanya


>Recepta número 1049 del llibre CPCC. Tot i que també el trobareu amb el nom de Col i patata amb cansalada, recepta número 385 del mateix llibre.
Per fi.
Duia molt temps al darrere d'aquests senzilla recepta però no trobava mai el moment de fer-la.
Ara sí. Un plat molt representatiu de la nostra cuina que amb els seus ingredients explica moltes coses sobre el nostre difícil passat.
Respecte a la recepta original, només he afegit una mica d'all torrat i uns daus de pernil ibèric per a donar-li un toc més sofisticat a un bon però antic plat.
No sé si és cosa del meu entorn, però darrerament se'n parla molt d'aquesta recepta, no trobeu?.
Tot i no semblar-ho, és un preparació extremadament fàcil de cuinar.
Al Trinxat de la Cerdanya també se'l coneix amb altres noms com Camamilla i baiton, Canamillana, Canemillana, Cànem i llana, Col i trumfes amb suc de rosta, Trinxat de la Cerdanya, Trinxat de patata i col o Verdura aixafada.
Espero que us agradi, a mi m'encanta.

INGREDIENTS
1 col d’hivern
1 kg de patates per bullir
4 talls de cansalada viada
oli d'oliva
sal
aigua

VARIANTS:
- També es pot menjar sense rosta, senzillament les verdures cuites i xafades.
- Es pot acompanyar d’uns talls de botifarra negra passada per la paella o d’una arengada.
- Es pot posar all trinxat a la paella amb la cansalada.
- També es pot passar tot per la paella, deixar que es torri una mica pels dos cantons.
- Hi podeu posar all laminat i fregit i uns daus de pernil ibèric

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
Posarem força aigua a bullir en una cassola.
Li tallarem la part inferir a la col i desestimarem les fulles exteriors més brutes.
Seguidament, netejarem la col amb aigua. A mi m'agrada submergir-la bé, per allò de la sorra.
Pelem també les patates vermelles.
Les posarem a bullir fins que gairebé es desfacin....
...però quan passin 15 minuts, hi afegirem també la col...
...i un pessic de sal.
A la patata li quedaran uns 10 minuts de cocció, temps més que suficient per a coure la col.
En qualsevol cas, si ho poseu tot junt a bullir tampoc es cap crim.

Ho tapem i esperem que acabi la cocció.
Tallem la cansalada a trossos i el pernil a daus.
En una paella amb oli rossegeu els talls de cansalada.
Us han de quedar ben cruixents.
Reserveu-los sobre un paper absorbent sense apilar-los.
Ara, tallem un parell de grans d'all a làmines.
Aprofiteu el greix de la paella per daurar-los.
Trobeu el moment idoni per retirar-los.
Us han de quedar ben torradets i cruixents. Ja ho he dit, oi?
Entre una cosa i altre sembla que ja tenim la patata ben cuita.
Escorrem el conjunt...
...i amb una forquilla ho aixafem tot barrejat.
En la mateixa paella enrossirem els daus de pernil.
Aquest pas del pernil us el podeu saltar si voleu.
El barregem amb la patata i la col.
I de nou, en el mateix greix, sofregiu bé les patates i la col, remenant-les i aixafant-les.
Semblarà que fem una truita gairebé.
A continuació ja podrem emplatar, com sempre, amb una mica de gràcia.
En el moment de servir el plat, poseu-hi la cansalada per sobre i els alls cruixents.
El raig d'oli d'oliva verge extra per sobre que no falti mai!
I ja només ens queda gaudir d'un plat nostre, dels que fan país, d'un gran Trinxat de la Cerdanya.
Espero que us agradi aquesta i totes les versions de trinxat que trobareu, que no són poques.
Bon profit!

I PER BEURE...
Cigonyes Negre. Celler: Castillo Perelada. DO Empordà.
Cupatge Garnatxa Negre i Shyrà. 6 mesos de criança en roure francès.
Preu aproximat: 10€
Per un plat de la Cerdanya un vi de l’Empordà. Necessitem un vi amb estructura i potència que, a l’hora deixi transmetre tota l’essència al plat. Trobareu els torrats que provenen del pas per la fusta acompanyats d’herbes aromàtiques. Ja a la boca es com féssiu una bona mossegada a un grapat de regalèssies vermelles i negres. I quan arribeu a les acaballes, un raig d’oli, un boci de pa i a escurar el plat, i un bon glop de vi per acabar!.

Maridatge cortesia de La Guia de vins de Catalunya

14 comentaris :

  1. Excel.lent Plat !!! de les nostres mares, àvies....vaja, de tota la vida.

    Boníssim. ptons

    ResponElimina
  2. un clasico que nunca falta en mi casa Albert

    ResponElimina
  3. Fa unes setmanes vaig anar amb la parella i els seus pares a veure les mines de sal de Cardona i llavors vam anar a dinar a Cardona mateix. La meva parella va demanar trinxat i jo en vaig provar una mica i era boníssim. Un plat que definitivament no s'ha de perdre de vista.

    El vi recomenat en aquesta recepta fa molt bona pinta! Un altre cap a la llista de pendents... i ja en porto uns quants. Redéu! Ja puc preparar la cartera que el dia que els compri m'arruinaré. :-)

    ResponElimina
  4. Fa molts anys el vaig menjar al restaurant de la Vall de Núria i li deien "Canamillana ribatana amb rostes de cansalada". És un plat genial. Gràcies Albert per seguir posant aquestes receptes tant nostres.

    ResponElimina
  5. A mi, el trinxat, m'agrada així com l'has fet, rostat. Al poble del meu company n'hi diuen baietón, i el fa boníssim!!! Bona proposta d'hivern, Albert.

    ResponElimina
  6. Un plato que nos gusta mucho!! con esa cansalada tostaditaaaa... Bss.

    ResponElimina
  7. @Dolors, gran plat, si senyora.
    @Miquel, clásico en todos los blogs también, jeje.
    @Calvin, juas,juas!
    @Carlos, ostres! no coneixia aquest nom... molt curiós! Gràcies a tú!
    @Marta, ja veig que és un plat amb molts noms... però bo arreu!
    @Conchi, esa cansalada tan grasiente y que engorda tanto, eh?, jeje... y que buena está!
    Gràcies a tots!

    ResponElimina
  8. A mi me encanta, recuerdo la primera vez que lo comí fue en Berga, yo lo hago diferente, sofrío el puerro y entonces añado el agua, la patata y la col. Y luego como tú. Qué bueno, ya se me ha antojado hacerlo ;)

    ResponElimina
  9. Boníssim aquest plat! La meva mare el feia molt sovint i jo continuo amb la tradició... ;)

    ResponElimina
  10. Des de que vaig descobrir aquesta web que ja la tinc de referència. Moltes gràcies per la teva generositat i compartit amb tots nosaltres les teves receptes. Per cert, el trinxat un 10!!!

    ResponElimina
  11. Hola Enric, i benvingut!
    Sou molts els que em diu el mateix....i jo celebro que us sigui útil aquesta web.
    Però compreu-me samarretes, coi! que necessito finançament! jeje!
    Bones festes!

    ResponElimina
  12. Ahir en vaig fer i em va quedar tremenduuuuu, el cim del trinxat el coronava un bon troç de botifarra negre passada per la planxa amb tots els olis de la cansalada viada, buuufffff...

    Salut!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !