inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 20 de febrer de 2014

Tarta de Santiago



>Un dels meus pastissos favorits.
Penso que és el pastís més senzill de fer que existeix, de veritat ho dic, eh?...ja ho veureu.
Per cert, si Mahoma no va a la muntanya....la muntanya va a Mahoma....i per què ho dic això?....us ho explicaré.
Ja fa una setmana que em van entrar una ganes boges de menjar "Tarta de Santiago" i vaig anar a mil botigues del barri a buscar-la: al Condis, al Mercadona, al mercat municipal, a 5  forns, al Caprabo, al Suma......a tot arreu !!!....i estava esgotada...ningú en tenia !!!
De fet, i per a més inri, a l'última botiga que vaig anar em van dir:
"...ummm, lo siento pero se acaban de llevar la última que tenía..."
....grrrrrrrrrrrrr !!! ...quina ràbia em va fer !!!!
Total, que vaig dir....l'hauré de fer jo i acabarem abans.
I dit i fet.
Trobareu moltes receptes de Tarta de Santiago....amb full, amb folre de pasta brisa, de pasta de full, sense folre, etc....però totes elles sembla que coincideixen en l'absència de farina de blat.
Espero que us agradi.

INGREDIENTS
250 g d'ametlla marcona en pols
50 g d'ametlla marcona en gra
250 g de sucre
5 ous
5 gotes d'essència natural de llimona
1 rajolí de vi "Pedro Ximenez"
1/2 cullerada de canyella en pols
1 full de pasta brisa

VARIANTS:
- Si la feu sense pasta brisa necessitareu farina i mantega per untar el motlle i evitar que s'enganxi
- Podeu canviar el "Pedro Ximenez" per qualsevol vi dolç (moscatell, mistela, garantxa, etc...)
- Podeu substituir l'essència de llimona per ratlladura de pell de llimona
- Si no us agradar trobar-vos els trossets d'ametlla, podeu fer servir 300 g d'ametlla en pols i no utilitzar l'ametlla en gra.

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
Avui utilitzaré un motlle de perfil baix d'uns 25 centímetres de diàmetre.
Recordeu que en acabar ens farà falta una creu de Santiago per a poder decorar el pastís.
Jo me l'he feta amb plàstic dur i així la podré rentar amb aigua si cal.
Com us comentava, us presentaré la versió folrada d'aquest pastís. Col·locarem la pasta brisa sobre el motlle procurant que quedi ben distribuïda.
Si se us munta no passa res podeu aixafar-la una mica i anivellar-la.
Reservem el motlle folrat.
Ara en un bol hi batrem els ous...
...amb el sucre.
Hi afegirem també l'ametlla en pols...
 
 ...i l'ametlla en gra.
Ho barrejarem manualment amb un batedor.
Perfecte.
Ara hi afegirem la canyella mòlta.
Una mica al gust.

També hi posarem l'essència de llimona que podeu comprar en qualsevol herbolari.
Si no en teniu sempre podeu utilitzar la ratlladura de la pell d'una llimona.
Jo hi posaré 5 gotes.
I finalment el vi dolç. Jo he gastat aquest "Pedro Ximenez" que tenia a mà però podeu fer servir un oporto, un moscatell o una mistela qualsevol.
Hi he posat aproximadament una tassa de cafè.
Molt bé.
Ho barregem tot plegat de nou.
I ara si, ja podem abocar la nostra barreja dins el motlle que teníem folrat amb pasta brisa.
Escureu-ho bé, eh?.
Si voleu podeu retallar la pasta brisa sobrant amb un ganivet.
Per la resta de pasta brisa sobrant no us preocupeu. Ara només ens quedarà enfornar el nostre pastís.

L'hem de coure a 170º graus durant uns 50 minuts aproximadament.
Controleu la cocció de tant en tant. Si noteu que el vostre forn torra en excés el farciment...
...podeu tapar el pastis amb una fulla de paper d'alumini i acabar així la cocció.
Un cop fora del forn, podeu retallar l'excés de pasta brisa amb facilitat.
Pràcticament sortirà d'una peça.
Un cop s'hagi refredat a temperatura ambient l'abocarem com si d'una truita es tractés...
...per a col·locar-lo sobre un cartró i blonda.
Que ens queda?.... decorar amb la creu de Santiago, es clar!
Una mica de sucre en pols (llustre)...
...i al retirar la creu ja tindrem el pastís acabat.
Té bon pinta, no?
Farem un tall.
Què bo! m'encanta aquest pastís !
Però falta alguna coseta, no?
Es clar! el vi! tireu un bon raig de vi dolç per sobre.
El pastís quedarà ben xopat.
Tot i que hi ha qui no en vol de vi.

INDICACIÓ PER A LA VERSIÓ SENSE FOLRE
Si us decidiu per fer la versió sense folre haureu de tenir en compte el següent:
Heu de untar el motlle amb mantega desfeta.
A continuació enfarineu-lo i retireu l'excés de farina.
Abocarem la pasta dins del motlle...
...i l'enfornarem de la mateixa manera.
Bon profit!

I PER BEURE...
Una copeta del mateix vi dolç emprat per la recepta, ja sigui Pedro Ximénez, moscatell, mistela, garnatxa, oporto, etc...

16 comentaris :

  1. Un dels meus pastissos preferits! A casa no en mengem gaire perquè sóc l'única a qui li agrada. Però crec que aquest cap de setmana me'n faré un per a mi... jujujuju!

    ResponElimina
  2. Agghhh... la tarta de Santiago es la meva perdició... i mira que fa temps que no en menjo. Pero és boníssima! I no sabia que fos tan poc complicada de fer. S'haurà de provar de fer si o si! :-)

    ResponElimina
  3. Ja fa molt temps que tinc ganes de fer tarta de Santiago. I els teus pas a pas sempre van taaan bé! Gràcies, Albert.

    ResponElimina
  4. Serà posible que mai aixi probat aquesta TARTA ? Jo també la farè a veure que tal....

    ResponElimina
  5. @Moxi, ja m'explicaràs doncs.
    @Calvin, doncs ja ho veus. No té massa misteri
    @Marina, et sortirà perfecte a tú!
    @Jaume, no tens perdó de Dèu! jeje

    Gràcies!

    ResponElimina
  6. Albert, hacía días que no pasaba por aquí y qué de cosas ricas, esta tarta me pierde ;) fácil y calórica :) saludos.

    ResponElimina
  7. Jo l'he fet alguna vegada, poc perquè amb tanta ametlla les calories es disparen. El sabor em recorda els panellets. T'ha quedat molt bé! però quin ''mono'' et va agafar, nooooo??? JAJAJA

    *Pilar*

    ResponElimina
  8. un clasico que siempre apetece mucho y no me estraña que tubieras mono¡¡
    mañana no te pierdas mi receta dulce a ver si tambien me la criticas como una ma....... ja,ja
    Una abraçada

    ResponElimina
  9. @Princesadenuncajamás (quin nom més bonic!) gràcies pels teus comentaris.

    @Pilar, moltes calories si, però com tot en aquesta vida, amb mesura, cap problema.

    @Dolors, thks!

    @Miquel, pues si oye, me cogió un mono mu raro...y mira que no soy de dulces yo, eh?...a ver esa receta que publicas mañana....estaré atento!

    ResponElimina
  10. Dons las que he tastat por ahí trobo que tenen un gust una mica estrany i és una tarta que li he agafat una mica de mania, imagino que deuen ser totes industrials!!!! M'ha estranyat que tu Albert compris una tarta al super amb el pastisser de categoria que tu ets!!!!!. Tinc una amiga gallega que el seu germà te un restaurant i la tarta aquesta també és industrial.

    Bon cap de setmana!!!!

    Una abraçada,

    Lourdes

    ResponElimina
  11. Mai m'havia imaginat com es feia...
    I tal com ho expliques, és ben senzill.
    I dels pocs postres que em venen de gust!!!

    ResponElimina
  12. Molt fàcil i boníssima. No han quedat ni les engrunes!!!!

    ResponElimina
  13. @Marlop, a que és fàcil?..bona feina!

    ResponElimina
  14. Sou genials....les receptes fàcils i de casa ....la explicació un 10 excelent !!!....

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !