inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 3 de febrer de 2014

Escamarlans amb allioli suau


Al llibre l'Essència de la cuina catalana, en Jaume Fàbrega ens comenta:
"Aquesta és una forma agradable i fàcil de preparar els escamarlans, fins i tot si són congelats".
I se sorprèn molt que en el llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català no hi aparegui cap referència, tot i ser aquesta una recepta força popular. També és cert, però, que l'escamarlà antigament no es pescava. Tot i així, en Ferran Agulló al Llibre de la cuina catalana (1928) ja ens suggeria una maionesa amb el morter sucat amb all per acompanyar crustacis com la llagosta.
Jo us he volgut presentar aquesta forma tan senzilla de degustar un fruit del mar que, a mi personalment, m'apassiona, com les gambes i les galeres.
L'he acompanyat d'un allioli fet amb un dent d'all petit i, per tant, no ha quedat massa fort.
En Jaume ens recorda que també queden molt bons si utilitzem nata líquida en l'elaboració de l'allioli per convertir-lo així en mussolina.


INGREDIENTS
4 escamarlans per persona (o els que vulgueu)
allioli suau
pebre negre
sal

VARIANTS:
- A mi sempre m'agrada ruixar-ho tot amb oli d'oliva verge extra
- Es poden fer els escamarlans a la planxa també

ELABORACIÓ
Avui he comprat uns escamarlans frescos a la peixateria.

Encara son ben vius.
Com que tenen una mida considerable els obrirem pel mig. Altrament, podeu tallar la cua amb unes tisores i mantenir el cap sencer.
Perfecte. Podeu recollir el suquet que deixen anar i deixatar-lo després amb l'allioli.
Salem els escamarlans...
...i els empebrem una mica.
Com us comentava, a mi m'agrada tirar un raig d'oli per sobre.
I els posem a gratinar al forn, a uns 200 graus durant 10 minuts...tot i que sempre dependrà de la mida.
Penseu que es fan molt ràpid.

 Aprofiteu per fer l'allioli, amb només un dent d'all petit.
 
Amb batedora elèctrica els tindreu fet de seguida, però també el podeu fer amb morter si voleu.
I els servirem ben calentons acompanyats de l'allioli suau que hem fet mentre els teníem al forn.
Ummmm.
Quina flaire nanos.
Podeu sucar les cuetes directament a l'allioli.
Bon profit !!!

I PER BEURE...
Coma Romà Rosat . Ull de Llebre. Celler Coma Romà. DO Penedès.
Preu aprox. 8€.
Monovarietal de la varietat Ull de Llebre.
Els escamarlans i en general els entrants de marisc lliguen amb els vins rosats i també amb caves. Aquest vi rosat de la varietat ull de llebre és una explosió de fruits vermells al nas, ja en boca el gustos de maduixes en melmelada us agafaran les papi-les gustatives. Com és fàcil, lleuger i a l’hora intens, al final ens demanarà sucar de nou l’escamarlà al allioli...

Maridatge cortesia de La Guia de vins de Catalunya

5 comentaris :

  1. Els has deixat al punt Albert, com a mí m'agraden... son Excel.lents!!!

    una abraçada

    ResponElimina
  2. Que bons son els escamarlans !!!!, jo fins i tot mosego les pinces per extreure el suquet...Nyam... ;)

    ResponElimina
  3. Quina pinta¡¡¡ ja sentó la olor¡¡¡

    ResponElimina
  4. Quina pinta¡¡¡ ja sentó la olor¡¡¡

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !