inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 4 de febrer de 2014

Arròs tres del.licies


Us porto un altre d'aquells plats de cultures foranies que hem acceptat dins el nostre receptari del dia a dia, com també ha passat, sense anar més lluny, amb el sushi.
La cuina tradicional també avança, s'adapta i evoluciona amb els nous temps. Com si no un plat es converteix en tradicional?...precisament gràcies a l'acceptació popular i al pas del temps.
El plat d'avui, és un plat que acostuma a agradar a grans i petits.
L'arròs el podeu fer a casa, perfectament, però si el compreu ja cuit (un altre possibilitat avui dia) podreu cuinar aquest wok en tan sols 15 minuts de rellotge.
Per cert, com veureu, no cal fer una truita francesa prèviament i tallar-la minuciosament. Farem la truita dins el mateix wok i la tallarem amb la mateixa escumadora.
Fàcil, no?...així no haureu d'embrutar paelles ni estris addicionals. És una tècnica que li vaig veure fer a un cuiner xinés en un restaurant Wok.
Espero que us agradi.


INGREDIENTS
300gr. arròs llarg cuit (tipus basmati)
900ml aigua
150gr. pèsols
1 cullerada de salsa sukiyaki
4 cullerades de soja
1/2 cullerada d'oli de sèsam
2 ous
1 pastanaga
100gr. pernil dolç
150gr. gamba pelada
oli d'oliva

VARIANTS:
- Si no teniu oli de sèsam no passa res
- Els pèsols poden ser congelats
- Podeu comprar l'arròs llarg ja cuit
- Podeu afegir-hi brots de soja frescos

ELABORACIÓ
Jo faré servir arròs llarg normal. Segons el fabricant, la proporció és una mesura d'arròs per tres d'aigua, però jo us recomano posar-ne només 2,5 i aconseguireu una textura més seca de l'arròs.
Posem l'aigua a bullir.
Mentrestant, renteu varies vegades l'arròs....amb paciència...
...fins que l'aigua pràcticament no quedi blanca. Volem extreure el midó.
Quan l'aigua bulli hi tirarem l'arròs que hem rentat.
Tapeu bé l'olla....que no s'aixequi la tapa i deixeu-ho coure a foc baix durant 12 minuts.
 
Passat aquest temps, apagueu el foc i sense obrir la tapa deixeu coure a foc passiu durant 5 minuts més.
Deixeu que es refredi en una recipient ben ample i finalment reserveu-lo en un tàper fins el dia següent. D'aquesta manera l'arròs s'assecarà més.
 A l'endemà l'arròs estarà cuit però eixut...amb els grans separats.

Ara, prepararem la resta d'ingredients del nostre plat.
Som-hi !
Com sempre, si utilitzem ingredients frescos, de temporada i de cultiu ecològic...més bo i sa sortirà.

 Bullirem els pèsols frescos entre 5-7 minuts amb un polsim de sal.

Els escorrerem i els reservarem.
Ara pelarem la pastanaga...
...la tallarem a tires fines...
...i la trinxarem ben petita. En "brunoise" que diuen.
El pernil dolç, els podeu fer a daus petits o a tires fines com he fet jo.
Procureu separar les tires prèviament.
Preparem les gambes pelades...
...i ja podem batre els ous per a fer la truita.
Posem a escalfar el wok a foc ben fort. Quan fumegi...hi tirarem un raig d'oli d'oliva.
El primer que farem serà la truita francesa.

De seguida se'ns coure la part inferior de la truita i sense esperar més....
 ...amb la mateixa escumadora anirem arrencant petites porcions de truita...
  ...però ho heu de fer relativament ràpid...o se us pot cremar la truita.
A continuació, apartarem una mica la  truita (sense retirar-la del wok) i hi incorporarem la pastanaga.
Sempre amb el foc a màxima potència. Ho anirem voltant amb l'escumadora o amb un cop de canell.
A continuació, hi afegirem les gambes pelades...
...que salarem lleugerament, però no massa...que la soja és força salada.
Ho remenem tot plegat i esperem a la que la gamba canvii de color. Si es torra lleugerament millor, però sense parar de remenar.
 Ara, el pernil dolç, que no necessita cocció.
 Ho barregem tot plegat...
 ...i ja hi podem incorporar l'arròs que tenim preparat.
 Tot de cop.
Sempre que faig woks (en tots) mi m'agrada incorporar una culleradeta de salsa sukiyaki.
 Ho remenem....
 ...i hi afegirem també la salsa de soja.
Hi posarem de quatre a sis taps de salsa de soja. Penseu que sempre podeu servir a taula l'arròs amb la salsa de soja a banda i cada comensal ja s'hi posarà la quantitat addicional que més li agradi. 
Remenem una mica tot plegat, procurant saltar bé l'arròs.
  Hi incorporem els pèsols també.
I finalment hi afegirem una mica d'oli de sèsam. Compte que és molt aromàtic i pot condicionar el plat. El seu peculiar aroma a nou torrada és més interessant quan el notem de forma més sútil.
Sobretot no us passeu. Amb mig tap per a quatre persones en teniu suficient....massa i tot.
  Ho saltem una mica més... sense deixar de remenar.
 Tasteu-ho, per saber com està de sal o de soja.
 I ja podem servir-lo...sempre ben calent.
 Tot a taula !!!!!
  En aquesta ocasió, ho servirem en típics bols xinesos.
 I a gaudir d'un plat ràpid, sa i que alimenta molt.
Podeu acompanyar el plat de la beguda que més us convingui....però el vi...sempre va bé.
 
Bon profit !!!

I PER BEURE...
Muscat de Frontignanc . Celler Giró Ribot. DO Penedès.
Monovarietatl de Muscat de Frontignag
Un vi de muscat, si és  fidel a la varietat com aquest , ens donarà la sensació de mastegar raïm amb pell, ja que el raïm de taula que mengem normalment acostuma a ser “moscatell”. Aprofitem amb el  clàssic guanyador de l’arròs tres delícies per proposar-vos un lligam ple de contrastos. Pensem amb la salsa de soja afegida que aporta un sabor intens al plat  per oferir-li un punt de frescor a la boca a cada glop. Els matisos agredolços i la contundència del gust del raïm intensificaran el sabor dels altres ingredients. De vertigen..



Maridatge cortesia de La Guia de vins de Catalunya

2 comentaris :

  1. M'agrada molt aquest arròs, pero cada vegada que vaig al xino, acabo sortin amb mal de panxa... No se si es pels olis que utilitzan.... També podría ser que menjo masa. :)

    ResponElimina
  2. Caram, pèsols frescos! Aquest arròs tres delícies sí que és bo!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !