inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 23 de gener de 2014

Púding de poma


Aquest púding el fèiem a la pastisseria amb la intenció de gastar els retalls de pa de pessic que ens havien sobrat de fer pastissos....per què a les pastisseres no es llença res, eh?.
A casa, la veritat, ja no és tan habitual tenir retalls de pa de pessic...almenys en abundància.
Per tant, jo us recomano fer prèviament un pa de pessic. També podeu comprar-lo fet o utilitzar melindros.
Amb la pasta brisa el mateix, la podeu fer molt fàcilment a casa o comprar-la ja feta.
Per a fer la crema del púding, us recomano la lectura prèvia de la recepta crema pastissera però en comptes de fer servir 80gr de midó haureu de posar-ne només la meitat, es a dir uns 40gr, ja que no volem que qualli en excés.
Si us agrada aquesta mena de pastissos, també us recomano veure la recepta del "Púding de maduixes", d'elaboració molt similar.
D'aquest pastís us poden sortir de 12 a 16 porcions ben maques. Un cop fet, conserveu-lo sempre dins la nevera. Us aguantarà quatre o cinc dies en bones condicions.
Ja sabeu que jo no soc massa de postres, però aquest púding entra molt i molt be a mitja tarda, amb el café, feu-me cas!.
Aquesta recepta ja l'havia publicant anteriorment, però he actualitzat les fotos i el pas a pas.

INGREDIENTS
500gr. retalls de pa de pessic
4 o 5 pomes golden
1 làmina rodona de pasta brisa
gelatina de poma
1 litre de crema pastissera (però elaborada amb la meitat de midó)

VARIANTS:
- Podeu substituir el pa de pessic per melindros o preparacions similars

ELABORACIÓ
Com us explicava, jo he fet prèviament un pa de pessic tradicional, el que també s'acostuma a dir un pa de pessic de Vic.
Si el podeu fer el dia anterior millor, així tindrà temps de refredar-se i agafar una certa humitat. Conserveu-lo tapat amb un drap net dins la nevera.
A l'endemà, si voleu, podeu esmorzar una mica de pa de pessic amb xocolata i la resta la farem a trossos pel púding.
Utilitzaré un recipient amb una certa fondària i d'uns 30cm d'amplada aproximadament.
A dins hi col.locarem una capa de pasta brisa, que podeu fer-vos vosaltres mateixos o comprar-la al súper.
Amb els dits adaptarem la pasta brisa al contorn del recipient, procurant repartir el gruix que generen els plecs.
Ara, com us deia, esmicolarem bé el pa de pessic....
...i l'anirem repartint dins el motlle.
De tant en tant feu una certa pressió, ja que el pa de pessic és força voluminós.
L'alçada pot ser variable, però necessitareu, almenys, tres dits de pa de pessic premsat per a fer un púding com cal.
Si tot i així no arribeu a cobrir tota la pasta brisa, aquesta la podeu prémer i anivellar-la amb el pa de pessic. La idea es que finalment pa de pessic i pasta brisa siguin a la mateixa alçada.
Ara anem a per la crema. El pas a pas no el tornaré a explicar, el podeu consultar a la recepta "Crema pastissera ". Procureu no quallar en excés la crema. Després d'incorporar el midó...feu unes voltes i al minutet ja podeu aturar el foc.
A continuació, poc a poc i amb molta cura, anirem abocant la crema sobre el pa de pessic.
Doneu-li temps al pa de pessic per a que xucli la crema. Si ho feu massa ràpid, ho mullereu tot per tot arreu.
Si cal, ho podeu fer en varies tandes.
Ajudeu-vos d'una cullera per a remenar una mica el pa de pessic, el de sota passar-lo amunt, però amb compte de no tocar fons i malmetre la pasta brisa.
Ho remenarem i ens assegurarem que no queda cap espai de pa de pessic sec.
Finalment, amb la mateixa cullera, ho aplanarem tot plegat i ho reservem.
Si voleu ja podeu escalfar el forn a 180º graus.
Ara anem a per les pomes. Jo utilitzo una eina per a treure'n els cors, però si no ho podeu fer a mà.
Segons la mida, n'utilitzarem quatre, cinc o sis pomes.
Les pelem...
...les tallem per la meitat i les tallem a rodanxes...

...procurant que totes les llesques siguin del mateix gruix.
Descarteu la primera i última llesca, que sempre son més petites.
I ara, poc a poc i amb una mica de gràcia, anirem col.locant la poma sobre el nostre púding.
Heu de donar tota la volta.
A la part central hi dibuixarem una mena de flor.
Així.
Què ens queda?...pintar tota la poma amb ou batut....
...i tirar un polsim de sucre per sobre.
Ja tenim el púding llest per enfornar.
L'haurem de coure entre 45-50 minuts a 180º graus.
Quan s'acosti el temps total de cocció, haureu de comprovar si es ben cuit o no.

Hi clavarem una punxa de fusta o ferro...
...si surt molt tacada significarà que li falta cocció. A mi m'han faltat 5-7 minuts.
Si noteu que pel que li queda es pot enfosquir massa la poma...podeu cobrir-lo amb paper d'alumini.
I finalment, ja tenim el púding totalment cuit. Deixarem que es refredi uns minuts.
A continuació, i com si d'una truita de patates es tractés, li donarem la volta al púding.
Comprovem que ha tingut una correcta cocció interior.
Al voltar-lo de nou, aprofitarem per col.locar-li una blonda.
I ara el deixem refredar completament a temperatura ambient.
Un cop fred, només ens quedarà pintar-lo amb gelatina. Jo utilitzo la clàssic gelatina de poma que s'ha fet servir sempre a les pastisseries, però podeu utilitzar qualsevol altre gelatina de bon sabor o nappage (gelatina neutre en fred). Si voleu saber on comprar-la, us recomano la lectura del consell "On comprar productes de pastisseria".
Com podeu observar, aquesta gelatina es presenta en estat semi solid.
Ja farem bullir juntament amb un 20% d'aigua.
Un cop arrenqui el bull, la deixarem refredar una estona fins que tingui textura líquida i tèbia.
Pintem generosament el nostre púding. Si cal, li donem dues capes.
I ja el tenim acabat.
Quina pinta...
Si el presenteu a taula amb un bon suport, encara farà més goig.
El mirem per dins, no?
Ohhhhhhh !!!!
Vinga, un bon tros per l'amo !!!
El podeu acompanyar de nata si voleu, però llavors feu les porcions més petites.
Sempre està el típic o la típica que et demana un tall molt petit molt petit, eh?
....però que després se'n fot tres d'igual....a que si?...."el viejo truco"...je,je.
Bon profit !!!

I PER BEURE...
Masia Pairal Can Carreras Garnatxa de l’Empordà. Celler Marti Fabra. DO Empordà
Cupatge Garnatxa Blanca i Garnatxa Roja . 
Preu aprox. 12€
A la DO Empordà es troben els millors vins dolços del país. Hem escollit aquest vi pel toc especial que li dona el cupatge amb garnatxa vermella, una varietat minoritària en conreu. Al nas la mel es baralla amb  els fruits secs i a la boca trobareu una explosió de fruita assecada : orellanes, nespres. Guardeu-vos  l’últim boci  i llenceu-li un xic de vi i tot plegat cap a la boca. Uff... ja ens ho explicareu.


Maridatge cortesia de La Guia de vins de Catalunya

19 comentaris :

  1. Se' m fa la boca aigua...un clàssic deliciós.
    Respecte a la crema pastissera: es pot fer sense afegir el colorant de taronja, no?

    ResponElimina
  2. Hola Cristina, si que es pot fer sense colorant clar. Però no és el mateix. En pastisseria ja saps que les coses han d'entrar primer per la vista...i una crema pàlida no fa gaire gràcia. Pots comprar colorant alimentari que venen en qualsevol supermercat.

    ResponElimina
  3. Albert,m'has fet feliç ja que aquest puding de poma li he comprat al meu fill tota la vida a la pastisseria i no tenia ni ideia de com es feia. La propera setmana li faré i de ben segur que quedarà sorpres. Moltes gracies per compartir les teves receptes.
    Lydia

    ResponElimina
  4. Lydia, gràcies a tú !!...ara si que m'has fet feliç !!!...aquest és el veritable objectiu d'aquest bloc...que una de les meves receptes sigui útil per algú. Que la disfruti molt el teu fill !!!...per cert, a quina pastisseria ho compraves?

    ResponElimina
  5. Hola Albert, la comprava a la fleca Roura del costat del Mercat de Galvany. Ara l'acabo de fer i el meu fill la provarà dema per dinar. Te una pinta bonísima. Per fer-la, aquest mati he anat al Soler Graells per comprar la gelatina de poma. La venen en pots de 6 kilos ( 14,00€)i te una durada d'un any i no s'ha de consevar en la nevera.He fet també una tarta de poma amb pasta de full segons la teva recepta i un cop pintada amb la gelatina m'ha quedat de pastisseria. D'aquesta última només en queda un bocinet ja que sempre som 6 a dinar i tots molt llaminers
    Fins aviat.Properament faré el braç de gitano de nata i ja et diré com ha sortit.
    Cordialment
    Lydia

    ResponElimina
  6. Lydia
    Estic molt intrigat en saber l'opinió del teu fill, jeje.
    Enhorabona per la feina !!!
    Res millor que fer feliç a la teva gent a travès del menjar !!!

    ResponElimina
  7. El meu fill l'ha trobat molt bo, imaginat si ens ha agradat que ahir en vaig fer un altre.
    Salut
    Lydia

    ResponElimina
  8. juass,juass...a veure si us empatxareu, ara !!!

    ResponElimina
  9. Guauuuu, quina bona pinta. Aquest el provem aquest cap de setmana!!!!!

    ResponElimina
  10. Albert, qué buena idea lo de hacer el puding, dentro de la masa brisa, tiene un aspecto increíble. Gracias por tus fantásticos paso a paso. Que tengas un buen día!!

    ResponElimina
  11. @Marlop, foto, foto !!!

    @Alumna, gracias igualmente !

    ResponElimina
  12. Sempre et dic el mateix, Albert, però no puc evitar-ho. Aquest púding té una pinta alucinant. M'estàs complicament i molt els pròxims dies... pastes de cabell d'àngel, púding, pebrots del piquillo amb brandada de bacallà... ho vull tot, tot i vull repetir.

    ResponElimina
  13. Ohhhhh quina pinta!! Impressionant el faré aquest cap de setmana segur!! Una pregunta d quan es el motlle? De 23cm? I sembla força alt! Fa mooolt d goig a veure com em surt a mi!!!! Ja em dius lo dl motlle!!! Gracies pel blog es genial.
    Noemí

    ResponElimina
  14. Joer Albert, aquest cap de setmana amb posu amb aquest pudding... Jo encarregaré el pà de pessic al meu forn habitual. ;)

    ResponElimina
  15. @Calvin, juas,juas....t'estàs estressant més que jo company !!!!....relaxa't !!!

    @Nei, t'encantarà...i ja veuràs què fàcil de fer.

    @Jaume, ja em passaràs una foto. Gràcies !!!

    ResponElimina
  16. Són una passada les explicacions del pas a pas, com sempre. Les teves receptes sempre voldríes posar-te a fer-les!!

    ResponElimina
  17. @Elsfruits, espero que us agradi....gràcies !

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !