inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 8 de gener de 2014

Patates viudes


>Recepta núm. 791 del llibre CPCC.
Avui us presento una recepta senzillota. És un estofat de patates... sense més, però jo he volgut enriquir-lo una mica amb l'aportació d'uns bolets secs tipus carreretes o moixernons i ho he acompanyat d'un ou dur.
Un plat molt econòmic que us resoldrà qualsevol àpat.
Us recomano utilitzar patata vermella per bullir i si es ecològica i del país, millor.
Espero que us agradi.



INGREDIENTS
1,5 kg de patates
3 tomàquets trinxats
2 grans d'all
1 ceba trinxada

Per a la picada:
un grapadet d'ametlles
uns brins de safrà
julivert

VARIANTS:
- Ho podeu acompanyar d'un ou dur
- S'hi poden posar bolets

ELABORACIÓ

Preparem tots els ingredients

Primer de tot, posarem els bolets secs en remull, s'hi estaran uns 20-30 minuts.

També posarem a coure els ous, tants com persones.

Ara, trinxem la ceba...

...l'all.

Ara, escapcem les patates, és a dir, les trenquem per fer sortir tot el midó. Feu un petit tall amb un ganivet i la resta del tall el forceu amb les mans... fins que es trenqui. En castellà en diuen cascar las
patatas.

Ratllem els tomàquets...

...i hi tirem una mica de pebre vermell... que no apareix a la recepta però a mi m'agrada posar-ne.

En una paella amb una mica d'oli... hi sofregirem la ceba poc a poc....

...fins que agafi coloret.

... llavors hi incorporem l'all picat i ho deixem uns minuts més.

A continuació, hi incorporem el tomàquet ratllat...q ue ha agafat un color més intens gràcies al pebre vermell.

Ho remenem una mica i deixem que caramel·litzi durant uns 10 minuts a foc baix. Compte, que no es cremi.

Mentrestant, anirem preparant la picadeta.

Hi posarem un grapat d'ametlles torrades i pelades...

... uns brins de safrà...

... una mica de julivert fresc...

...i una mica de sal.

Ho picarem tot ben petit.

Poc a poc notareu que el sofregit agafa textura de melmelada i que s'ha consumit tota l'aigua del tomàquet.

Serà el moment d'incorporar-hi les patates.

Ho deixarem torrar dos o tres minuts mentre ho remenem tot plegat.

Seguidament, hi posarem l'aigua que hem emprat per rehidratar els bolets....

...i més aigua fins a cobrir les patates.

Ho salem, ho tapem i ho deixem coure uns 15 minuts a foc mig-baix.

Quan a les patates els quedin uns cinc minuts de cocció, hi afegirem els bolets...

...i al mateix temps, la picada.

Rectificarem de sal, si cal.

Notareu com, gràcies al midó i la picada, la salsa s'espessirà força.

Ho tapem de nou i esperem els cinc minuts.

Les patates són perfectament cuites. Ja podem parar el foc.
Com tots els guisadets, si reposa unes hores o un dia, encara estarà més bo.

Emplatem.

Ummm...quina flaire que fa.

Decorem amb l'ou dur... i si voleu, podeu aixafar-ho tot plegat amb la forquilla... que és com m'agrada menjar-ho. I la copeta de vi que no falti, és clar.

Bon profit!

10 comentaris :

  1. Aquestes patates han de ser boníssimes... i necessito comprar-me el llibre CPCC ja mateix. :-)

    ResponElimina
  2. reconec que les patates estofades em costen... només, potser, les que s'acompanyen amb peix blanc encara m'agraden una mica... una altra cosa ben diferent és la salsa, com aquesta que ens mostres, i que m'entusiasma quan tinc una barra de pa al costat ;-)

    ResponElimina
  3. Benvolgut Albert, feia dies et volia escriure per agrair-te la menció que vas fer de mi en l'article dels 3 milions de visites. Si aleshores em vaig quedar molt sorprès, realment haig de dir que cada dia ens segueixes sorprenent a tots els teus seguidors amb les teves receptes.
    Les patates viudes d'avui son un exemple del que opinava i segueixo pensant. Gràcies per recuperar totes aquestes receptes del record històric i compartir-les de la manera que ho fas. Que menys que donar les gràcies no ?.
    PD: Per Nadal vaig canviar el típic pollastre rostit, pel "Pollastre amb bolets i torró d'Agramunt". Ha estat el primer any que la família va menjar pollastre per Nadal.

    ResponElimina
  4. No sé pas què he fet amb el comentari, de totes maneres et dic Sensacional Albert!!!
    sempre trobes el punt ideal per a fer aquestes receptes tant tradicionals i bones i fer-nos venir ganes de posar-nos a la cuina .

    Una abraçada

    ResponElimina
  5. @Calvin, je,je....és una bona referencia el llibre, si.

    @Marina, gràcies per la visita !

    @Carlos, t'agraeixo molt el suport que dones a aquest blog. Amb col.laboracions com la teva dona gust treballar. I com va anar el pollastre amb torró, doncs?

    @Dolors, gràcies de nou..aquí segueix un servidor...per servir-vos.

    ResponElimina
  6. I nosaltres per seguir-te Albert, amb molt de gust...

    ResponElimina
  7. No sóc massa de patates estofades però aquestes tenen un aspecte espectacular. M'has fet venir ganes de fer-ne.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  8. Hola, molt bona la recepta. Nomes he tingut un problema. M´he pasat una mica amb el safra. Crec que la foto on surt el safra sugereix una quantitat que he trobat excesiva.
    Salut.
    Lluis

    ResponElimina
  9. @Lluis, les fotografies son, en general, orientatives. És cert que, en principi, les quantitats que apareixen a les fotos són que he utilitzat, però al igual que fem amb la sal, cadascú ha de trobar el seu propi equilibri en les quantitats. També has de tenir en compte que moltes vegades les fotos corresponen al doble, triple, o a la meitat de la recepta proposada. Això ho acostumo a advertir.
    En qualsevol cas, disculpa les molèsties ocasionades. Moltes gràcies pels teus comentaris!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !