inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 13 de gener de 2014

Grasoletes de bacallà


>Fa un temps, la Mari Carme Rovira, una lectora d'aquest blog, em demanava una recepta que no coneixia i de la que mai n'havia sentit a parlar: les grasoletes de bacallà.
Aparentment poden semblar bunyols...i en tenen molta semblança, tot s'ha de dir.
Però la pasta és força diferent.
El resultat es una mena de pastisset salat de bacallà. No es tant esponjós com és bunyols...és més dens...i també atipa més, però m'ha agradat molt aquesta recepta de bacallà...del que sempre gaudeixo.
La recepta no apareix al llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català...i no tinc massa informació sobre el seu origen.
Espero que a vosaltres també us agradi.

INGREDIENTS
250 g de bacallà esqueixat dessalat
125 g de farina
100 ml d'aigua o llet
julivert fresc
2 o 3 grans d'all
1/2 paquet de llevat en pols tipus "Royal"
oli per fregir

VARIANTS:
- S'hi pot afegir ou batut
- Es poden acompanyar d'enciam
- Podeu escaldar el bacallà prèviament

ELABORACIÓ
El dia abans haurem de tenir la precaució de posar el bacallà a dessalar.
A l'endemà, el tornem a rentar...
...i el tindrem a punt per utilitzar.
Preparem tots els ingredients.
El bacallà, el trinxarem ben petit amb un ganivet. Vigileu si hi ha espines.
D'altra banda, barrejarem una bon raig d'oli amb l'all...
...julivert fresc..
...i un polsim de sal.
Li passarem la batedora elèctrica...
...fins que quedi ben petit.
Podeu trinxar a mà all i julivert fresc, però no us quedarà mai tant fi.
Ara en un bol, hi aboquem la llet....
...la farina...
...i l'impulsor químic.
Amb mig sobre en tindrem prou.
Ho remenem una mica...
...i hi incorporem un ou...
...tot sencer.
Hi tirem també unes quatre o cinc cullerades grans de la picada d'all i julivert que hem fet. No la poseu tota si no cal. El sobrant el podeu reservar a la nevera per a futures elaboracions.
Ho barregem tot plegat...
...i finalment hi afegim el bacallà trinxat.
Remenar fins obtenir una pasta que es queda enganxada al dit.
Ja té bona textura.
Escalfeu abundant oli en una paella per fregir i quan sigui roent...aboqueu-hi una cullerada de pasta.
Doneu-li la volta...
...fins que tingui aquest bonic aspecte.
Ho reservem sobre un paper absorbent.
Anem fent amb paciència.
Si teniu nens petits... en podeu fer de diferents mides.
Encara calentes, servirem les grasoletes a taula.
Bon profit!

4 comentaris :

  1. No havia sentit mai aquest nom, però l'aspecte té pinta de ser molt bò!!
    Serà qüestió de provar aquesta manera de gaudir del bacallà.

    ptons

    ResponElimina
  2. Això ho fa l'àvia portorriquenya del meu home, allà ho anomenen "bacalaítos". Està super bó!

    ResponElimina
  3. La primera vegada que ho faig, no havia fet mai ni bunyols i realment son espectaculars. Gràcies de nou per enriquir el nostre dia a dia.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !