inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 1 de desembre de 2013

Croquetes de pollastre


>Recepta núm. 464 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Un clàssic dels clàssics: la croqueta de pollastre casolana.
No conec ningú... a qui no li agradin les croquetes casolanes de pollastre.
Normalment, aprofito el pollastre sobrant d'un pollastre a l'ast compra't amb anterioritat. El gustet del pollastre a l'ast es nota....i queden molt bones, però les podeu fer amb pollastre rostit o pollastre a la planxa.
Aquesta recepta és pràcticament la mateixa que podríem utilitzar per a fer les croquetes de peix, recepta ja publica on vam parlar del tema croquetes. Per cert, al sud de l'Àfrica, a Cap Verd, també fan croquetes de peix però solen ser molt picants, així que si voleu preparar-les a l'estil d'allà,
sigueu generosos amb l'all, la ceba i el pebre vermell picant... però llavors oblideu-vos que en mengin els nens.
Respecte a les croquetes industrials, l'única marca de croqueta que, per a mi, val una mica la pena és Espuga. De fet, nomes conec un lloc on les venen: a l'Espucarn de Rubí i Hospitalet.
En qualsevol cas, no deixen de ser croquetes industrials. Si les podeu comprar de casolanes, millor.
Però com sempre, el meu consell es que us les feu vosaltres mateixos a casa, que us estalviareu diners, menjareu més sa i us sortiran mil vegades més bones. Us les fareu al vostre gust i les gaudireu més.
Això sí, donen una mica de feina, tot s'ha de dir. Entre que es refreda la pasta i tal... poseu-li un parell d'hores o tres.
Ànim, que val la pena!



INGREDIENTS
250 g de pollastre cuit
120 g de mantega
120 g de farina
200 g de ceba trinxada petita
1 litre de llet
pebre negre
nou moscada
oli per fregir
pa ratllat
farina
3 ous
sal

VARIANTS.
- Amb aquesta mateixa elaboració, podeu fer croquetes de pernil (recepta núm. 463 del CPCC), de bolets, de bacallà, de pebrot, d'albergínia, sobrants del rostit, gallina, etc...
- Podeu utilitzar pollastre a l'ast però eviteu utilitzar-ne la pell

ELABORACIÓ

Com us explicava, per fer aquestes croquetes aprofitaré 250 g de pollastre a l'ast sobrant d'un dinar.

Les cebes, la farina...

la nou moscada, important. Podeu comprar-la sencera o en pols.

La ceba l'hem de trinxar ben petita.

I comencem per desfer la mantega en una paella grossa.

Quan ja sigui desfeta i comenci a fer sorollet....

hi incorporarem la ceba.

No busquem torrar la ceba, només deixar-la cuita, tova i transparent.

Mentre, podem anar trinxant el pollastre assegurant-nos que no quedin ossos ni nervis.

Es pot picar més o menys gran, com us agradi a cadascú.

Paral·lelament, abocarem la llet en un cassó per escalfar-la.

Hi ratllarem una mica de nou moscada.

Jo ho faig a ull, però més o menys correspon a mitja culleradeta de cafè.
No us passeu ja que la nou moscada és molt aromàtica i podeu condicionar les croquetes. El mateix passa quan fem una beixamel.

Com podeu veure, la part que falta de la nou és la que he ratllat. Així us podeu fer una idea.

Salem la llet, com una cullerada aproximadament.

Hi tirarem una mica de pebre negre... al gust.

La ceba ja és transparent.

És el moment d'incorporar la farina, tota de cop.

L'haureu de barrejar bé amb la ceba i deixar uns minuts perquè es cogui. No pareu de remenar i d'integrar bé la farina. Vigileu que no es torri massa.

En aquest punt, ja hi podem abocar la llet bullent, tota de cop. No us amoïneu pels grumolls.

Amb un batedor, anirem remenant poc a poc, però sense parar.

Seguidament, ja hi podrem incorporar el pollastre trinxat.

Ara és qüestió de deixar que aquesta pasta solidifiqui i es cogui bé el conjunt. Ho heu de tenir a foc mitjà durant uns 20 minuts. No deixeu de remenar o se us cremarà. Vigileu molt.
Heu de fer passar la part de baix a dalt. Tota l'estona.

Cada cop us costarà més remenar i treballar-ho. Heu de pensar que s'ha de formar una pasta força consistent que es desenganxi de la paella.

També notareu que agafa un color una mica més fosc. La textura està perfecta.

Passats els 20 minuts, col·loqueu aquesta pasta en una safata perquè es refredi. Com més ample i gran sigui la safata, abans es refredarà.

Tingueu la precaució de tapar la pasta amb paper de film. D'aquesta manera evitareu que faci pell i que agafi males olors.
Un cop freda, si voleu, la podeu reservar a la nevera per acabar de fer les croquetes a l'endemà, tot i que es poden fer al mateix dia sense problemes.

 Amb la pasta ja freda, comencem a donar forma a les nostres croquetes.

 Bateu tres ous, com per a una truita francesa.

 Prepareu una safata o plat amb pa ratllat.

 Prepareu una safata o plat amb farina.

 I, amb l'ajuda d'una cullera, comenceu a formar les croquetes.

 No cal dir que heu de tenir les mans ben netes o utilitzar guants.
  A mi m'agrada preparar-les totes i després anar enfarinant.

 Les passem primer per farina...

Per cert, quan tingueu la croqueta arrebossada amb farina podeu aprofitar per donar-li una millor forma, ja que no s'enganxarà a les mans.

 Un cop enfarinada, la passarem per l'ou batut.

  Utilitzeu una forquilla per voltar-la.

Quan la croqueta sigui ben xopa d'ou batut, passeu-la finalment pel pa ratllat.

 Un cop tingui posat el pa ratllat també podem afinar una mica mes la forma.

En qualsevol cas, la gràcia de les croquetes casolanes es que quedin boterudes, oi que sí?.
En podeu fregir unes quantes el mateix dia i la resta congelar-les.

Si les voleu congelar, poseu-les en una safata plata i millor sobre un paper film, per evitar que s'enganxin.
Un cop congelades, ja les podreu organitzar d'una altra manera, dins un taper.

 Com podeu veure, amb aquesta recepta surten unes 35-40 croquetes de mida gran.

I què ens queda? Fregir-les, és clar.
Fregiu-les en abundant oli ben calent. Compte al col·locar-les dins la fregidora, no us cremeu.

Heu de procurar que estiguin cruixents per fora però meloses per dins. No cal fregir-les més d'un parell de minuts o se us poden desfer, sobretot si no les heu congelat.

 Reserveu-les sobre un paper absorbent.

 I ja les podeu portar a taula, ben calentones.

 No tenen res a veure amb qualsevol croqueta industrial, oi que no?

Jo les serveixo d'aperitiu o tapa, però be podríem servir-les com a primer plat, acompanyades d'una mica d'amanida verda.

 I per dins... ummm... meloses... es desfan. Llàstima que donin tanta feina, eh?

 Bon profit!

23 comentaris :

  1. Quina bona pinta! Jo les faig d'una altre manera, a veure si la pròxima m'animo a fer-les així. Genial el pas a pas, com sempre!

    ResponElimina
  2. Guau, quina pinta !!!... jo les faig exactament igual... quines coses. Ara m'has fet entrar ganes de fer-ne...

    ResponElimina
  3. @Miriam, com les fas tú?....gràcies per la visita.

    @Litonano, jeje, ja passa això. Te'n menges una...i te'n menjaries dues.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tu solo respondes a los demás que cutre����������

      Elimina
  4. com les croquetes fetes a casa no hi rès,, que bones¡¡¡

    ResponElimina
  5. Albert
    que vol dir la teva frase "Vigileu molt que fer passar la part inferior cap amunt."
    Merci per la recepta.

    ResponElimina
  6. @Jaume, pfff...ni jo mateix ho sé....potser estava invocant als esperits de la croqueta !!!!
    I es que les presses no són mai bones. Ja està corregit. Gràcies company !!!

    ResponElimina
  7. Doncs per un cantó trituro el pollastre rostit, i per l'altre faig la beixamel amb ceba. Finalment ho ajunto i deixo reposar la massa a la nevera. Mai em queden iguals, però bones ho són sempre!

    ResponElimina
  8. @Miriam, l'objectiu de fer croquetes és aquest precisament....el reaprofitament. Bon apunt !

    ResponElimina
  9. Ahir em vaig passar tota la tarda fent-les! M'encanta com expliques la recepta! Gràcies! Van quedar boníssimes...però trigaré a tornar-ne a fer...en tinc el congelador ple!! :P

    ResponElimina
  10. Seguint pas a pas la recepta, ahir vam preparar la massa, i avui hem acabat les croquetes i ens les hem menjat. Estàven boníssimes i en tenim per 3 dies més! Gràcies per explicar tant bé les receptes!

    ResponElimina
  11. @Laia, quina enveja. M'agrada tenir-ne al congelador a mi també, jeje.

    @Anna, gràcies pel teu comentari i bon profit!

    ResponElimina
  12. Les faig igual. Reparteixo per a tota la família, que les esperen amb candeletes. Però no puc evitar que se'm desfacin una mica al fregir-les

    ResponElimina
  13. Hola
    Jo no savia como se hasia pero gracias a esto se ✉

    ResponElimina
  14. Avui he fet la teva recepta i a casa han triunfat!!! Ara m'han sortit 54 croquetes jejeje m'agradat molt com expliques la recept

    ResponElimina
  15. he seguit la recepta fil per randa. Moltes gràcies han sortit excelents.

    ResponElimina
  16. Hola, sempre havia volgut fer-ne i no sabia com es feien; les he fet tal qual ho expliques i han quedat boníssimes. Moltes gràcies per tant bona explicació.

    ResponElimina
  17. Hola. Les vaig fer ahir i avui estaven bonissimes. Gràcies x la recepta

    ResponElimina
  18. Hola. Les vaig fer ahir i avui estaven bonissimes. Gràcies x la recepta

    ResponElimina
  19. Em surten unes croquetes boníssimes amb la teva recepta. Moltes gràcies Albert!!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !