inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 20 de novembre de 2013

Torradetes de Santa Teresa


>També conegudes com Coquetes de Santa Teresa, Croquetes de Santa Teresa, Rostes de Santa Teresa o Gresoletes dolces.
A la Ribera del Xúquer en diuen "Rosquetes d'ou" i Espanya, en general, són més conegudes com "Torrijas" i es mengen habitualment per Quaresma.
Com veureu, jo he utilitzat la recepta i elaboració més tradicional.  
Hi ha qui barreja l'ou batut amb la llet i suca el pa amb aquesta barreja...encara que jo trobo que no queden igual.
Les fotografies corresponen a la meitat de la recepta (1/2 litre de llet).
Recepta núm. 1042 del llibre CPCC.

INGREDIENTS
1 barra de pa sec
1 litre de llet
3 ous
oli de fregir
sucre
canyella en pols

VARIANTS:
- Es pot bullir la llet amb una branca de canyella i una pell de llimona o de taronja, i deixar-la refredar abans de posar-hi el pa.

ELABORACIÓ
Començarem per aromatitzar la llet amb la llimona i la canyella.
Poseu-la en un bol amb la pela d'una llimona, només la part groga.
Poseu-hi també una branca de canyella.
Porteu-la a ebullició. Pareu el foc i deixeu-la refredar completament.
Ara ja podem anar tallant llesques de pa sec.
El pa pot ser de la mena que voleu, però no feu les llesques massa grans. Trobo que aquestes torradetes han de ser més aviat petites, pel seu alt contingut calòric...i perquè atipen molt.
Ara hem de batre els ous.
En un plat mateix.
Quan la llet ja sigui completament freda, retirarem la pela de llimona....
...i la branca de canyella.
Poseu abundant oli per fregir en una paella....i que es vagi escalfant. Mentrestant, ja podeu anar banyant les llesques de pa en la llet.
Li heu de donar la volta fins que quedin ben xopes.
En un altre plat, tireu-hi una cullerada grossa de canyella en pols....
...i barregeu la canyella amb el triple de sucre, més o menys.
Amb les mans....
...i deixeu-ho ben planet.
Ara, les llesques xopes de llet...les passarem per l'ou batut.
Només cal submergir-les i prou.
I directament les fregim en oli roent.
Li heu de donar la volta...fins que agafi un bonic color daurat.
Un cop fregida, la reservem sobre un paper absorbent.
Podeu anar fent de quatre en quatre si voleu....sense atabalar-vos, eh?.
Amb la torradeta passada pel paper absorbent i encara calenta, la passarem pel sucre amb canyella.
Ha de quedar ben arrebossada per totes dues bandes.
I ja les podem emplatar.
Es poden menjar tèbies o fredes.
Bon profit !!!

9 comentaris :

  1. Desconeixia del tot l'existència d'aquestes torradetes de santa teresa... però fan tan bona pinta que s'haurà de provar de fer-les... Si continuo seguint les teves receptes, Albert, al final m'arruinaré. Haig de comprar massa coses per cuinar... i pensar que abans passava amb una pizza o una mica de pa amb tomàquet... Això de ser sibarita o voler cuinar i fer les coses una mica bé, té un preu, heheheheh. :-)

    ResponElimina
  2. Son boníssimes, i amb el sucre cremat encara més... no sé si ho has provat , però t'ho recomano.

    Gràcies

    ResponElimina
  3. I amb la llet batejada amb un bon raig d'anís o Maria Brizard... uuuuuuhhhmmm!! pur vici!

    ResponElimina
  4. @Calvin, no les coneixies?...però si son més antigues que el cagar?....i això que dius dels diners...si tu sabesis els que em gasto jo per comprar ingredients que només utilitzes una vegada....fliparies. Però és el que té voler fer un projecte com aquest.

    @Dolors, sucre cremat?...ummm...una idea sensacional.

    @Violant, eps !!!...a tu et va el xarel.lo, eh?...mmpppffffff...bona idea si.

    ResponElimina
  5. m'ha fet gracia pq no havia sentit mes des de que era petita la paraula gresoletes. A casa haviem fet grasoletes de cigrons. Al llibre em sembla q no ho diu d'on es tret la paraula???

    ResponElimina
  6. No coneixia aquest dolç, però, pel meu origen, sí coneixia les "torrijas". Podria ser que les torradetes de Santa Teresa no fóssin tant populars a Catalunya com les torrijas ho son a Espanya? Si més no, a Barcelona, que és on visc jo, no les havia vistes mai a cap pastisseria; no sé si són al nostre "calendari" de rebosteria (Setmana Santa? aquí amb la mona ho omplim tot!) La recepta deu ser ben antiga, i donada la simplicitat, no hi ha gaires diferències. Algú sap d'on vénen? Gastronomia jueva, àrab...?

    ResponElimina
  7. @Núria, si que apareix al llibre. I de cigrons, dius?.....com es fan?

    @Alejandro, efectivament, són les "Torrijas" de tota la vida i es mengen per Quaresma o durant tot l'any, per aprofitar el pa sec.
    Segons la vikipèdia.....
    La torrija o torreja apareix ja documentada al segle XV, esmentada per Juan de l'Alzina: «mel i molts ous per fer torrejas», pel que sembla com a plat indicat per a la recuperació de les prenyades. Les primeres receptes es remunten al Llibre de Cozina de Domingo Hernández d'Maceras (1607) i Art de cozina, pastisseria, vizcochería i conservería de Francisco Martínez Motiño (1611). La torrija era al començament de segle XX molt habitual en les tavernes de Madrid i se servia amb gots de vi (xatos).

    La seva associació a la quaresma es deu a la necessitat d'aprofitament del pa sobrant, un temps en què no es podia menjar carn.

    ResponElimina
  8. Un pas a pas que fa salivera, Albert. Apuntada la teva recepta. A veure si diumenge les faig per esmorzar, que segur que ens agradaran! Petons

    ResponElimina
  9. @Marina, que dius !!!!....Marina !!!!...no has fet mai torradetes de Santa Teresa????.....tu????...no m'ho puc creure.....

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !