inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 6 de novembre de 2013

Calamars amb vi i ceba


Ja no me'n queden gaires d'aquestes receptes, però aquest és un dels plats tradicionals familiars que sempre s'ha cuinat a casa nostra. És d'aquells plats que des de sempre s'han guanyat una plaça en el receptari personal i que fins i tot sorprèn que altre gent no el conegui.
Tot i que estic convençut que molts cuineu alguna cosa similar, a que si?.
Us puc garantir que aquest es un plat que val molt la pena de tastar i molt senzillot de cuinar.
Els que l'heu tastat...sabeu de que parlo, oi?.
Aquesta recepta no apareix al llibre CPCC.

INGREDIENTS
400 g de calamars nets
4 cebes
1 cabeça d'alls sencer
1 got de vi blanc (jo hi poso meitat "Gran Chef" meitat "Albarinyo")
mitja culleradeta de pebre blanca mòlta
un bon raig d'oli d'oliva
3 fulles de llorer
1 got d'aigua bullent
sal

VARIANTS:
- Podeu fer el mateix plat amb sípia
- Podeu fer el plat amb calamarcets més petits però sencers
- Podeu utilitzar ceba vermella de Figueres

ELABORACIÓ
 Preparem els ingredients.
   Avui he trobat calamars de mida mitjana a la peixateria, i que m'han netejat bé.
 Per si de cas, jo sempre els torno a rentar bé a casa.
 Tallarem els calamars a trossos macos.
  La ceba, la podeu tallar en juliana gruixuda...tot i que amb aquesta llarga cocció perdrà tota forma.
 
L'all el posarem sencer però peleu-lo i feu-li uns talls als laterals. Així deixarà anar tot el sabor.
 En una cassola hi posarem un bon raig d'oli d'oliva, i hi posem les fulles de llorer.
 Gairebé en fred, ja hi podem abocar la ceba.
 Seguidament la cabeça d'alls....
 I deixem que es faci una mica. Remeneu-ho tot plegat.
  Al cap de pocs minuts, hi abocarem els calamars.
 Un bona remenada....
 ...i ja hi podem tirar la pebre blanca.
Jo poso una cullerada sencera, per què m'agrada picantó. Però poseu-ne mitja vosaltres millor.
  No tingueu por...no es massa...ja veureu.
 Ara el vi. Com us deia jo faig una combinació d'un vi de qualitat....
 ...amb un vi especial per cuinar de Pinord, el "Gran Chef", macerat amb herbes aromàtiques.
Un got sencer.
   Cap dins.
I ara es qüestió de deixar-ho coure a foc més aviat baix durant uns 70-75 minuts.
A mitja cocció hi afegirem un got d'aigua bullent. Controleu que es quedi sense suc.
Saleu el guisat també.
Un cop fet, tasteu-ho de sal i comproveu que el calamar està ben cuit. Deixeu reposar el plat una bona estona. Millor d'un dia per altre.
I ja el podem servir, ben calentó.
Es pot servir com a segon plat o com a entrant...fins i tot com a tapa.
Acompanyeu-lo del mateix vi "Albariño" que hem utilitzat per cuinar-lo. 
Tot i que també li va molt bé el vi negre. Vosaltres mateixos, ja sabeu que el maridatge el deixo a escollir.
Bon profit !!!

14 comentaris :

  1. Ohhhhh¡¡¡ m'encanta aquest plat Albert....de sucar-hi pa......
    Es d'aquells plats que sempre es posen de conya, fa temps que no el faig, però segur que cau aviat.
    T'ha quedat Excel.lent.

    ptons

    ResponElimina
  2. Te mol bona pinta. A veure si amb surt igual. Gracies

    ResponElimina
  3. Uhmmm que bó. El faré aquest cap de setmana.
    Merci.

    ResponElimina
  4. Albert, aquests calamars tenen una pinta alucinant, em sembla que ja provaré de fer-los aquest mateix cap de setmana, per fer un bon dinar el diumenge.

    Per cert, he estat fora de viatje durant les últimes tres setmanes i no tenia accés a Internet i et juro que una de les coses que més he trovat a faltar és mirar aquesta web cada dia per veure quines noves recpetes anaves posant. Tenia ganes de tornar a casa i veure tot el nou contingut que hi havia aquí.

    Salut!!

    ResponElimina
  5. Aix, aquest és un dels plats que tinc a la llista de pendents, i ja tinc ganes de fer-lo, sembla prou senzill i molt bo. Gràcies!
    Marta

    ResponElimina
  6. @Dolors, es un bon platillo si.
    @Jordi, ja em diràs
    @Jaume, vull foto, eh?
    @Calvin, quines coses dius....juas....celebro tenir-te enganxat per aquesta causa !!!
    @Marta, no es gens complicat, tens raó,

    Gràcies per la visita !

    ResponElimina
  7. Albert, el vaig fer ahir, boníssim! però pica de c...,

    ResponElimina
  8. @Àngels, potser tens raó, però per a mi és la gràcia del plat. Però si voleu poseu-ne menys. Mitja cullerada i prou. Gràcies pel feedback !

    ResponElimina
  9. És un plat meravellós. Jo l'he fet sense pebre (no en tenia i el picant no m'entusiasma) i l'he trobat senzillament deliciós. Aquí teniu la meva versió de la recepta:

    http://neusnogue.blogspot.com/2014/04/calamars-amb-vi-ceba-i-all.html

    I moltes gràcies!

    ResponElimina
  10. @Neus, molt bé. Tot i que la gràcia del plat és la pebre blanca. Hi pots posar menys quantitat però et recomano que hi posis. Els he vist i fan prou bona pinta. Bona feina!

    ResponElimina
  11. Moltes gràcies! I faré la prova amb el pebre!

    ResponElimina
  12. Avui mateix el faré, segur que serà molt bo.

    Permet-me que et digui que en català en diem cabeça d'alls i no 'cap' d'alls.

    Gràcies per la magnífica recepta! Sempre recomano el teu bloc.

    ResponElimina
  13. molt bona recepta, si abans de mollar-lo amb l'aigua hi ficas unas patates esqueixades fas un primer de luxe.Jo ho faix aixi.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !