inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 14 d’octubre de 2013

Percebes


El percebe és un crustaci.
Fins aquí penso que hi arribem tots.
Creix en roques batudes per les onades.
Fins aquí penso que també.
El seu penis és més gran que la mida del propi animal.
Això ja no ho sabia, veus?, vaja, que vindria a ser com el "Nacho Vidal" de les roques.
Però no us amoïneu, que la part comestible del percebe no és el penis.
Un altre curiositat d'aquests bitxos es que a Europa, antigament, fins ben entrada l'Edat Moderna es creia que algunes espècies d'oques (les del gènere Branta) eren la metamorfosi madura dels percebes. D'aquesta manera les aus com les oques i els ànecs eren classificades com peix. Entre els arguments per a tan curiosa taxonomia estava el fet que els percebes tenen apèndixs que recorden plomes i que, en tractar-se d'aus migratòries, no es coneixien els seus nius ni cries.
Quines barbaritats, eh?
Aquest curiós animal s'explota sobretot des de Galícia i Astúries, Cantàbria, País Basc, Portugal i França (especialment en Belle Isle), sent la costa gallega un dels millors llocs per a aquesta espècie, que constitueix un producte típic de la gastronomia. Es recull manualment en les roques situades a la zona intermareal de les ries, penya-segats, illes, etc., amb un risc considerable per als operaris, localment anomenats "percebeiros o Lanpernari"
Total, un producte d'aquells que a mida que vas menjant-los més t'enganxen.

El percebe és un fruit del mar d'excel.lent gust i una temptació irrefrenable per a molts.
Els bons són cars, clar, el percebeiros es juguen la vida per collir-los, i en trobareu de millor i pitjor qualitat.
Es consumeixen tres grans tipus de percebes en el nostre país:
- En primer lloc destaquem el percebe Pollicipes pollicipes és el de major qualitat i sabor més distingit. És el percebe de les nostres costes, riques en nutrients, d'aigües fredes i batudes.
- Percebe marroquina (Mitella pollicipes). Pertany a la mateixa espècie, però sol ser més llarg i més clar que l'anterior. Aquest al contrari que el Pollicipes pollicipes es captura en aigües càlides, i la seva textura i sabor són molt diferents als del percebe del nord d'Espanya. Solen tenir trossos de roca terrosa de color marró adherida al ciment del percebe, una cosa molt útil per distingir-los a simple vista, encara que no sempre és així.
- I finalment tenim el percebe canadenc (Pollicipes polymerus). Aquest percebe prové de les costes atlàntiques del Canadà, i el podem diferenciar molt bé per la seva ungla, la qual posseeix una major quantitat de plaques entre l'ungla superior i on comença el peduncle. Això s'aprecia molt bé en la imatge següent.

Per cert, si voleu trobar les receptes de com coure tot el marisc, us recomano la http://www.pescaderiascorunesas.es
Font: Vikipèdia


INGREDIENTS
500gr. percebes frescos
3 litres d'aigua
180-200gr. sal grossa

VARIANTS:
- Es poden coure amb la mateixa aigua de mar
- La cocció és molt curta, entre 30 i 90 segons depenen de la mida que tinguin
- Es poden acompanyar de patates cuites en la mateixa aigua
- Hi podeu posar unes fulles de llorer a l'aigua

ELABORACIÓ
 
Els d'avui són d'una mida més aviat petita.
 
Fan una olor a mar....terrible. Estrany animal, eh?

Com us comentava, es poden coure amb aigua de mar. Altrament, farem servir sal grossa per salar l'aigua.

S'hi posen entre 60-70gr. de sal grossa per litre d'aigua.

Rentem una mica els percebes.

Esperem a que bulli l'aigua.

En aquest moment, hi aboquem els percebes.

I ara esperem a que arrenqui el bull de nou.
Alguns diuen que després de resar un pare nostre...ja es poden treure.
 
Si es petit es pot treure de seguida, amb 30 segons de cocció. Si és molt gros, espereu un minut i mig.
 
I ja podem servir-los, ben calents. Ara es quan heu de retorçar-los la part superior per trencar el cos i extreure'n la carn, tot un plaer pels sibarites.
Bon profit !!!

6 comentaris :

  1. Doncs a mi em fan mania... no sé perqué... es massa extrany... i després d'aixó del penis, encara menys !!!

    ResponElimina
  2. Tant apreciats que són .....i a mí no m'han fet mai el pès.... ja els he provat ja, però no hi acabo de trovar la delicatesen....... i això del penis..............ufffffff

    ResponElimina
  3. Doncs a mi m'agraden molt... i si no els menjo massa sovint es degut al preu que tenen.
    Merci.

    ResponElimina
  4. Una entrada preciosa, si te digo que nunca los he comido, en una ocasión me dieron a elegir y preferí que me regalaran otro tipo de pescado.... Ya me han comentado que me lo estoy perdiendo.

    ResponElimina
  5. @Litonano, jo penso que t'agradarien

    @Dolors, torna a tastar-los, val la pena intentar-ho

    @Jaume, son carets , si

    @Trini, mala elección, Trini...jeje

    Gràcies a tots !!!

    ResponElimina
  6. Jo com sempre vaig tard, però comparteixo amb tu el gust pels percebes...

    I no faré cap comentari a la conclusió estadística dels gustos dels teus lectors... :)

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !