inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 11 d’octubre de 2013

Catxoflino d'escamarlans i mandonguilles


>Avui us porto un plat que em feia molta il·lusió cuinar: el Catxoflino.
El Catxoflino és un plat originari de l'Empordanet. És una paraula cent per cent palafrugellenca i serveix per descriure un plat elaborat amb una mica de tot. una mena de barreja harmoniosa d'elements que estan a l'abast de la mà.
Una barreja harmoniosa, eh?... No val ficar-hi de tot sense sentit.
Com diu en Pere Bahí, propietari del Restaurant La Xicra de Palafrugell, el Catxoflino neix de la improvisació i de la intuïció, com passa en el jazz. Un plat de subsistència, col·lectiu, obert, recreatiu i festiu.
Aquest plat seria com l'antecessor de tots els mars i muntanya coneguts a dia d'avui.
De Catxoflinos en trobareu molts, però els mes coneguts són:
- els peus calçats (peus de porc amb espardenyes)
- amb escamarlà/sastre/musclo/cloïssa/costella/mongeta/mandonguilla
- amb escamarlà/musclo/mandonguilla/salsitxa/patates
- amb cabra/llamàntol/salsitxa/costella/allioli
- i, finalment, el rei dels Catxoflinos: El Niu, amb bacallà/colomí/sípia/salsitxa/patata/ou/vi negre.
Per tant, en un Catxoflino podeu trobar llenties, gambes, mandonguilles, sípia, calamar, peix a trossos, cansalada, salsitxes, cigrons, musclos, cloïsses, etc.
Penso que podríem incloure aquest plat dins de la família de les calderetes, dels ranxets i dels suquets.
Ara, veiem aquest Catxoflino amb escamarlans i mandonguilles que us proposo.
Aquest plat és per a 4 persones.
Font de l'entrada: Article d'en Pau Arenós, El Periódico de Catalunya el 23 d'agost de 2005.



INGREDIENTS
16 mandonguilles (60% vedella + 40% porc)
4 escamarlans frescos
300 g de morro de vedella cuit
200 g de musclos frescos de roca
1 ceba trinxada
2 tomàquets madurs
1 cullerada de farina
1 copa de vi blanc
1 cullerada de pebre vermell
aigua o brou de peix
pebre negre
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Hi podeu posar allioli negat dins la cassola al final de la cocció
- Hi podeu afegir una picada d'all, ametlla, pinyons, avellana, all, julivert i pa fregit.
- Podeu substituir el morro de vedella per peus de porc o de vedella també
- Podeu prescindir de l'allioli

ELABORACIÓ

Per a aquesta mena de guisadets m'agrada utilitzar una cassola de ferro colat. Podeu utilitzar una cassola de fang de tota la vida, també.

El que farem, primer de tot, és preparar les mandonguilles. No us explicaré el pas a pas de les mandonguilles en aquesta entrada, però el podeu veure dins la recepta Mandonguilles amb samfaina.

En una paella amb abundant oli per fregir... farem les mandonguilles.

Les he de fer pràcticament al 100%. Penseu que després només les farem coure 5-10 minuts dins la cassola.

Un cop tinguem les mandonguilles fregides, preparem la resta d'ingredients.

Si no trobeu morro de vedella cuit, podeu utilitzar peu de porc o de vedella, també.

Jo l'he comprat ja cuit, el morro.

I els escamarlans procurarem que siguin ben frescos, sobretot si no utilitzem brou de peix.

Tallem l'all a làmines...

i trinxem la ceba.

Ara, daurem l'all amb un bon raig d'oli d'oliva.

Retireu-lo abans que es cremi.

Salem els escamarlans...

i en el mateix oli fregim els escamarlans. Una mica,

no massa, fins que canviïn de color per totes dues bandes.

I els reservem.

En el mateix oli, sofregim la ceba fins que agafi bon color.

Mentrestant, podem anar ratllant els tomàquets.

Quan la ceba sigui fosca... hi abocarem el tomàquet amb una culleradeta de pebre vermell.

Ho remenem una mica.

Ara hi afegirem el vi blanc, en aquest cas, un especial per cuinar.

Aproximadament una copa. Ho deixarem que redueixi una mica durant uns 10 minuts.

Tireu-hi una cullerada gran de farina. No us preocupeu pels grumolls, que després desapareixen sols.

Ara sí, hi aboquem aigua, però no massa tampoc, que no arribi a cobrir tots els ingredients que tenim.
Si en teniu, hi podeu posar brou de peix.

Ho remenem una mica i deixem que arrenqui el bull.

Ara, ja hi podem tirar el morro de vedella...

...els escamarlans...i les mandonguilles.

Ho remenem.

Deixem que arrenqui el bull.

Per una altra banda, farem els musclos al vapor. Si esteu convençuts que no hi ha cap de dolent... els podeu incorporar directament a la cassola. Altrament, no costa res obrir-los al vapor prèviament.

Un cop cuits i oberts... podem ensumar una mica el conjunt. Si tot fa bona pinta...

incorporem els musclos a la cassola.

Ho remenem de nou, rectifiquem el conjunt de sal... i deixem que faci xup-xup 5 minuts tot plegat.

Com sempre, convé que reposi una bona estona, aquest plat.

I emplatem el nostre Catxoflino d'escamarlans i mandonguilles.

Que no falti un bon vinet D.O. Empordà.

Bon profit!

7 comentaris :

  1. Quina pinta nano, m'agraden tots els ingredients, al paladar ha de ser sensacional, ho provo segur.

    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  2. La cassola de ferro colat que has utilitzat és un forn holandès (dutch oven), oi? Queda un sabor "diferent".
    Per cert, amb l' aigua dels musclos després de fer-los al vapor que fas? jo normalment la colo i l' aprofito per la salsa perque té tot el sabor de mar. Ara és quan em dius que és dolent fer-ho haha. Per això pregunto :P Mersi!

    ResponElimina
  3. ni idea de este plato ni la combinacion un mar y montaña muy diferente del habitual pero debe de ser sublime en boca.Me gusta y no descarto probarlo
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  4. @Dolors, ja em diràs

    @Enric, efectivament. En d'altres receptes similar ja comento que es pot aprofitar l'aigua de fer els musclos al vapor, i tant que si. En aquest cas, els vaig fer massa tard i no m'interesava afegir més líquid a la salsa que ja tenía cuallada. De fet, si els musclos estàn be, es posen directament a coure dins l'olla i no cal fer-los a banda. Gràcies per les teves aportacions !

    @Miquel, jo el vaig descobrir en un programa del canal viajar....tampoc el coneixia.

    Gràcies a tots !

    ResponElimina
  5. Boníssima proposta. Molta proteïna per anar ben equipats! Visca el catxoflino. També als de Palamós, ens agrada... he he he.

    ResponElimina
  6. M'ha encantat! El provare de fer i ja t'explicare! Fer les mandonguilles em recordarà quan ajudava a la iaia Margarita a fer-les, mes q bons records! Albert moltes gracies xl teu blog, desde q l'he descobert cada dia miro el correu esperant si hi ha una nova recepta, m'has fet recuperar la il.lusio x cuinar. Mil Gracies!

    ResponElimina
  7. Albert,
    D'entrada el nom produeix curiositat, però després seguint la recepta fa entrar gana. Els que som de mar ens agrada. Una abraçada i petó als petits,
    Nani

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !