inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dissabte, 5 d’octubre de 2013

ARTICLE: Torró IGP d'Agramunt



>EL TORRÓ D'AGRAMUNT
El proper cap de setmana, el 12-13 d'Octubre de 2013 se celebrarà la Fira del Torró a Agramunt d'enguany.  Podeu consultar el blog de la Fira del Torró a http://blog.firadeltorro.com/.
Però d'on ve aquesta tradició del torró a Agramunt?
Segons la gastroteca.cat, la tradició torronaire d'Agramunt apareix documentada per primera vegada l'any 1741, i les fires i mercats van estendre'n la seva fama com a torró tradicional per tot el territori. Tot i que durant algunes dècades del segle passat la producció va ser força dificultosa per la mancança d'ingredients, com l'avellana, es va poder mantenir la producció artesana.
Producte artesà procedent de la rebosteria àrab, el torró d'Agramunt s'elabora a base d'una barreja d'avellanes o ametlles, sucre, mel i clara d'ou, presentat en tauletes rodones o rectangulars entrapanades amb pa d'àngel de diverses mides i pesos. Tot això dóna a la massa un lleuger color marró daurat fràgil i cruixent. Si el percentatge mínim d'ametlla o avellana és del 46%, es considera de categoria extra, si és d'un mínim del 60%, de categoria superior. Per a l'elaboració, les avellanes es torren i un cop refredades es pelen. En el cas de les ametlles, l'operació és a l'inrevés. Es couen la mel i els sucres amb clara d'ou fresca o el seu equivalent en pols. Després, s'hi barregen les ametlles i les avellanes. S'acostuma a prendre per postres durant les festes nadalenques.
El torró d'Agramunt es presenta en tauletes rodones o rectangulars que poden tenir diferents pesos, des de 30 g fins a pesos superiors a 1 kg. A l'etiqueta dels envasos figurarà, a més de les mencions que exigeix la legislació vigent, el nom 'Torró d'Agramunt. Indicació Geogràfica Protegida' i el logotip de la indicació geogràfica. Es consumeix sobretot per Nadal, i es pot trobar a pastisseries d'arreu de Catalunya.
Des de el punt de vista nutricional, el torró és un producte amb un elevat valor energètic, ja que els seus principals components són els hidrats de carboni i els greixos. Però també és una bona font de proteïnes d'alt valor biològic, gràcies a la clara d'ou. Un altre aspecte que cal destacar són els greixos insaturats que proporcionen els fruits secs, fet que els fa beneficiosos per a la salut cardiovascular.
Tot i així, ja sabeu tots que el torró s'ha de consumir amb moderació.

TORRONS FÈLIX
En concret, el fabricant de torrons Torrons Fèlix,
elabora tota mena de torrons artesans i d'autor a Agramunt. Els seus productes són d'aquelles petites coses que tothom hauria de tastar algun cop a la vida. A la web hi trobareu des d'els clàssics torrons de tota la vida com el tou, el dur, el de massapà, el de gema, o el de crocant, fins a les varietats més particulars com el de Tarongina, el Zoe o el Capritx d'Agramunt. Totes aquestes petites obres d'art, evidentment, responen a una qualitat suprema que no pot comparar-se amb un torró industrial.
La denominació i el segell IGP de la que gaudeixen aquests productes artesans ens 
asseguren la seva garantia de qualitat.
A més, i com podeu observar, la seva botiga és quelcom més que una botiga.
Un plaer per als sentits... i un racó on t'hi trobes a gust.
També ofereixen una amplia selecció de regals per a cada ocasió, que us permetrà sorprendre a familiars i amics de la manera més original i saborosa.
Podeu fer les vostres comandes on-line, a través de la seva adreça de correu electrònic torronsfelix@yahoo.es o visitant la seva web Torrons Fèlix.


LA PROPOSTA
Com també passa amb productes com la castanya, el torró sempre ha estat vinculat a una època concreta de l'any. En aquest blog us volem proposar algunes receptes fetes amb torró, receptes que podreu elaborar durant tot l'any.
De fet, no sé si us passa a vosaltres, però jo normalment em menjo el torró més a gust quan ja han passat les festes, oi?... quan ja no tenim el cos saturat de tant menjar.
Doncs en aquest blog treballarem aquest aspecte.
En els propers dies trobareu en aquest blog alguns exemples de receptes fetes amb torró... algunes, penso, molt interesants.
Estigueu atents i gaudim d'un altre excel.lent producte de la nostra terra.
Fonts: www.gastroteca.cat, Fira del Torró, www.festacatalunya.cat

 Aquesta és la meva particular comanda d'enguany. El típic torró d'Agramunt, no hi pot faltar.

 El seu aspecte és força atractiu i particular.

A Torrons Felix, concretament, fan unes excel·lents varietats de torró artesanes

 En realitat són torrons d'autor i una autèntica delicatessen.

Així com la clàssica varietat de crocant.

 Fins aviat.

4 comentaris :

  1. Jo els compro cada any els torrons a Agramunt, però a la fira no hi he anat mai. potser ja comença a ser hora que ho faci ;-)
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  2. No els he provat mai els torrons d'Agramunt, però d'aquest any no passa que en compri i en menjo uns quants abans, durant i després de Nadal. :-)

    ResponElimina
  3. @MGloria, doncs t'agradarà molt si vas.

    @Carlvin, ja m'explicaràs la teva experiència amb aquests torrons.

    Gràcies pels comentaris !

    ResponElimina
  4. Aquest torrons són molt bons i marquen la diferència. A Agramunt hi ha vàries cases que els fan molt bons!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !