inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 27 de setembre de 2013

Peus de porc al forn


>El peu de porc és un producte curiós: o t'agrada o no t'agrada. Passa el mateix amb els caragols.
Tenen una textura gelatinosa que fa que sempre acabem amb els dits enganxosos. Però certament és un producte molt bo i tradicional que es pot cuinar de mil maneres
A mi no m'havia agradat mai, fins que la meva mare va fer aquesta recepta.
Coses que té la vida, oi?... I l'edat, suposo.
Jo us recomano comprar-los crus i bullir-los a casa, encara que també els podeu trobar ja bullits.
És un plat exquisit i aquesta recepta, no sé perquè, costa molt de trobar als restaurants. Sempre t'ofereixen peus a la brasa o guisats amb salsa de tomàquet però no al forn d'aquesta manera. Jo considero que aquesta és una de les millors maneres de menjar-los, encara que a la brasa també son força bons.
El peu de porc no es un aliment ric en greixos com molts podeu pensar, per ser porc.
De fet, no deixen de ser les extremitats inferiors d'un animal que son sempre en continu exercici i, per tant, és normal que no hi hagi greixos.
Són molt rics en col·lagen, substància que es troba en el teixit conjuntiu, una gelatina que recobreix tots els ossos que conformen el peu. Així que aquells que estigueu preocupats pel colesterol, tranquils, ho podeu consumir sense por i amb molta alegria. Les propietats del col·lagen resulten especialment beneficioses ja que aporten flexibilitat als nostres teixits.
Per cert, en castellà es diuen manitas de cerdo que no pies de cerdo.
Però nosaltres li podem dir "peus de ministre", si voleu.
També són bons els peus de xai... i els de vedella.
Us recomano visitar la recepta dels Peus de porc amb prunes i Peus de porc amb gambes.
Aquesta recepta ja l'havia publicada amb anterioritat, però ara n'he actualitzat les fotos.
Aquesta recepta és per a 4 persones.


INGREDIENTS
4 peus de porc crus (o 8 meitats)
4 dents d'all
julivert fresc
2 fulles de llorer
1 got de vi blanc
farina
pa ratllat
oli d'oliva
sal

Per al sofregit:
1 ceba
3 cebes tendres
4 o 5 tomàquets madurs
1/2 pebrot vermell
pebre vermell dolç

VARIANTS:
- Hi podeu posar una picada d'ametlles al sofregit
- Podeu posar una mica del brou de bullir els peus al sofregit
- Els podeu fer amb samfaina o amb salsa de tomàquet
- Es poden acompanyar amb allioli

ELABORACIÓ

Els peus els deixarem ben nets.

Els podeu comprar sencers o partits per la meitat.

Posarem abundant aigua a bullir amb unes fulles de llorer.

Hi posem els peus de porc...

... una mica de julivert, una mica de sal...

... i ho deixarem bullir un parell d'hores.

Tapeu l'olla.

Passades les dues hores comprovem si la carn està ben cuita.

Si es així, els reservem per refredar-los fora del brou. Si voleu, podeu guardar una mica d'aquest brou per afegir-lo al sofregit.

Els peus es poden desossar al 100% si voleu, però llavors perdran la seva forma.

A mi m'agrada treure l'os més gran del mig del peu i prou.
A més, què seria d'uns bons peus de porc si no en podem escurar els ossos, eh?

Molt bé.

A continuació farem el sofregit.

Ratllem els tomàquets.

Trinxem tota la verdura.

En una paella posem la ceba a sofregir amb una mica d'oli.

Mentrestant, per aprofitar el temps, anirem picant all i julivert.

Jo tinc aquest estrany aparell per picar l'all.

No m'agrada massa, sincerament, però si tinc uns quants alls per picar, va bé.

Posem una dent d'all dins...

... fem pressió, amb força...

... i pels foradets surt l'all picat. Bé, més aviat surt esprimit.

Piquem també una mica de julivert fresc. Ho reservem junt.

Quan la ceba agafi coloret marró...

... hi incorporarem el pebrot vermell...

... i el deixarem coure uns minuts. Barregeu-lo tot plegat.

A continuació, hi aboquem el tomàquet.

Ho remenem i ho salem.

Ara, deixem que faci xup-xup uns minutets... que caramel·litzi una mica el tomàquet.

És el moment d'incorporar-hi el vi. Jo utilitzo un vi blanc per cuinar.

Aproximadament mitja copa.

Ho deixem reduir uns 5-8 minuts, per fer evaporar l'alcohol, i esperem que el sofregit comenci a desenganxar-se de la paella, que gairebé no quedi líquid.

A continuació, i havent tastat el punt de sal, el passarem a un pot per triturar.

No és imprescindible aquest pas, però li donarà una presentació més maca.

Reservem aquesta salseta de sofregit.

Ara toca fregir els peus de porc enfarinats.

Que quedin ben blancs per tot arreu.

I els poseu a fregir en una paella amb un bon raig d'oli.

ATENCIÓ! PERILL DE CREMADES!
Aneu amb molt de compte. Els peus de porc esclaten i esquitxen amb oli roent.

Per tant, us aconsello molt i molt que tapeu la paella.

Quan comencin a esclatar amb ganes significarà que els heu de voltar.
Aparteu la paella del foc i espereu uns instants... que baixi l'escalfor per evitar una nova esquitxada.
Doneu la volta als peus i els torneu a posar al foc amb la tapa.

Quan tornin a espetegar... repetiu el mateix procés i retireu-los foc sense treure la tapa.
Reserveu-los.

Vinga ,que ja queda poc. Ara posarem una mica d'oli en una safata de forn per evitar que s'enganxin els peus durant la cocció.

Col·loquem els peus a la safata.

Els apliquem una capa de salsa de sofregit per sobre.

I ara l'all i julivert picat per sobre.

Fantàstic.

Per acabar, tirarem una mica de pa ratllat per sobre dels peus... fins que quedi una capa fina de pa.

Un raig d'oli d'oliva per sobre...

... i ho posem a gratinar a uns 190º graus... durant uns 15 minuts aproximadament.

Fins que la capa de pa quedi cruixent.

Ja els tenim fets.

Emplatem.

Oi que fan bona pinta?... és una molt bona manera de menjar-los.

Els tastem?...ummmm. Em falta una copeta de vi negre amb caràcter...

Bon profit!

16 comentaris :

  1. Veus, aixó no m'agrada gens, els menjars gelatinosos no em van.

    ResponElimina
  2. Ja ho sabia...que no t'agradaven els peus...i que prefereixes els culs....juasss, juasss !!!
    De totes formes, si ho provesis et sorprendríen molt...per què a mi em passava el mateix i ara m'encanten. En qualsevol cas, tens l'honor d'haver posat el primer comentari advers del blog...cosa que m'alegra, doncs no tot han de ser plats exquisits per a tothom.
    Gràcies pel comentari !!!

    ResponElimina
  3. Aquest cap de setmana els faré que sembla que tindrem neu, ens encanten a tots.
    Com que quan fregueixes els peus esquitxen molt, els enfarino igual i els gratino al forn.
    també peten però no et cremes.
    Si t'he de dir que potser no queden tant ben freguits, però és que cremen tant els esquitxos.
    Ens lleparem els dits amb aquesta salsa
    Salut

    ResponElimina
  4. @Dolors, Doncs tapa'ls amb una tapa, dona !!!...vols dir que queden bé al forn?...potser si. Enhorabona i gràcies pels comentaris !

    ResponElimina
  5. Queden millor fregits a la paella, no hi ha dubte,aquesta setmana els hi faré amb una bona tapa.
    Bon cap de setmana i prepareu els esquís si pujeu per aquí dalt

    ResponElimina
  6. quina pinta que tenen, m'he animat i demà els faré!!! el primer cop no els vaig enfarinar ni fregir... el segon cop sí però quines esquitxades!! el resultat; bonissims em vaig llepar els dits com mai,!!! quin disfrute de menjar. Enhorabona per la recepta tant ben muntada amb les fotos de procés

    ResponElimina
  7. Gracies Carme! ...i molt de compte

    ResponElimina
  8. Jo els vaig provar per primer cop la setmana passada a la brasa i aquesta ja m'animo a fer aquesta recepta que crec que ha de ser bonissima!!!

    ResponElimina
  9. Boníssim aquest plat!! A mi m'agraden molt els peus de porc! I els preparats per tu, com totes les teves receptes, són deliciosos! Petonets!

    ResponElimina
  10. Moltes Felicitats!! Arribar a la final! és:))!! Blogs Catalunya 2013!

    ResponElimina
  11. Una pregunta. Si ho fem amb olla exprés quant de temps necessiten per bullir-se?

    ResponElimina
  12. Jo em sembla que em saltaré el pas de fregir els peus...

    ResponElimina
  13. @Pere, en olla exprés tindràs el peus cuits en 30 minuts.
    @Gemma, ho pots fer, i tant, però al fregir-los agafen aquella capa torradeta de la pell tan bona al paladar.

    ResponElimina
  14. Hola! Per a algú a qui no li agrada la textura dels peus de porc, creus que queden més cruixents aquests o la recepta de peus de porc a la llauna?
    A veure si aconsegueixo que li agradin i en podem menjar més sovint!! :D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Unknown
      Si, en efecte, aquesta és una de les elaboracions dels peus amb la que la textura és una mica més cruixent, tot i que no deixen de ser peus de porc. De fet, a mi em va passar el mateix. Em feia angúnia menjar-los per la textura fins que vaig provar aquesta recepta (ja fa anys). Des de llavors, que m'encanten els peus de qualsevol manera. Espero que us funcioni. Una abraçada!

      Elimina
    2. Tsch, i molt de compte al fregir-los, hi ha un risc important de cremades ja que els peus esclaten en ser fregits. Feu servir una tapa i no l'obriu fins que deixen d'esclatar fora del foc.
      No es conya. Algun seguidor s'ha fet mal amb aquesta recepta.
      Compte, doncs!

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !