inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 3 de setembre de 2013

Allioli autèntic


Recepta de cuina tradicional núm. 13 del CPCC
Aquest sí que és l'autèntic allioli tradicional i al que deu el seu nom: només all i oli.
Sense ou ni rovell.
Sembla molt difícil de fer, encara que no ho és. Però també és cert que per molt que ho dominis sempre se't pot arribar a tallar. A mi també em passa de vegades, eh?.
Imprescindible fer un bon ús d'un morter i d'una mà de morter....i si voleu, d'un setrill de raig fi. Si el morter és de ceràmica, marbre, pedra o fusta ja és qüestió de gustos, però us recomanaré el de ceràmica de tota la vida, aquell groc amb motius verds.
L'oli és un altre tema a tenir en compte. Jo sempre recomano oli d'oliva però de gust suau, no massa intens.
Es poden fer molt tipus d'allioli (de pera, de poma, de tomàquet, de codony, etc...).
Si voleu, també podeu veure com fer el típic Allioli amb rovell d'ou....i l'Allioli amb ou sencer (amb turmix).
Som-hi!


INGREDIENTS
3 o 4 grans d'all
oli d'oliva de gust suau

sal


ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
Si voleu, talleu els alls a trossos....
...poseu-los en un morter.
Tireu-hi un polsim de sal.
Piqueu bé l'all fins que feu una pasta. Per evitar que us saltin, i abans de picar, podeu pressionar cada tros per separat. També podeu aixafar els grans d'all amb un ganivet prèviament.
Aneu picant amb paciència...fins que comenci a fer humitat.
Veureu com al final quedarà una pasta cremosa i pastosa.
Ara, paciència i bona lletra.
Incorporeu l'oli molt lentament mentre es feu girar la mà de morter tota l'estona i cap al mateix sentit. És important que quan incorporem l'oli aquest no caigui directament al fons del morter.
Heu de tirar l'oli en el canaló que té el morter (que per això hi és) mentre fem girar la mà de morter a un ritme suficient com perquè l'oli no caigui mai directament al fons del recipient i, per tant, l'oli sempre passi abans per la de morter.
Si us passeu amb la quantitat l'oli...se us pot tallar.
Si feu moviments estranys amb la mà de morter....se us tallarà.
Si deixeu de remenar durant molta estona...se us tallarà.
Si el mireu malament...se us tallarà !!!....Juas!!!.
Total, que si no teniu massa pràctica, us recomano fer servir un setrill de raig prim.
Podeu assentar el morter sobre un drap, per evitar que rodi.
Heu d'anar vigilant sempre la textura de l'allioli....i preveure quina quantitat d'oli admet en cada moment.
No pareu mai de remenar. Si garantiu la textura que s'enganxa a les parets...és que aneu bé.
Poc a poc s'anirà fent una pasta més densa....que admetrà més oli...però no us emocioneu.
És molt fàcil que es talli.
I així...anar fent fins aconseguir la quantitat d'allioli desitjada.
Ja el tenim apunt per servir. No el reserveu a la nevera o s'abaixarà l'emulsió.
Aquest allioli no porta ou, així que no hi ha perill per deixar-lo fora. En qualsevol cas, és un allioli que s'ha de fer i consumir al moment....ja que l'emulsió no durarà masses minuts en bones condicions.
Això sí, suqueu-hi pa...i gaudiu de l'autèntic allioli.
Bon profit !!!

15 comentaris :

  1. Sóc una fanàtica de l’all i oli, com bé tu saps.... jejeje i per cert m’acabo de recordar que se’m va trencar el meu morter i no he comprat un encara!!!!!

    ResponElimina
  2. Hola Albert sóc un fanàtic de l'allioli m'encanta el teu.Pero els Valencians tanbien sabem fer-ho eh.Un salutació des de Massamagrell (Valencia)
    https://plus.google.com/u/0/photos/114301913662815953528/albums/5776805328163860849

    ResponElimina
  3. Boníssim per acompañar qualsevol plat.
    No l'he fet mai sense ou...costa més de lligar?
    una abraçada

    ResponElimina
  4. D'aquests no se'n troben, eh? Fets a casa són insuperables. És clar que per a mi, la joia de la corona és la mà de morter, que n'hi ha que no valen res! I n'hi ha que valen molt... he he he. Bona recepta, Albert!

    ResponElimina
  5. No ho he provat mai, de fet no m'hi atreveixo. Jo sempre el faig amb el morter però amb un ou.

    Si sabés que m'ha de quedar com aquest teu no dubtaria en fer-lo ni un moment.

    ResponElimina
  6. Cullons quin nivell! A mi no em surt ni a la de tres!
    Només amb la batedora...si, serè un gos però abans d'estar tirant ous, prefereixo fer-ho a la meva manera, de totes maneres crec que tornaré a provar-ho un dia d'aquests. Gràcies per compartir la recepta.

    ResponElimina
  7. @Alex, tens tota la raó del món. De fet, l'allioli es fa arreu, sobretot a tot el llevant (Països catalans i Múrcia)...a banda de fer versions similars a tot el mediterrani. Disculpa si t'he ofès.
    @Calvin, gràcies !
    @Dolors, costa una mica més si, s'ha d'anar amb compte.
    @Marina, no se'n troben...i és una llàstima
    @Montse, prova de fer-lo !
    @David, tu també...sempre hi ha una primera vegada.

    Gràcies a tots companys !

    ResponElimina
  8. Qué rico Albert, hace tiempo que no hago. También se nota que va bien el allioli, por el ruido tan peculiar que hace cuando se despega de las paredes, te ocurre a ti también? saludos

    ResponElimina
  9. Hahahaha !... jo els dec mirar molt malament als morters perque sempre s'em tallen !... fins i tot amb ou...

    ResponElimina
  10. Demà em toca a fer l'allioli a mi, hehehe Només demano un voluntari per aguantar el morter, i el meu fill te tots els numeros per ajudar-me.

    ResponElimina
  11. mil gracias por esta receta paso a paso, tan bien escrita y explicada... y que es exactamente como recuerdo que la hacía mi padre... me has refrescado y confirmado las ideas. Ahora, a ver cómo me sale!!

    ResponElimina
  12. Me ha salido perfecto!!! bueno, el color es algo diferente al tuyo, más amarillo (debe ser el aceite o los ajos?) Recuerdo el alioli de mi padre más grisáceo. Pero está emulsionado y está riquísimo y fortísimo!! Gracias de nuevo

    ResponElimina
  13. Merci Albert, és el primer cop que ho faig I m'ha sortit! Tot I que haig de dir que en ple Agost he suat un xic. ;)

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !