inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 8 d’agost de 2013

Frittata de pasta i verdura

 
L'altre día un lector d'aquest blog que viu a Nova York, en Calvin Dexter, excel.lent fotògraf, em demanava una frittata. Dit i fet.
Segons la vikipèdia, la frittata, de l'italià fritto (participi del verb friggere (fregir)), és una especialitat de la cuina italiana similar a la truita francesa i que se sol omplir de diferents ingredients com ara carn, vegetals, formatges, bolets, etc. En comptes d'estar elaborada de forma tancada com la resta de truites la frittata és oberta i se li afegeixen els condiments i acompanyaments a la part superior, una mica com fem amb la pizza
En ocasions, com aquesta, i degut a la incorporació de llet o nata als ous batuts, també podriem parlar d'una mena de Quiche. Però també es pot fer només amb ous batuts.
En general, és una recepta de cuina d'aprofitament.
A l'hora de preparar una frittata, és habitual reutilitzar les sobres d'algun altre plat, moltes vegades de pasta o carn o fins i tot de peix.
En aquesta ocasió, he combinat uns espaguetti bolognesa del dia anterior amb una mica de verdura i formatge, ingredient imprescindible. Vaja, el que vindria a ser una Frittata di maccheroni.
La frittata es consumeix principalment a Italia, també a Suècia i Finlàndia, i sembla que s'està posant molt de moda als Estats Units.
Espero que us agradi aquesta versió.

INGREDIENTS
200gr. espaguetti a la bolognesa
1 patata a daus petits
1 ceba vermella en juliana
6 puntes d'espàrrec verd
1/2 pebrot vermell a daus petits
4 o 5 cebes tendres picades
150cl. llet o nata líquida per cuinar
herbes fresques (romaní, farigola, alfàbrega, timó, etc...)
100gr formatge (parmesà, grana padano o barreja de formatges)
pebre negre en pols
4 ous batuts
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Aquest plat admet infinitat de variants, degut a la pròpia esència de la cuina d'aprofitament
- Podeu incorporar trossos de tota mena de carns cuites o sense coure (porc, vedella, pollastre, etc..).
- Es molt popular la frittata di cipolle, que dur ceba, ous, pebrot i formatge.
- Es pot utilitzar mantega enlloc d'oli d'oliva
- Si la voleu més sofisticada li podeu fer una base de pasta filo, que aportarà un interesant toc cruixent
- S'hi pot posar un bitxo picant

ELABORACIÓ

Preparem tots els ingredients

Avui reutilitzarem uns espagueti a la bolognesa del dia anterior...que estàn ben bons.

Pelem i tallem la patata a daus petits.

Tallem els alls tendres ben petits també.

I els espàrrecs, potser una mica més grans.

El pebrot picadet.

Escalfem un raig d'oli d'oliva (o mantega si voleu) en una paella antiadherent.

Poseu-hi les patates i tireu les herbes. Jo he posat romaní.

Una mica de pebre, i ho deixem coure a foc baix uns 20 minuts.

Mentre, anirem preparant els ous batuts...

...un polsim de sal...

...i els batim.

Incorporem el formatge al ous i remenem.

Hi posem també la llet o nata.

Tot ben barrejat.

De tant en tant doneu la volta a les patates. Han de quedar torradetes i cuites.

Incorporeu el pebrot i deixeu-lo sofregir 5-7 minuts.

Ho reservem tot plegat.

En la mateixa paella, saltem els alls tendres i els espàrrecs. Si cal afegiu unes gotes d'oli més. Saleu-ho.

Quan agafin bon color...

...ho reserveu juntament amb les patates i el pebrot.

Ara, a foc més aviat baix, hi posem la barreja d'ous...saleu-ho una mica més...

...immediatament...tirem tot el que hem reservat i ho distribuim bé.

Poseu els espagueti per sobre....

...i amb la mateixa cullera enfonseu-los una mica, que quedin ben repartits.

Finalment, poseu per sobre la ceba tallada en juliana i una mica de julivert mal picat.

Poc a poc s'anirà fent per sota....i passats uns 5 minutets...es desenganxarà del cul i les parets.

Ara, ens quedarà la capa superior crua. Posarem la paella dins el forn en mode grill a 180º graus durant uns 5-8 minuts.

Quan al moure-la no mostri textura líquida ja la podeu treure.

Ha de tenir bon coloret.

Amb molta cura la podeu emplatar (com ho feu amb una truita).

Tallar en forma de falca (com la pizza).

...i a tastar-la...

Es tota una barreja, certament, però m'ha agradat força el resultat.

Podeu fer les vostres variants de frittata amb els ingredients que més us agradin. Aquest n'és un exemple.

Bon Profit !!!

4 comentaris :

  1. Molt bona idea per a aprofitar les sobres del dia abans.
    Això d'acabar-la de coure al forn m'ha encantat, sempre que li dono la volta faig un "xafastre"¡¡¡¡¡¡¡je,je,je.

    Gràcies wapo

    ResponElimina
  2. @Albert!

    Ja sabia jo que la frittata que prepararies seria ben especial i interessant i que em faria venir ganes de tornar-ne a fer.

    La que vaig preparar jo el dilluns passat només portava carbassó, patata i daus de pit de pollastre i ja va ser ben bona, així que la teva ha de ser una passada amb tots aquests ingredients que has fet servir. M'hi hauré de posar i fer-ne una al mes com a mínim perquè m'encanten i són ben fácils de fer.

    Moltes gràcies per fer aqeusta recepta i compartir-la! Ets un geni! :-)

    ResponElimina
  3. No he fet mai cap frittata però sens dubte ha d'estar boníssima! aquesta proposta teva amb aquests ingredients tan sabrosos m'ha agradat molt ;)

    ResponElimina
  4. No coneixia pas la frittata. Moltes gràcies per aquest descobriment :D Té molt bona pinta i les opcions són practicament ilimitades com bé dius.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !