inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 2 d’agost de 2013

Fideuada


Segurament hi ha tantes maneres de fer la 'fideuà' com famílies als Països Catalans.
Com sempre, jo us porto la versió tradicional del llibre CPCC, recepta nº 546.
Amb això el que es pretén es definir una necessària recepta base que serveixi de referència respecte de la resta....i poder així tipificar cada un dels nostres plats tradicionals. Després, cadascú que faci la seva versió.
En aquest blog trobareu unes quantes versions de com cuinar aquest plat i, per tant, us recomano visitar la secció "Arrossos", on trobareu la "Fideuà" o la "Fideuà de calamarcets" entre d'altres.
Com veureu, amb pocs ingredients i bons aliments frescos, podem fer plats de bandera.
Que vagi de gust.

INGREDIENTS
800gr. sípia (amb la melsa)
400gr. fideus del nº 2
4 grans d'all
4 gambes vermelles
4 escamarlans
2 tomàquets trinxats
1 culleradeta de pebre vermell dolç
1 ceba trinxada
aigua o brou de peix
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Es pot fer el sofregit sense ceba
- Els fideus poden ser de cabell d'àngel o foradats
- La sípia es pot canviar, totalment o parcialment per calamar
- Es pot fer amb brou de peix en comptes d'aigua
- S'hi pot fer una reducció amb vi blanc abans de posar l'aigua
- També es pot fer amb sardines, seitons, galeres.
- S'hi pot afegir alliolli negat per sobre just abans de servir-los


ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients. Com que tenia brou de peix congelat, l'utilitzaré.
Ratllem els dos tomàquets, ben madurs i grossos.
Podeu barrejar la melsa de la sípia amb el tomàquet, si voleu.
Feu l'all a làmines...
...i trinxeu la ceba.
En una paella amb un raig d'oli d'oliva...daurem el marisc, previament net i salat.
Per les dues bandes, que quedi daurat però no cal coure'l massa.

Reservem el marisc.
Si cal afegiu més oli i daureu l'all.
Seguidament incorporeu la ceba...i deixeu-la caramelitzar a foc baix...
...uns 15-20 minutets...fins que agafi color marró.
Mentre, anirem escalfant el brou de peix.
Afegim el tomàquet ratllat...
...ho barregem...
...i hi posem el pebre vermell dolç de "La Vera".
Ara deixeu confitar el tomàquet fins que es consumeixi tot el líquid.
Heu de notar que es comença a enganxar i tot.
Ara, incorporem la sípia tallada a daus...i la salem.
Barregeu-lo tot plegat durant uns minuts.
Ara, si voleu, ho podeu deixar així, amb el forn apagat, i sortir a fer un vermut.
Després només ens caldràn 20 minuts per acabar de fer el dinar.
Calculeu una tassa per persona.
Incorporem els fideus.
Torreu-los una mica, barrejan-t'ho tot plegat.
Notareu que s'enganxa una mica del cul. Compte no se us cremi.
Ara ja podem tirar el brou de peix o aigua bullent.

 Distribuim el marisc per sobre.
Ho salem.
I deixem que faci xup-xup uns 10-15 minuts.
Ummm...quina flaire, eh?
Tasteu-lo de sal i rectifiqueu si cal. S'hi heu d'incorporar líquid sempre bullent.
Ja per acabar, 5 minuts de grill al forn per torrar la capa superior.
I ja el podem servir a taula.
Fideuada bona bona.
Just en el punt, sense està seca...ni massa sucosa.
Emplatem.
Una gamba i un escamarlà per persona.
Us agrada l'allioli negat?...doncs poseu-hi !!

Res millor que una bona fideuada amb allioli per salivar una estona.
 
Acompanyeu-la d'un bon vi blanc....fresquet.
 
Bon Profit !!!

4 comentaris :

  1. Que bona Albert, m'en fas venir ganes per aquest cap de setmana. La reducció de ví blanc i dóna un toc molt bò.

    una abraçada i Bon cap de setmana

    ResponElimina
  2. Albert avui en ting jo per dinar de fideua, pero em toca fer-ne per unes trenta persones, tot un repte. bon cap de semana.

    ResponElimina
  3. @Dolors, ara també tinc ganes jo de tornar-la a menjar, jeje !!!!
    @Francesc, quina sort !
    @Alejandra, gràcies !

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !