inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 9 d’agost de 2013

Coca de trempó


Avui una recepta mallorquina.
M'agraden ses illes....i m'agraden les dites populars pronunciades en mallorquí, com:
- Jo tenc un eriçonet que en sentir olor a fufa pega bot i s’estufa.
- Te'n pegaré una que semblarà que el mon t’empeny !.
- Sa fortor es una cosa que es fabrica als ronyons, es filtra pels collons i surt pel cap de sa fava.

M'agraden, mira, diga'm tonto, com m'agrada en Tomeu Penya.
Però tornem a l'àmbit gastronòmic.
El "trempó" es una amanida típica de Mallorca feta amb una barreja de ceba, pebrot verd i tomàquet (tomàtiga), tot ben picadet en trossos petits i amanit amb oli i sal.
Per tant, és un amanida que es menja en plat. sobretot a l'estiu.
El seu nom ve de la paraula "trempar" que en mallorquí significa amanir.
En català significa un altre cosa ben diferent....més rel.lacionada amb "sa fortor", jeje.
S'acostuma a presentar amb una base de pa anomenada "coca" que es cou al forn i llavors s'anomena "Coca de trempó".
Si feu servir verdura de temporada millor i si és ecològica encara millor.
Com us he comentat altres vegades, la cuina ens sorpren quan tastem una elaboració que resulta molt més bona del que ens hem imaginat prèviament a través del record del paladar i dels ingredients que dur.
Recomano tastar-la....i si no us queda bé del tot...sempre podreu dir allò de...
- Me cag en ses vetes des calçons blancs des foraviler que va fer es clot on se va plantar sa figuera on se va penjar en Judes es Dijous Sant !.
...i us quedareu ben agust, segur.


INGREDIENTS
250-300gr. massa de pa o pizza
2 pebrots verds
2 tomàquets madurs (tomàtiga)
1 ceba grossa
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Hi ha qui posa pebrot vermell
- S'hi pot afegir una mica de pegre negre a l'amanit
- Opcionalment s'hi posat afegir un raig de vinagre
- La ceba es pot posar una estona en remull amb aigua i vinagre
- S'hi poden posar trossos de tonyina, ou dur, olives...
- Si voleu, podeu picar la verdura encara més petita

ELABORACIÓ

He començat per fer la massa de pa, que és la mateixa base que per pizza.

Per a poder pastar-ho amb màquina s'ha de fer un mínim de farina, així que he fet la coca i unes pizzes alhora. Però si voleu podeu fer la massa a ma.

La toquem per veure com està d'humitat. Amb uns 20 minutets d'amassat es suficient.

Tot i així, a mi m'agrada treballar les masses una estona a mà.

Fem una bola, donant una certa pressió amb el palmell de la mà....

...i deixarem llevar la massa tapada amb un drap humit...almenys, una horeta.

Mentre, us podeu dedicar a preparar el trempó.

Talleu el tomàquet a daus petits...

...la ceba també...

 ...i el pebrot igual, dauets de la mateixa mida...

 ...i tireu un bon raig d'oli d'oliva...

 ...sal...i si voleu un polsim de pebre...

Ara ho barregem tot plegat i ho deixem reposar una estona.

La massa, com podeu comprovar, ha llevat gairebé el triple del seu tamany inicial. La treballem una mica més i l'abaixem.

Farem un pesat d'uns 250-300gr. per fer aquesta coca, tot i que es pot fer encara més prima. Amb això farem una coca per unes 4 o 6 persones.

Estireu la massa amb un corró.

Prepareu una safata pel forn. Si voleu, hi podeu posar paper cuisson.

I ara, amb l'ajuda del corró, hi despleguem la nostra massa estirada...

 ...la distribuiem bé.

Agafem el trempó....

 ...i el posem sobre la massa.

Ha de quedar totalment coberta de trempó, que no en falti.

Finalment tireu un nou raig d'oli...i si voleu més pebre.

Ja la tenim apunt per enfornar.

La posarem a uns 180º graus durant uns 25-30 minuts....

...fins que quedi torradeta.

I ja la podeu servir immediatament, ben calentona. Talleu-la a porcions quadrades individuals.

Bon Profit !!!

6 comentaris :

  1. Buff, quina bona pinta. Això s'ha de provar. Al final hauré de deixar de treballar i tot per poder-me posar al dia de totes les receptes que tinc pendents de fer teves, Albert! :-)

    ResponElimina
  2. UNA PINTASSA !! m'encante com ha quedat ami també en sol agarrad en toneu
    salutacions desde Menorca

    ResponElimina
  3. Albert gracies pel consell de les pastes de maçana,un altre dia et fare cas, ls fare com les teves,es veuen molt mes bones.

    A esta coca tambe te una pinta molt bona i amb les verdures que ting a l'hort no tardare en fre-la.
    una abraçada.

    ResponElimina
  4. Acabo de fer la coca de trempó i m'ha quedat genial. L'havia vist a Mallorca, però no sabia com es feia. Amb les teves fotos tan detallades ha estat facilíssim. Moltíssimes gràcies i enhorabona pel blog!!

    ResponElimina
  5. Quina gràcia que tens per explicar les coses Albert! Sempre em fas somriure amb les teves explicacions! i apendre amb les teves receptes!
    Una abraçada,

    Lourdes

    ResponElimina
  6. @Calvindexter, no t'estresis pas !!!
    @Marga, en Tomeu , mola, eh?
    @Francesc, gràcies pels teus comentaris...
    @Marina, envia'm foto !!!
    @Lourdes, jeje, hem de fer les coses amb una mica de sentit de l'humor...o la vida seria molt avorrida...

    Gràcies a tots !

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !