inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 17 de juny de 2013

Pollastre escabetxat


D'altres vegades us comento que ens podem arribar a imaginar el sabor d'un plat pels ingredients que porta....i moltes vegades ens sorpren...ja que poden arribar a tenir un gust que no ens imaginàvem.
La màgia de la cuina...dirien alguns.
Doncs bé...el plat d'avui...no seria el cas.
Vull dir que si hem provat un escabetx...per exemple amb sardines...us podeu arribar a imaginar el gust que té amb pollastre.
Una sabor, diguem-ne....previsible.
Però amb tot això no estic dient que aquest plat no sigui bo...ni molt menys.
Un plat excel.lent...boníssim de gust, sobretot si us agrada l'escabetx.
Per tant, recomano que el tasteu...encara que tingueu que gastar un libre d'oli d'oliva per un guisadet.
Aquesta recepta no és cap invent.
És la recepta tradicional nº 867 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Que vaig de gust.


INGREDIENTS
1 pollastre tallat per rostir
2 cebes
2 tomàquets
1 cabeça d'alls
300gr. vinagre de vi
1 litre d'oli d'oliva
llorer
pebre negre
aigua
sal

VARIANTS:
- S'hi poden afegir herbes aromàtiques
- S'hi pot afegir un pessic de pebre vermell en el moment de posar-hi el pollastre
- Es poder fregir uns daus de cansalada viada abans de començar la cocció de l'escabetx.

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
El pollastre, si és ecològic....millor que millor.
De les variants d'aquest plat, m'ha agradat incorporar una mica de farigola...i pebre vermell.
En una cassola gran, on posar tot el pollastre, tirarem el libre d'oli d'oliva.
Seguidament, i en fred, incorporem els 300gr de vinagre de vi.
Hi posem la farigola en rama...
...i el llorer.....i escalfeu-lo una estona per aromatitzar el plat....
...haurem partir els tomàquets en quatre trossos...i les cebes també.
La cabeça d'alls...jo la pelo i li faig uns talls laterals...per extreure'n millor l'esència.
Posem la vinagreta a escalfar...i mentre salem i empebrem el pollastre ja net.
Incorporem la ceba a la cassola...
...els tomàquets...
...i la cabeça d'alls...
...una cullerada de pebre vermell...
...ho remenem tot plegat...i ho deixem 5 minutets...
A continuació incorporem el pollastre...
Distribuiu-lo bé...
En general el pollastre ha de quedar cobert. Si cal...hi podeu afegir una mica d'aigua.
Ho tapem...i ho deixem coure durant una hora aproximadament...a foc mig-baix.
Poc a poc s'anirà fent la carn. El pollastre ja estava salat...però podeu afegir-ne més si cal.

Deixeu refredar completament el guisat. Un cop fred, que reposi a la nevera un mínim de 24 hores.
 
Com tots els escabetxos...us aguantarà força dies a la nevera...i el pollastre s'anirà estovant més.
 
El tastem? 

Serviu-lo sense abusar de l'oli.
 Acompanyeu el plat d'un vi negre de gust intens.
Bon Profit !!!

8 comentaris :

  1. Qué rico y perfectamente explicado. Un abrazo, Clara.

    ResponElimina
  2. Conill, guatlles, picantons... però el pollastre pollastre no l'he escabetxat mai. Ho faré perquè a l'estiu els escabetxos ens encanten!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  3. @Clara, gracias !

    @MGloria, Està bo...però es el que dic....un sabor molt previsible. Si t'agrada l'escabetx t'encantarà amb pollastre.

    ResponElimina
  4. Jo l'escabetx sempre l'he fet fregint primer el tall, sardines, picantons, etc. és millor posar el pollastre en crú?
    La veritat és que un cop fred té molt bona pinta, sembla que qua faci olor i tot!!!
    Mariona

    ResponElimina
  5. jolines tremendo este escabeche¡¡

    ResponElimina
  6. Mariona,
    Ho podries fregir si, però no cal.
    Jo he seguit fil per randa la recepta del CPCC i així com es fa.
    Per exemple les sardines s'enfarinen i fregeixen prèviament.
    Gràcies pels teus comentaris.

    ResponElimina
  7. Molt bó, fàcil i prou ràpid. Ara bé, em fa pena haver de llençar l'oli de l'escabetx, però per altra banda no sé ben bé que fer-ne.
    Alguna idea?

    ResponElimina
  8. @Almodis...doncs bona consulta. És cert que s'ha de gastar molt d'oli i vinagre. Clar, si l'has fet bullir...no es recomanble reutilitzar el mateix oli. Altrament, es podreu fer un segon escabetx. Si no, ja saps, posar una culleradeta sobre un peix a la planxa...en una maionesa....amb unes herbes....imaginació.
    No en faig massa d'escabetx i tampoc l'acostumo a reutilitzar.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !