inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 3 de juny de 2013

Patates bullides amb allioli i llomillo fregit


Que us podria dir d'aquest plat....
Que no és un plat de cuina tradicional.
Tampoc és un plat de cuina d'autor.
Vaja que no es plat de bandera, cert.
Però a casa nostra...tota la vida ha estat un plat molt significatiu i representatiu de la nostra tradició familiar.
Un plat que ens feia cridar d'alegria: "...avui patates aixafades amb allioli !!!!...oléééééé !!!".
Un plat dels que et feia la mama amb tot el carinyo i amor del mon mundial.
Veure-ho que és extremadament senzill de cuinar...i per a mi és sinònim de petit plaer a la vida.
Considero molt important conservar aquesta mena de plats que ens provoquen una certa regressió al passat....a moments i situacions ja viscuts temps enrere.
I no és un tópìc...és una sensació real...que es nota a la pell....i al paladar, clar.
Son plats amb sentiment.  Dels que m'agradar publicar.
Gustos i olors que el nostre cervell reconeix de seguida i que provoca l'activació totes aquelles neurones abandonades en el traster del nostre subconscient...fins fer-nos arribar a sentir, per uns moments, que el rellotge s'atura....que el temps no ha passat i que el "feeling" no s'ha perdut.
I ara em pregunto....podràn els nostres fills tenir aquestes mateixes sensacions en el futur?....creieu que heretaràn receptes que al cuinar-les, el dia de demà, els provoquin aquest sentiment d'afecte?....
Segurament, recordaràn aquells "macarrons" que feia la mama...però sabrán tornar-los a fer del mateixa manera?.
Vull creure que si.
Seria una llàstima, en cas contrari.
Tots sabem que d'una mateixa recepta cuinada per dues persones diferentes s'obtenen resultats diferents.
I precisament per això, per a garantir un mateix resultat....el receptari s'ha de treballar.
Treballem-ho, companys, treballem-m'ho.
Que val la pena.
Per a gaudir correctament d'aquest plat, heu de fer l'allioli a mà....vaja, com s'ha de fer, amb la ma de morter i poc a poc i bona lletra. L'allioli és la gràcia d'aquest plat...si el feu amb batedora no us quedarà igual.
La resta...bufar i fer ampolles.
Li podia haver dit "llom" en comptes de "llomillo" però la meva mare ho deia així... i que és un terme acceptat, vaja.
Aquesta recepta és per a 4 persones.

INGREDIENTS
3 o 4 patates vermelles (per bullir)
12 talls de llomillo   (3 per persona)
allioli fet a mà
oli d'oliva
3 alls
sal

VARIANTS:
- Podeu utilitzar llonzes de porc en comptes de llom
- Podeu utiitzar llom adobat
- L'all laminat és opcional

ELABORACIÓ
 Preparem els ingredients.
 Llomillo de porc....tallat al vostre gust. A mi m'agrada primet. Pot ser llom ibèric si voleu.
Les patates que siguin vermelles...i si pot ser...ecològiques. Jo les compro per la zona, als horts que tinc aprop de casa, del Llobregat.
L'allioli ja el tindrem fet prèviament....i s'ha de fer a mà. Si el feu amb turmix no queda igual.
Mireu-vos aquesta recepta abans de començar: Allioli (recepta amb rovell d'ou)
   No m'en puc estar de sucar-hi pa.
Posem a bullir abundant aigua amb un polsim de sal i pelem les patates.
  Talleu-les a trossos una mica grans.
   Poseu-les a bullir fins que estigui cuites, uns 20-25 minuts.
 Mentre, escalfem una mica d'oli en una paella i enrosim l'all tallat a làmines.
  Quan sigui daurat el reservarem.
En el mateix oli, fregim el llom de porc ja salat.
  Que agafi bon color....
   ...per totes dues bandes.
   Heu de fer coincidir la cocció de les patates amb el llom, per servir-ho tot calent.
 Emplatem les patates.
 En teoria s'hauria de servir així i el llom apart.
  D'aquesta manera, cadascú es posa la quantitat d'allioli que vol
   Agafem una bona cullerada...
 ...i la posem per sobre.
 I ara s'han d'aixafar bé les patates, juntament amb l'allioli
 Si cal poseu-hi més...busqueu el vostre punt.
 Amb les patates fetes gairebé puré...
 ...ja podem servir la carn per sobre.
 Tsch...eps !!!...l'oli de fregir el llom s'ha d'aprofitar, eh?...però no us passeu...que no quedi oliós.
   Quina flaire.
   Per últim, i opcional, tireu unes làmines d'all per sobre.
  Una mica més d'allioli...i a dinar.
Ummmm...quina plaer.
 Barregeu una mica de tot.
A mi m'agrada afegir una última capa superior d'allioli per sobre de les patates.
A que us han vingut ganes de dinar ara?.
 Bon Profit !!!!

12 comentaris :

  1. M'encanta la paraula llomillo com sempre s'ha dit,feia temps que no la sentía.
    Quin plaer de plat.....de tota la vida i tant bò.
    M'encanten aquestes receptes tant de sempre, les de la mare, la iaia i que els nostres fills les puguin gaudir....això no es pot perdre mai, no té preu........

    una abraçada

    ResponElimina
  2. Doncs mira, aquest precisament no és un clàssic a la família, per desgràcia, haig de dir... a veure si el faig i acabo engegant una tradició nova ;)
    Marta

    ResponElimina
  3. Espectacular! M'encanten les receptes cassolanes que publiques. Aquesta no la coneixia, me la guarde! Gràcies.

    ResponElimina
  4. Avui has fet diana a casa. El plat favorit: patates amb allioli! El llomillo ens agrada arrebossat. Petonets al NIL!!!!!!!!! i a la Vinyet.
    Feliç setmana,
    Nani

    ResponElimina
  5. un clásico al que no se puede renunciar¡¡
    Una abraçada

    ResponElimina
  6. Caram!!! a casa les patates bullides i aixafades amb allioli sempre van amb una cua de bacallà... bullit!!

    Plat de sempre, plat de l'àvia!

    Però amb el llomillo arrebossat també han de lligar força!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  7. Mare meva... Kins records... Les patates bullides amb l'allioli ke tant es currava la meva mare... Mmmmm

    ResponElimina
  8. Has venut molt bé aquesta recepta Albert ;)

    ResponElimina
  9. L'unic que la mama no posaba tan d'all....pero que bo!!! :)

    ResponElimina
  10. @Xampi, vols dir?...jo no ho recordo...a mi no m'en havia fet mai !!!

    @Alejandra, que l'he venut?...juas !!, juas !!...es ven sola !!!...es un plat extraordinari...però molt bàsic, cert.

    @Gemma, està clar, el tema all es opcional.

    Gràcies a tota la resta !

    ResponElimina
  11. m'ha fet patir aquesta recepta. Avui que he aconseguit anar a dormir sopan ben poc...i ara m'esta entran una gana terrible....

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !