inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 12 de juny de 2013

Calamars a la sitgetana


Una bona forma de gaudir dels calamars.
Es un guisadet de gust intens i d'aparença atractiva, que es pot presentar també com una tapa.
Molts plats que es fan "a la sitgetana" deuen el seu nom a un ingredient molt típic d'aquella zona: la malvasia. La malvasia de Sitges es una mena de vi dolç i una beguda que tipicament es pren després de les celebracions i de les xatonades.
Són sinònims: subirat, subirat parent, parent, santjaume, rojal, roget, fumat, grec, jaumet, jaumenc, jaumí.
Aquest plat, és d'elaboració senzilla però llarga. Necesitareu un parell d'hores per preparar el sofregit i per això cal estar-s'hi al damunt. Us avanço que val la pena dedicar-hi el temps.
Aquesta és la recepta nº 254 del Corpus del Patrimoni Culinaria Català.
Espero que us agradi.



INGREDIENTS
1kg de calamars de potera petits
3 cebes tallades a la juliana
2 fulles de llorer
1 copa de Malvasia de Sitges
oli d'oliva
farina
julivert fresc
aigua
sal

VARIANTS:
- Si no trobeu calamars petits podeu comprar de grans i tallar-los

ELABORACIÓ

Preparem els ingredients i netegem els calamars.

Podeu utilitzar qualsevol marca de malvasia...però que sigui de Sitges, clar.

Talleu tota la ceba a la juliana.

Preparem una cassola amb un xorro d'oli d'oliva...

...i hi afegim tota la ceba en fred.

Poseu el foc al mínim mínim....ja que el que busquem és caramelitzar la ceba al màxim.

Un parell de fulles de llorer...

...i ho tapem. S'hauré de fer durant dues hores, però veureu que cada cert temps revisarem que no falti humitat i que no es cremi. Si cal, afegirem xorrets petits d'aigua. Remenu cada vegada.

Mentre, preparem els calamars. El més ideal seria d'una mida més petita, la meitat gairebé.
 
Però si no en trobeu podeu tallar aquests en dues o tres parts.

Preparem un plat amb farina.

Salem els calamars...
 
...i els enfarinem...

...ben enfarinats.
 
En una paella amb abundant oli (de girasol) anirem fregint els calamars.
 
Que quedin ben cuits...no cal torrar-los massa.
 
I els reservem sobre un paper absorbent.
 
Anem controlant la ceba...que por a poc anirà deixant anar tota l'aigua. Si cal desgreixem el plat retirant l'excès d'oli.

Com que es comença a quedar molt sec (això es es nota a la vista i pel soroll que fa)...hi tirarem un petit xorret d'aigua i o tornarem a tapar.
 
...aquest procés el repetirem durant les dues hores de cocció de la ceba.

Finalment, la ceba anirà agafant un color cada cop més fosc.

És el punt que busquem de carametlització.
 
Ara incorporem els calamars que teniem reservats.

Ho remenem tot plegat....
 
...i tirem la copa de malvasia. Ho remenem de nou.
 
Ho tapem i deixem reduïr al mínim durant 10 minuts. Remeneu de tant en tant.

A l´últim minut....tireu-hi una mica de julivert fresc picat.
 
Un parell de voltes més i ja ho podem servir.
 
Emplatem sense massa guarnició. El protagonista del plat ha de ser el calamar i el toc dolç de la ceba.
 
La olor és magnífica.

Veureu com la ceba caramelitzada s'adhereix als calamars. Un plat de excel.lent.

Bon Profit !!!

7 comentaris :

  1. Quina pinta nano, será qüestió de fer-los aquest cap de semana. ja t'explicaré.
    gràcies

    ResponElimina
  2. una pinta tremenda y con este sofrito a fuego lento es sublime, el éxito esta asegurado en estos calamares¡
    una abraçada

    ResponElimina
  3. @Dolors, si ho fas...vull fotos, eh?
    @Miquel, Gràcies company !

    ResponElimina
  4. Oooooh, han de ser boníssim aquests calamars amb tanta cebeta. I amb paciència que és la mare de la ciencia, com ha de ser...

    ResponElimina
  5. quin repte..... demanaré al meu fill en Roger que em doni un cop de mà amb les fotos,ell és qui prova els plats.
    una abraçada

    ResponElimina
  6. bones ! la pinta genial !! ho puc preparar el dia abans o creus que quedaràn durs els calamarços ?? merci per els teus plats !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Carme, jo penso que quedaran bé, tot i que no costa pas tant fer-los el mateix dia. Ja m'ho diràs. Una abraçada!

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !