inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 26 de juny de 2013

ARTICLE: "La cuina catalana" Candidatura UNESCO 2014


Molts ja coneixeu la trajectòria d'aquest blog, que va nèixer, entre d'altres raons, per a fer difusió de la cuina i cultura catalanes.
En la gran majoria de receptes d'aquest blog trobareu referències al llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Aquest llibre és l’inventari de receptes de cuina catalana més complert que existeix. Compta amb 1.136 entrades ordenades alfabèticament i per tipus de plat, i està adreçat tant a professionals del sector com a aficionats. La realització d‘aquesta obra, fruit de més de vuit anys d‘investigació, ha comptat amb la participació d‘experts de prestigi internacional, cuiners de més de 400 restaurants i particulars de tot Catalunya. 
És la referència de la cuina tradicional catalana per excelència.
I ens feia molta falta tenir-lo.


Doncs bé, comença el compte enrere i necesitem tot el vostre suport per a recolzar aquesta iniciativa.
El President de la Generalitat de Catalunya, el senyor Artur Mas, ja ha donat el seu suport a la campanya.
Ja sabeu que desde el passat setembre de 2012 que el blog www.lacuinadesempre.cat és soci col.laborador de l'entitat Fundació Institut Català de la Cuina (www.cuinacatalana.eu) i dona tot el seu suport a l'institució per aconseguir aquesta  fita.


Per acabar, us adjunto l'article que es va publicar a La Vanguardia al respecte:

Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Joan Roca, Carles Gaig, Sergi Arola i Fina Puigdevall són només algunes de les nombroses estrelles que han situat la cuina catalana al lloc més alt del podi mundial dels fogons. L’estima per la cuina catalana ha aconseguit un consens universal al qual només hi falta un reconeixement oficial. Aquest és l’objectiu principal de la Fundació Institut Català de la Cuina (FICC), que treballa des de març passat en una campanya de captació de suports institucionals i populars per presentar el 2014 la candidatura davant la Unesco perquè la cuina catalana sigui declarada patrimoni cultural i immaterial de la humanitat
La campanya té el suport explícit de la Generalitat, del Parlament de Catalunya, d’administracions públiques catalanes, d’universitats, d’escoles de restauració i d’hostaleria i dels gremis directament implicats, a banda de nombrosos particulars.
La Vanguardia s’ha afegit a aquesta causa amb l’objectiu d’ajudar a aconseguir el mà-xim d’adhesions populars que avalin la candidatura que es presentarà a la Unesco. En aquest sentit, tots els interessats a ajudar la causa ho poden fer fàcilment entrant a LaVanguardia.com i emplenant un senzill formulari que incorpora l’acceptació del manifest d’adhesió a la cuina catalana. Els perfils de La Vanguardia al Facebook (www.facebook.com/NeixLaVanguardiaencatala) i al Twitter (@lavanguardiaCAT) també recolliran aquestes adhesions i informaran de les novetats de la campanya.
D’altra banda, a partir de la setmana que ve, LaVanguardia.com iniciarà un conjunt de concursos i accions de participació en relació amb la causa i oferirà com a premis dinars i sopars als restaurants principals de Catalunya, entre altres propostes d’oci relacionat amb la cuina catalana.
A més a més, els interessats a donar suport a la campanya tindran la possibilitat d’apadrinar una de les 1.136 receptes de la cuina tradicional catalana que l’Institut Català de la Cuina ha recollit després d’anys d’investigació al llibre Corpus del patrimoni culinari català (La Magrana). Aquesta obra enorme va ser declarada al març millor llibre del món 2011 en la modalitat de cuina mediterrània dels Gourmand World Cookbooks Awards, el premi més prestigiós del món en producció editorial gastronòmica.
En el marc de la candidatura de suport perquè la cuina catalana sigui declarada patrimoni immaterial de la humanitat, la Universitat de Lleida va acollir ahir una trobada internacional dels cinquanta experts en història medieval més importants del món, liderats per Paul Freedman, professor d’Història de la Universitat de Yale. Tots aquests experts es van adherir a la causa.

7 comentaris :

  1. Tant de bo, és fes realitat. No vull ni pensar com s'ho prendrien els de Madrid...

    ResponElimina
  2. Hola Mercè,
    Juas !!!...doncs no hi pensat en això de Madrid, sincerament.
    No ens hem d'obsesionar amb el que pensaràn aquí o allà, es la millor manera de tirar endavant.
    Si la cuina catalana és declarada per la Unesco Patrimoni Immaterial de la Humanitat ho celebraré molt.
    Per moltes raons.
    Entre elles perque ens ho mereixem com a cultura. Només hem de veure la quantitat d'estrelles "Michelin" que tenim a Catalunya i, de nou, tornem a tenir el millor restaurant del mon.
    La nostra cuina, els nostres productes, la nostra gastronomía i els nostres cuiners són capdavanters al món.
    La nostra cuina és el rovell de l'ou a nivell mundial.
    I és cert que hi ha moltes altres cuines molt bones amb plats excel.lents, com la japonesa, la caribenya, la italiana, la portuguesa, la grega o la francesa, però poques tan complertes i sanes com la nostra.
    El que realment importa és el que pensaràn a Londres, a Nova York, a Moscú, a Mali, a Hong Kong, a París, a Dubrovnik, a Nova Delhi.....al món sencer.
    ...que importa el que pensin aquells que no entenen la cultura catalana...
    Gràcies pels comentaris !!!

    ResponElimina
  3. Sense oblidar-nos que tots aquests figures de les estrelles Michelin, no només son cuiners en lletres grosses; ells i elles, fan ART.

    ResponElimina
  4. S'ho mareixerien!! els cuiners que tenim de renom, realment s'ho han treballat molt, només els has de veure a parlar i seguir una mica la seva trajectória i manera de treballar i són uns treballadors incansables, el cap no els hi para mai.
    I la tradició i la bona cuina catalana bé de les nostres àvies, matriàrques que és pasaven el día a la cuina fent menjar per una família nombrosa, a part de fer confitura, quant era el temps i mil coses que hi ha en el món del cuina, ah, i sense les comoditats ni la tecnología que tenim ara.
    Ja sé que demanaré pel meu sant... el llibre "Corpus del patrimoni culinari català"
    Amb cada recepte m'han fas venir ganes de tenir-lo però ara ja m'he decidit del tot!!
    Felicitats!!

    ResponElimina
  5. Gràcies Albert per fer-me conèixer aquest llibre, que gràcies al teu blogg, ja el tinc fa uns mesos!!!.
    Estic encantada d'anar provant les receptes del CPCC! i les teves, esclar!

    ResponElimina
  6. Ja m'he adherit!, faré promioció al meu entorn!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !