inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 23 de maig de 2013

Salsa de tomàquet


Si, si, un bàsic.
Però algú ho havia de dir !!!
Us presento una de les salses més utilitzades arreu del món.
Estem força acostumants a gastar tomàquet de pot....en totes les seves variants...però una salsa de tomàquet feta amb tomàquets recent collits de l'hort...no té preu.
La recepta, no és cap misteri, evidentment. Com evident es que es poden incorporar més ingredients a aquesta salsa per fer-la més saborosa encara. A cada casa en tenen la seva recepta pròpia.
Recepta nº 938 del Corpus del Patrimoni Culinari Català.

INGREDIENTS
1 quilo de tomàquets madurs (i si pot ser ecològics)
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Hi podeu afegir una culleradeta de pebre vermell dolç
- S'hi poden afegir uns grans d'all picats
- Un polsim de sucre per rebaixar l'acidesa
- S'hi pot incorporar una mica de pastanaga també


ELABORACIÓ
Rentem bé els tomàquets.
Els ratllem.
Afegirem una mica de pebre vermell, que a mi m'agrada. També li aportarà color.
Escalfem un raig d'oli en una paella....on hi abocarem el tomàquet colat.
D'aquesta manera extreurem totes les llavors.
Poc a poc i bona lletra.
Fins que gairebé no quedi tomàquet....i tot siguin llavors. En qualsevol cas, podeu fer la salsa amb llavors i coure els tomàquets directament trossejats.
Hi posem un polsim de sal.
Un polsim de sucre.
A foc lent...que cogui uns 25-30 minutets.
Notareu que la salsa ha perdut força aigua...i té més consistència.
Tasteu-la i ja la tenim apunt.
Per fer unes mandonguilles amb salsa de tomàquet, per exemple.
I a sucar pa, que son dos dies !!!
Bon Profit !!!

7 comentaris :

  1. Sí, sí, tot un bàsic però que té el seu què i per anar més enllà, com amb tot, s'ha de començar per baix. Encera recordo quan no sabia fregir ni un ou, i molt menys fer una salsa de tomàquet. Hi ha qui t'ho agrairà!!!

    ResponElimina
  2. Per matar l'àcid del tomáquet, a casa tenim el truc de posar-hi llet enlloc de sucre. La cosa consisteix en que com que la llet es una base, anul·la l'àcid del tomáquet. Pel meu gust, la salsa queda menys dolça (que a mi ja m'està bé) i tampoc té cap gust de llet (a no ser que et passis amb la quantitat, clar).

    ResponElimina
  3. Jo tinc una pregunta... he pensat en preparar salsa de tomàquet i envasar-la en pots de vidre per a conserva (com faig amb la melmelada). A vegades, per pressa o per mandra, va bé tenir preparat coses així. Algú em sabria dir quant de temps es pot conservar sense fer-se malbé? Moltes gràcies! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un anys gairebé segur Maria del Mar.
      A casa, de petit, ho feien els meus avis, quan això de tenir tomàquets tot l'any no era habitual. I recordo pujar a les golfes a buscar pots de tomàquet.
      Quins records....
      Una abraçada!

      Elimina
  4. Jolín Mar, sóc la Montse Valls... Què fort trobar-te aquí!!! Com va la maternitat per terres alemanyes? M'espero a veure si algú et contesta que tb m'interessa!!! ;)

    I sí, la recepta és un bàsic, però quan has fet anar sempre tomàquet titurat de pot, aquests bàsics són imprescindibles! Gràcies per compartir-la!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Muns!
      Efectivament, un bàsic, però un bàsic que no fa gairebé ningú.
      Em sorpren que contacteu a través del blog!, jeje, a veure si hauré de fer d'Elena Francis!

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !