inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dissabte, 18 de maig de 2013

Pastís de formatge amb coulis de maduixa


>No fa massa temps, una lectora d'aquest blog, la Josefina Pastó, em deia:
"Per casualitat vaig trobar el teu bloc i realment el considero molt interessant, entenedor, pràctic i amb receptes conegudes i accessibles, tot un luxe per a la gent que ens agrada la cuina.
Et voldria demanar que publiquessis un bon pastis de formatge. Moltes gràcies per tot i per la teva simpatia presentant les receptes."
Doncs aquí el tens, Josefina.
Un bon pastís de formatge que he acompanyat amb un coulis de maduixes del Maresme, que li va molt bé.
Per cert, aquesta recepta no conté sucre ja que està feta amb edulcorants. Si voleu fer-la amb sucre només heu de canviar l'edulcorant pel sucre, amb la mateixa quantitat.
Per als que no són massa amants del formatge us diré que, en el fons, aquest pastís és de formatge i sap a formatge... però d'una forma molt subtil. Als qui detesteu el formatge us diré que és molt que probable que us agradi. 
Es tracta d'un pastís molt consumit a Nova York. És un pastís de gust fi però intens.
Us recomano fer el coulis de maduixa prèviament.
Espero que us agradi.



INGREDIENTS
100 g d'edulcorant "Dayelet" o sucre
3 ous frescos
200 g de formatge cremós estil Philadelphia
250 g de formatge mascarpone
1 iogurt grec
100 g de nata líquida
40 g de farina de blat de moro "Maizena"
una mica de mantega i farina per al motlle
10-12 melindros (opcional)

Per decorar
coulis de maduixa
fruits vermells (nabius, maduixes, groselles, mores, etc..)
fulles de menta

ELABORACIÓ

Preparem els ous dins un bol per batre'ls.

Com us comentava, he utilitzat l'edulcorant Dayelet, varietat muffins, per fer aquesta recepta.
Si voleu, podeu substituir-lo tot, o una part per sucre, però fet amb aquest edulcorant queda igual de dolç i té moltes menys caloríes... a més de ser apte per a diabètics, és clar.

Barregem l'edulcorant i/o el sucre amb els ous... posem les barnilles...

I a batre... fins que agafin textura espumosa.

Avui, per la delicada textura d'aquest pastís, utilitzaré un motlle de ferro en lloc d'un de silicona.

Com sempre... fondrem una mica de mantega i pintarem el motlle.

Per tot arreu.

Hi tirarem una mica de farina.... per arrebossar-lo internament.

I n'expulsem la farina sobrant. Ja tenim el motlle a punt.

Ja tenim els ous a punt.

Ara incorporarem el formatge Mascarpone... de la marca que més us agradi.

Juntament amb els ous batuts.

Ara, incorporem també un formatge cremós... com ara el Philadelphia.

Cap a dins també i sense remenar, encara.

Un iogurt grec.

Cap a dins.

Ara, la nata líquida.

No posarem tot el pot. Només 100 g.

Finalment, incorporem també la farina de blat de moro.

Entre 40 i 50 g, aproximadament.

Un parell de cullerades grans, vaja. I ara sí, ho posem a batre a baixa velocitat. No ha de muntar, només volem una crema sense grumolls, ben fina.

És opcional, però si teniu melindros (que vam veure com fer l'altre dia) els podeu utilitzar per a donar-li una base al pastís.

Poseu trossets per tot arreu i escampeu bé el pa de pessic fins cobrir tota la superfície. Sembla que no però els melindros s'esmicolen i permeten definir bé aquesta capa.

Per tal que no siguin tan secs, els donarem un lleuger bany amb llet.

La crema ja la tenim ben fina.

Ho aboquem tot dins del motlle.

Amb una pala, escampeu bé la crema.

Aprofiteu el canto de la taula per sacsejar la massa i donar uns copets al motlle, tot picant-lo. D'aquesta manera fareu desaparèixer les possibles bombolles d'aire de l'interior.

Perfecte.

Ara, ho hem de coure a 170 graus durant uns 35-40 minuts.

En els últims 5 minuts podeu daurar la capa superior posant el forn en mode grill, però vigileu, que es crema amb facilitat.

Notareu que el pastís tremola del centre, com si d'un flam es tractés. Aquesta és la textura correcta. Dels extrems té més consistència.

En qualsevol cas, la prova de punxar-lo no falla mai.

Si surt net... és que és cuit.

Deixeu-lo refredar una bona estona abans de desemmotllar.

És recomanable que estigui a la nevera un parell d'hores com a mínim. Es recomanen fins a 12 hores.

Ja el podem col·locar sobre cartró i blonda.

Fa bona pinta, no?

Ja tenim el pastís acabat.

En tallem un trosset?

Ummm... Quina flaire!

Però ara l'hem d'emplatar bé. Amb un bon raig de coulis de maduixa que haurem preparat abans.

Decorem amb alguna maduixa fresca, gerds, nabius i mores.

Quina pinta, nanos!

Tsch, el toc de menta que no falti... li aporta un aroma fresc molt important.

Ho tastem?...ummmmmmmmmmmmm. No tinc paraules. Perdoneu-me, eh?

Bon profit!

22 comentaris :

  1. Té una pinta fantàstica! Amb els melindros de base no ho he fet mai, però deu quedar boníssim!
    Marta

    ResponElimina
  2. M'agrada molt el pastís de formatge. Molt bona idea emplear els melindros per fer de base. Ha de estar de vici!!!

    ResponElimina
  3. Tė molt bona pinta! Ja te dirė com ha sortit

    ResponElimina
  4. Ja tens el pastís de diumenge a punt, veig!! Petons

    ResponElimina
  5. Quina pinta de pastis Albert!!!! Fa venir salivera.!!!!! i el toc del coulis de maduixes genial.
    Un abraçada.
    Lourdes

    ResponElimina
  6. Hola! Ja fa alguns mesos que segueixo el teu blog i fins i tot m'he animat a fer alguna de les receptes. Ajuda moltíssim que posis tantes fotos i que el procediment estigui explicat tant detalladament.
    Jo habitualment faig el pastís de formatge que no va al forn; i utilitzo de base galetes María ben esmicolades. S'hi podrien utilitzar en aquest o seria massa contundent? Si no hi poso base de cap mena (ni melindros, ni galetes), ja queda bé?
    Salutacions i de nou, enhorabona per aquest fantàstic blog!

    ResponElimina
  7. Georgina, aquesta recepta concretament la pots fer sense melindros ni galetes, es a dir, sense cap base. Assegura't d'untar el motlle amb greix (mantega,etc).
    O la pots fer amb galetes si vols.
    Tú mateixa.

    ResponElimina
  8. Ja tinc els ingredients a punt! a veure si aquest cap de setmana ho provo. Quina pinta!

    ResponElimina
  9. Ha sigut un èxit!!! segur que repetiré la recepte!

    ResponElimina
  10. He provat de fer-lo i boníssim! I el coulis és diví!! A la llista d'ingredients hi ha apuntat dues vagades "100 gr de sucre o edulcurant", jo només en vaig posar 100, no sé si està repetit o és que n'hi van 200...
    L'explicació i les fotogràfies del pas a pas, genials com sempre!!

    ResponElimina
  11. Ups, gràcies, ja està corregit !!!

    ResponElimina
  12. Molt bo!!! Aquest cop amb dijous de fruites vermellas, un saludo a tot@s

    ResponElimina
  13. L'altre dia a casa tenien caprici de pastís de formatge. Vaig estar buscant algunes receptes, però cap em convencia, fins que com sempre vaig buscar en el teu blog. Vaig fer-lo seguint la teva recepta i no cal dir que va ser un èxit total. Gràcies per aquest pastís de formatge!!!!

    ResponElimina
  14. @Pep, jeje

    @Marlop, me n'alegro molt, una abraçada !!!

    ResponElimina
  15. A mi també m'ha quedat molt bó, però encara no he trobat la recepta del "pastís de formatge" de la meva infantesa... em sembla que el vaig menjar per darrer cop als 25 anys, després vaig marxar fora de Catalunya i en tornar... el pastís ja no hi era! Era un pastís molt dens (un bocí pesava molt) amb més gust de formatge que cap dels que he menjat mai després, també era més agre i duia panses a l'interior. Saps de quin pastís estic parlant? Si ho saps i em dones la recepta t'ho agrairé molt!!!

    ResponElimina
  16. @Marfau, ummm....em penso que sé quin pastís vols dir. Ho investigaré. I molta sort. Gràcies a tu !

    ResponElimina
  17. Hola Albert:
    Sóc completament adicta al teu blog.He fet els bunyols de quaresma, la coca de Llavaneres, pizza, el pa de cervesa, la cua de bou, les patates braves estil bar Tomàs i més plats que ara no recordo.
    Jo sóc molt formatgera però trobo que les recptes del pastís de formatge no tenen gaire sabor a formatge, com es podria solucionar? Ester

    ResponElimina
  18. @Ester, juas, juas !!!...doncs utilitzant més formatge i/o de sabor més intens. No hi ha altre truc. És cert que amb aquesta recepta podeu fer un pastís de formatge més aviat lleuger. Sempre es millor pecar de lleuger que de massa intens si n'ha de menjar molta gent. Però si us agrada més intens només has de canviar algun formatge fresc per un formatge més intens de sabor....el que més t'agradi. També hi pots posar formatge sec ratllat o en pols. Fes-lo al teu gust !!!!
    Espero haver-te ajudat...i moltes gràcies pel teu suport !!!

    ResponElimina
  19. YUMMY!!!!! Esta tarta me quedó tan buena y tan bonita que colgué mi foto en Facebook y triunfé!! Bueno triunfaste jejeje Recomendé tu Blog y más de una se lanzó a hacerla y quedó encantada!! Sencillita y super rica!!! Yo que soy muy chocolatera y le di mi toque jijiji

    Gràcies!!

    Irene Martin from Dublin to Sant Feliu ;)

    ResponElimina
  20. Gran pastís. Sempre triomfa.

    Gràcies

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !