inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 12 de maig de 2013

Melindros


Com que havia perdut la recepta original que feiem servir a la pastisseria, he utilitzat la que ens proposa en Narcís, del bloc "lalionesa.blogspot.com", que domina el tema.
A la seva recepta, l'he substituit el sucre per edulcorant a l'hora de fer la massa del melindro, però he continuat utilitzant el sucre llustre per acabar de rematar-los.
Per tant, no es tractaria d'una recepta sense sucre, però si baixa en sucre.
Però també podeu posar una mica de sucralosa o estevia per sobre i llavors si que serien totalment sense sucre.
Aquesta recepta apareix en el C.P.C.C. (nº 667) i, no passa gaire, però hi ha receptes del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català...que no són les millors, sobretot les de pastisseria.
Resumin-t'ho....no costa massa de fer bons melindros a casa.
Proveu de fer-los.
Amb aquests melindros, per exemple, podeu fer un bon tiramisú.

INGREDIENTS
2 rovells d’ou +1 ou sencer
3 clares d’ou
85g de sucre o edulcorant "Dayelet Bizcochos" (35gr per les clares i 50gr. pels rovells)
80g de farina de blat +20g de farina de blat de moro
unes gotes d'esència de llimona
sucre llustre
mitja culleradeta de café de cremor tàrtar (opcional)
ELABORACIÓ
Separem les clares de.
Posem les clares en un bol per muntar-les.
Utilitzaré d'edulcorant "Dayelet Bizcochos" en comptes de sucre, la mateixa quantitat, uns 35gr.
I ho posem a muntar.
Pesem la farina...
...amb la farina de blat de moro...i les passem per un sedàs.

Si teniu cremor tàrtar hi podeu posar mitja culleradeta de café. A banda de gasificant, és un conservant, però si els melindros no han de durar ni dos dies...no cal que en poseu.
Ara barregem els dos rovells amb l'ou sencer...fins obtenir una massa esponjosa....on hi afegirem els 50gr de sucre o edulcorant que ens queden.

Afegiu unes 4 o 5 gotes d'esència de llimona, de venda en herbolaris.
Ja tenim les clares muntades a punt de neu.
Ara incorporem els rovells amb el sucre a la les clares muntades...
...i amb una espàtula anirem barrejan-t'ho amb delicadesa, evitant que s'abaixi.
A continuació incoporem les farines....
...i ho remenem de la mateixa manera. Es preferible no utilitzer batedors ni varilles.

Ara, preparem una mànega pastissera amb una boquilla grossa i llisa.
Omplim la mànega.
Prèviament haurem tallat unes tires de paper cuisson...més o menys d'uns 20 centímetres d'amplada.
Ara....escudilleu tires amples...donant forma de melindro. Així és com quedaràn.

Tireu una capa de sucre llustre en una safata de la llargada del paper.
Quan tingueu una tira feta...agafeu-la pels dos extrems i la col.loqueu cap per avall a sobre del llustre.
No apreteu, evidentment, o els aixafarieu. S'ha de fer amb molt de carinyo això.

Si no ho veieu clar...sempre podeu tirar un polsim de llustre per sobre...amb les mans.
Així.
Ara, amb el forn a 190º-200º graus...els courem durant 6-7 minuts.
Compte que es cremen amb facilitat. Heu de donar amb el color exacte.
Doncs ja els tenim cuits.
Xulos ,no?
Ara deixeu-los refredar a sobre d'un taulell (de marbre millor)....sense apilar-los.
Un cop freds...amb molt de compte, els podreu desenganxar del paper.
Ummm...ja els podeu tastar.
Els podeu servir amb el café, a mitja tarda....o per sucar amb xocolata.
Aquí podeu veure la diferencia de color amb un minut de diferència al forn. Estàn bons, igualment, però 2 minuts ja pot suposar que es cremin i tinguin mal gust.
Un cop totalment freds, si els voleu conservar tovets, els podeu posar dins una bossa de plàstic tancada, i guardad en un lloc fresc i sec.
Bon Profit !!!

13 comentaris :

  1. Te han quedado perfectos, qué buena receta. Un abrazo, Clara.

    ResponElimina
  2. Avui m'has tocat la fibra sensible... Que bons son els melindros, amb xocolata, amb mascarpone... Ummm!!! i el truc per empastifar de sucre per sobre, molt bo. Que tinguis un bon dia, Albert.

    ResponElimina
  3. Doncs sí! El Narcís domina molt el tema, que per això és un pastisser excel·lent! El que no sabia era tot el procés d'elaboració del melindro. M'ha agradat que ens hagis il·lustrat. ;-)

    ResponElimina
  4. Albert mes d'un cop mirare la recepta,son molt bons.et vaig miran el bloc pero ja veus que no et deixo comentaris, estic molt ocupat i sols ting temps per pegar una ullada a les receptes i prou. una abraçada

    ResponElimina
  5. @Delicias, són buenos, eh?
    @Mercè, gràcies per les teves visites !!!...em fan il.lusió...diga'm tonto, jeje. Aviat presentaré el tiramisú que vaig fer amb aquests melindros.
    @Marina, al Narcís l'admiro, perqué no només es pastisser...si no que ho es dels bons...i jo d'això sé del que parlo, jeje.
    @Francesc, tranqui...a mi també em costa trobar forats per contestar tots els missatges. El més important es que si alguna vegada et fa falta alguna recepta...la puguis trovar aquí, jeje.
    Gràcies a tots !

    ResponElimina
  6. Oooooooooooooh! Els melindros de tota la vida! I amb les teves genials explicacions, tot sembla fàcil i engresques a experimentar! Fins i tot a cuineres torpes com jo ;) Peronets!

    ResponElimina
  7. Fan molt bona pinta aquests melindros!!! Intentaré una versió sense gluten, a veure com queden...Bona tarda Albert.

    ResponElimina
  8. @Alejandra, molt bé. Recordo que almenys aquest edulcorant no té gluten.

    ResponElimina
  9. Avui he fet melindros per berenar i han quedat boníssims! M'han quedat molt prims, però bons. Quan he posat la massa al paper, he vist que és més líquida que la teva i no sé per què. He fet servir ous talla L, pot ser per això que hagi sortit més líquida la massa? A banda d'això, com que no tenia essència de llimona hi he posat essència de vainilla, però això no crec que afecti la textura, perquè era espessa.

    ResponElimina
  10. Mireia, pots muntar les iemes una mica més i tindràs una millor consistència. Si cal, rebaixa una mica la quantitat de iema o posa més clares.

    ResponElimina
  11. Gràcies Albert! D'aquí a uns dies els tornaré a fer :)

    ResponElimina
  12. Hola,
    Acabo de treure els melindros del forn. M'ham quedat ultra genials!!!!, que bons i bonics!
    Moltes gràcies a tu i al Narcís!!,
    Visca els bons pastissers!
    Petonets dolcets
    Montserrat

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !