inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 2 de maig de 2013

Cremós de xocolata


>Per fer aquesta recepta he partit d'una proposta de semi fred a la qual he incorporat una mica d'emulsionant per donar-li una cremositat addicional, obtenint una mena de mousse però no tan oxigenada.
La textura en boca, tot i que ho recorda, és diferent a la mousse i li aporta, també, una certa elegància.
Però aquí no acaba la cosa... I si us dic que aquestes postres no porten sucre?
Us puc assegurar que la dolçor és total i absoluta i que no es troba a faltar el sucre.
Vaja, que ningú ho diria.
La cobertura de xocolata tampoc en porta.
Però no he volgut incloure allò de "sense sucre" en el nom de la recepta... ja que involuntàriament molts podeu pensar que és una recepta exclussiva per a diabètics, per exemple.

I no és així.
És un recepta per a tothom però, ves per on, amb una gran reducció de calories.
Pels ingredients que porta, a més d'un li pot semblar una recepta massa "professional"... O potser no.

Però certament jo us la presento com una recepta domèstica i casolana, ja que tots els ingredients es poden comprar al detall.
De tant en tant us aniré mostrant receptes sense sucre o, senzillament, baixes en sucre... Trobo molt interessant això de reduir el consum de sucres, moltes vegades en quantitats innecessàries.
En qualsevol cas, podeu fer la mateixa recepta amb sucre, substituint literalment la quantitat d'edulcorant per sucre, o també fer meitat i meitat .
Per a més informació sobre edulcorants, us recomano la lectura de l'article "Col.laboració amb Dayelet".
Si voleu més informació sobre els emulsionants, us recomano la lectura de l'article "Emulsionants i Impulsors".
Som-hi!


INGREDIENTS
120 g de nata líquida per muntar
75 g de  cobertura de xocolata "Dayelet Chocolate Negro-50" o "Dayelet Chocolate Bitter-70"
2 rovells d'ou
5 g d'emulsionant "Emulift"
20 g de clares d'ou o aigua (ho necessita l'emulsionant)
30 g d'edulcorant "Dayelet Semifrios"
cacau en pols
fruites vermelles per decorar

VARIANTS:
- Podeu incorporar un rajolí de licor (rom, brandi, licor 43, etc...)

ELABORACIÓ

Comencem per desfer la xocolata.

La posem al bany maria.

Mentre, podem anar muntant la nata.

La posem en un recipient per muntar.

Com us deia, utilitzaré un edulcorant "Dayelet Semifrios", especial per a receptes en fred.

Barregem la meitat de l'edulcorant amb la nata. Recordeu que aquest edulcorant substitueix el sucre tant per tant, es a dir, 75 g de sucre.corresponen a 75gr. d'edulcorant. Si voleu, també podeu barrejar-ho i fer meitat i meitat.

Posem les barnilles i a muntar, a marxa ràpida.

Mentrestant, preparem els dos rovells.

Hi incorporem l'altre meitat de l'edulcorant.

Remeneu la cobertura, i comproveu si ja esta desfeta.

Podeu utilitzar motlles de ferro com aquest...

...o triangulars...

...però és important col·locar un paper cuisson o similar a la base, per poder moure-ho després.

Ara hi incorporem els 20g de clares d'ou ja que l'emulsionant necessita més líquid. Podeu incorporar aigua directament, però jo penso que amb clares sempre quedarà més bo... I com que és per a mi... jeje.

Ara hi posarem l'emulsionant. Ja us n'he parlat moltes vegades i us remeto a l'article esmentat a la introducció.
Recordeu que ara ja el podeu comprar a través de la botiga on-line de Dayelet / Emulift, i en format de quilo, molt adequat per a ús domèstic.

El barregem una mica amb els rovells.

I ara a muntar-ho, a velocitat ben forta....

durant uns 4 minuts de rellotge.

Veureu com agafa una textura molt cremosa... I amb consistència: no se us abaixarà fàcilment.

Ara, com que ja tenim la cobertura al punt, aprofitarem un parell de cullerades per a fer unes tires sobre un paper.

De qualsevol manera, penseu que això ens servirà per la decoració final. Ho reserveu a la nevera.

La resta de cobertura la incorporem als rovells muntats amb l'emulsionant.

I aneu remenant...

Poc a poc....quins colors ,eh?

Fins que quedi uniforme.

Finalment, incorporem la nata muntada.

Ho barregem amb una mica més de cura... Per no abaixar la nata.

I ja podem omplir els motlles.

Podeu omplir copes, directament, també.

O els motlles. Es probable que surti una mica per sota... Però quan estigui travat tindrà més consistència.

No ompliu els motlles fins a dalt de tot. Ja que pot ser massa quantitat.

Perfecte. Ara ho deixem reposar a la nevera un mínim de dues hores.

Jo acostumo a tenir fruits vermells al congelador, ja que no sempre en trobo al mercat. Home... La veritat, no és la millor de les idees, ja que perden molta aigua i descoloreixen... Però en un moment donat poden servir perfectament per decorar.

Quan la nostra mousse ja estigui més reposada, la podrem servir. Utilitzaré un colador per a ruixar-ho tot amb cacau en pols.

Molt bé.

Podeu fer la meitat també.

I amb molta cura, de forma ràpida i decidida, heu de desemmotllar-los i servir-los en un plat.
Pareu atenció perquè estem manegant una textura molt delicada. Si ho feu bé us quedarà genial.

Ara es qüestió de servir-ho amb una decoració minimalista i unes virutes de xocolata que teníem a la nevera.

Ho tastem o què?

Fixeu-vos en la cremositat de la textura... Ummm !

Ara servim un de rodó.

Xulo, eh? I no us enganyo: extraordinàriament bo de gust... Molt fi.
Acompanyeu-lo d'un bon cava ben fresquet.

Bon profit !!!

15 comentaris :

  1. Unes postres ben bones Albert! I sense sucre!
    Nani

    ResponElimina
  2. ooohh!! Quina cosa més bona!! m'encanta la xocolata i així sense sucre segur que ningú té problemes: apte per tots els paladars!!

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies. Esperem més receptes sense sucre. Una noia amb diabetis

    ResponElimina
  4. @Nani, gràcies !!!
    @Neus, agrada a tothom, si.
    @Aurora, doncs celebro que t'agradi la recepta. La meva mare també ho era de diabètica...i jo tinc tots els números per ser-ho....ja veurem. En qualsevol cas, tinc previst fer més receptes sense sucre (la setmana que ve uns muffins).
    @Nathalia, gracias !!!...y si la tu foto es real...dale la enhorabuena a tu marido !!!...un tipo con suerte...jeje.

    ResponElimina
  5. Hola Albert.
    Tinc un dubte....i si no tenim emulsionant, perq. el podem susbtituir?.
    Gracies

    Núria

    ResponElimina
  6. Un altra cosa, Albert, Son individuals o es per més d'una persona.
    Gracies

    Núria

    ResponElimina
  7. En principi són individuals. La textura tan lleugera fa difícil fer una peça massa grossa.

    ResponElimina
  8. Albert: Diga-m per q. es pot sustituir l'emulsionant. Gracies

    ResponElimina
  9. Núria & Concha, disculpeu, l'emulsionant no es pot substituir per res. Jo us recomano comprar on-line un pot de quilo a Dayelet/Emulift...que es conserva fins a 2 anys sense problema i no es pas car. Us servirà per moltes altres receptes (pa de pessic, gelats, planxes,etc...), veure article "Emulsionants i Impulsors". En qualsevol cas, podeu fer la recepta sense emulsionant i, enlloc d'un cremós, us quedarà una mousse. Una abraçada !

    ResponElimina
  10. Un altra cosa, Albert, les clares d'ou les he de muntar a punt de neu, o no cal.
    Crec q. intentaré fer-ho sense l'emulsionant i veure com queda

    ResponElimina
  11. Bueno en mis tiempos de pastelero y digo en mis tiempos porque de esto hace ya unos dias. El biscuit glacé lo haciamos con emulsionante, pero como tu sabes esto va helado y la consistencia se le supone, sin embargo esto que es frio pero no helado quizas sería bueno añadirle algo de gelatina ¿no crees?
    un saludo.

    ResponElimina
  12. @Núria, les clares les necesita l'emulsionant, no les has de muntar a banda.

    @Sureño...para un semifrio se podría añadir gelatina, pero en este caso hablamos de una mousse fria...con una textura más cremosa, sencillamente...pero buen apunte!!!

    ResponElimina
  13. Ostres Albert, perdona la meva insistència, però ara llegint lo del Sureño encara tinc més preguntes....i es q. m'interessa fer aquesta recepta.
    Poso els ous sencers i la gelatina quan li afegeixo. Poder t'estic demanant masses canvis a la recdepta original, no?

    ResponElimina
  14. Però es que aquesta recepta no en porta de gelatina. Si vols fer un semifred, la gelatina l'has de fondre en calent dins una part de la nata per exemple, i desprès incorporar-ho a les clares muntades. Si en canvi vols fer una mousse, et recomano:
    http://www.lacuinadesempre.cat/2012/09/mousse-de-xocolata-al-rom-amb-figues-i.html
    Gràcies !

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !