inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 21 de maig de 2013

Cigrons bullits


Vinga, una nova recepta de les bàsiques.
Ja us avanço que els cigrons secs cuits a casa...queden força més bons que els cigrons cuits de pot que podeu comprar. El que passa es que necessiten d'una preparació prèvia i d'una bona estona de cocció.
De tipus de cigrons hi ha uns quants i de mides diverses. Jo els compro en una parada del mercat, els grans, els de tota la vida, vaja.
No entraré en l'etern debat de posar o no bicarbonat. Jo ho provat amb i sense i no he notat gaire diferència, però si parleu amb les vostres iaies us diran que poseu bicarbonat.
Suposadament ajuda a que quedin més tous i redueix l'efecte flatulent.
La cocció?...es pot fer lenta en olla tradicional o en olla express...amb la que els podrem coure en 1/3 part del temps.
Recepta tradicional nº 343 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.

INGREDIENTS
500gr. cigrons secs
aigua mineral
bicarbonat
sal

VARIANTS:
- Podeu remullar i coure els cigrons amb Vichy Catalán. En aquest cas, no caldrà que hi poseu sal ni bicarbonat perquè l'aigua mineral natural Vichy Catalán té una composició mineral que inclou bicarbonats i sodi en una proporció perfecta per a aquest ús.
- Hi ha qui posa el bicarbonat a l'olla de cocció
- Podeu afegir una mica d'all i/o llorer a la cocció

ELABORACIÓ
 
El dia abans posarem el cigrons en remull. Han d'estar un mínim de 12 hores en remull.

Compte amb el recipient. Calculeu que creixeran gairebé el doble. Poseu suficient aigua.
Al mateix temps, podeu posar una cullerada gran de bicarbonat.

A l'endemà, ja els tindrem així de macos.

Com m'agrada tocar els cigrons, jeje !!! 
El cigrons, els colarem, ja que no volem aprofitar l'aigua de posar-los en remull, sobretot si hi hem posat bicarbonat. Les mol·lècules de bicarbonat s'uneixen als sucres inductors de gas dels cigrons, coneguts com oligosacàrids. Dit en termes més col·loquals, aquest contingut és flatulent.
Per tant, aquesta aigua amb bicarbonat la descartarem, ja que també ens pot deixar gust salat, fins i tot gust de sabó en grans quantitats.
  Els rentarem una mica a sota de l'aixeta. Amb tot aquest procés, reduirem el poder flatulent dels cigrons.
I ja els podem col.locar dins una olla grossa.
Els cobrirem d'aigua fins sobrepassar-los tranquilament.
Quan arrenquin el bull, abaixeu el foc ben suau.
De fet, molta gent posa els cigrons a l'olla quan bull l'aigua.
Ho tapeu i ho deixeu coure a foc lent durant aprox. una hora i mitja a dues, depenent de la mida i de si el cigró és vell o jove, que diuen.
Si cal afegiu-hi aigua bullent, mai freda o trencareu la cadena de cocció i us quedaran durs, al contrari que passa amb les mongetes.
Aneu-los tastant de tant en tant fins que tinguin el punt de cocció que més us agradi. A mi m'agraden, no durs, però que tinguin la seva consistència.
La cocció ha de ser lenta però llarga. No s'han de desfer ni trencar-se. Afegiu la sal al final de la cocció.

I ja teniu apunt els cigrons per a elaborar els vostres plats.
Bon Profit !!!

2 comentaris :

  1. Hola!
    També dius que es poden fer amb olla ràpida, ho faig tot igual i les poso a l'olla. Quant de temps?
    Moltes gràcies.
    Lidia

    ResponElimina
  2. Hola!
    També dius que es poden fer amb olla ràpida, ho faig tot igual i les poso a l'olla. Quant de temps?
    Moltes gràcies.
    Lidia

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !