inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 21 de maig de 2013

Cigrons amb pataca i calamar


Un plat contundent i saborós, propi de l'hivern, per carregar energies.
D'aquells guisadets que bé de gust tastar en un taula amb estovalles de quadradets blancs i vermells...amb un porronet al mig...i un bon pa de pagès per sucar amb tomacons de penjar....amb un bon oli d'oliva verge extra, eh?....quina pel.lícula m'estic muntant jo solet !!!
En castellà, català i gallec se li pot dir "pataca" a la patata.
No sé ben bé perquè però queda bé, oi?.
En realitat, la "pataca" és la moneda oficial de Macau.
Sigui com sigui, estem davant d'un mena de mar i muntanya...on casen molt bé tots els ingredients.
Prèviament (millor el dia abans) haureu de bullir els cigrons secs...i fer el brou de peix.
Aquesta recepta és per a 6 persones.
Recepta nº 341 del C.P.C.C.
Que vagi de gust.

INGREDIENTS
600gr. cigrons bullits
500gr. patates tallades a daus
250gr. calamars tallats a anelles
1 ceba trinxada
1 pebrot vermell tallat a tires grans
1 cabeça d'alls
1 got de vi blanc
2 tomàquets madurs ratllats
1 fulla de llorer
1l. de brou de peix
oli d'oliva
pebre negre en pols
sal
aigua

ELABORACIÓ
Podeu utilitzar cigró ja cuit de pot, però es molt millor si els feu a casa.
El día abans posarem els cigrons en remull per coure'ls a l'endemà
Els courem seguint la recepta de "Cigrons bullits".
Mentre, anirem preparant la resta d'ingredients del plat.
El calamar l'haurem demanat que ens el preparin tallat en anelles. El rentem bé.
El pebrot vermell el tallarem a tires grans. Després qui no en vulgui, el podrà apartar.
Els cigrons ja els tenim ben cuits. Els reservem.
Ratllem els tomàquets madurs.
Tallem les patates a daus petitons...tot escapçant-les.
La ceba també la piquem.
Preparem una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva.
Hi posem el calamar salat...
...i deixem que agafi coloret...que comenci a petar...que s'engaxi una mica.
A continuació, incorporem la ceba picada.
Ho remenem i ho deixem uns minuts...que agafi coloret la ceba. El foc mitjanet.
Ara afegim la cabeça d'alls....
...el llorer...
...i el pebrot vermell...
...una mica de pebre negre en pols...
...i ho remenem tot plegat. Que agafi tot coloret durant uns minutets.
Incorporem el tomàquet ratllat.
Remenem i deixem caramelitzar el conjunt.
Quan el tomàquet agafi textura...aprofiteu per rascar allà on s'han enganxat els calamars. Aquestes restes li aportaràn un gust molt bo al plat.
Salem una mica...
...un got de vi blanc (si es Gran Chef de Pinord meitat vi meitat aigua)...
Ho tapem i deixem reduïr el vi.
Passats uns 10 minutets...ja podrem incorporar el brou de peix ben calent que haurem fet prèviament (jo en tenia de congelat d'un altre vegada).
Quan arrenqui el bull...incorporem les patates...
Ho tapem i ho deixem coure uns 15 minuts.
A continuació incoporem els cigrons...i ho deixem coure 10 minutets més...fins quel a patata sigui cuita.
Bé, com podeu veure, m'he quedat curt amb l'altre cassola i ho he abocat tot en una de més gran.
Un cop cuit...deixeu reposar el guisat una estona abans de servir.
I emplatem.
Ummm...quina flaire que fan. La salseta ha quedat ben lligada gràcies al midó de les patates.
Acompanyeu el plat d'un bon vi negre o rosat.
Bon Profit !!!

12 comentaris :

  1. ostres Albert, amb aquests guisadets i a aquesta hora , s'hem fa la boca aigua.

    una abraçada

    ResponElimina
  2. un plat de cullera dels que a mi m'agraden. Sí, sí, contundent i boníssim!!! Als de casa tot el que ha fet, xup, xup, els hi va molt.

    ResponElimina
  3. Contundent però ben bo!! d'aquells que necessites temps per fer-lo i molt poc per menjar-lo

    ResponElimina
  4. platillo tremendussssssssss
    me encanta¡¡

    ResponElimina
  5. Albert, m'agrada. A Mont-roig del Camp, el poble del meu pare, es diuen pataques i al de la meva mare, Riudecanyes, trunfes. Estan a 10 km de distància. Ben curiós.
    Petó a la Vinyet...
    Nani

    ResponElimina
  6. Doncs si, un diumenge d'hivern o plujós.
    Fa molt bona pinta!!!

    ResponElimina
  7. Molt bo! El meu blog també va de cigrons avui, però amb arròs i pop... he he he.

    ResponElimina
  8. @Dolors, sempre ets la primera !!!..com t'ho fas?
    @Mercè, gràcies per les teves visites.
    @Elfruits, com ho sabeu, eh?
    @Miquel, es total.
    @Nani, interesant això de les pataques....i a la franja són tota una recepta que no té a veure amb les patates. Quina cultura tenim, eh?...juas !!!
    @Mariona...a que si?
    @Marina, ara em passo.

    Gràcies a tots !!!

    ResponElimina
  9. ja,ja,ja.... és la meva hora

    fins aviat

    ResponElimina
  10. Hola, avui he fet aquest plat i aixó que fa un molt bon dia, res de fred.
    Però ha estat plat únic i l'he deixat preparat a primera hora del matí.
    Ha quedat boníssim, tot i que pel meu gust potser la propera vegada no hi posaré pebrot, i s' ha de vigilar amb el caldo de posar-hi el just perque no quedi més caldós del compte.

    ResponElimina
  11. Aquesta es la recepta original. Fes la teva versio, obviament. Bona feina!!!

    ResponElimina
  12. Ep, fa molt bona pinta. Aquesta tarda he anat al mercat a comprar tot el que em faltava, demà la faré.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !