inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 29 de maig de 2013

CONSELL: El sushi


>Penso que ja és el moment d'endinsar-nos (una mica) en l'apassionant món del sushi.
Tot un món, ja ho dic bé.
I no espereu d'aquest bloc grans lliçons de cuina japonesa. Ja m'agradaria, eh?.
I és que la cuina del sushi no es redueix a quatre makis, dos sashimis i tres nigiris.
L'asombrosa quantitat d'elaboracions que es poden fer amb la base d'arròs es interminable.
D'aquí que al Japò sigui tota una cultura que estudiar i treballar.
Fora del Japó el nom sushi designa només les varietats més habituals, com el makizushi o el nigirizushi; curiosament se sol fer extensiu al sashimi, un plat a base de peix cru però sense arròs. Els japonesos aconsellen prendre'l amb bastonets o coberts de fusta de bambú, o directament amb la mà i s'ha d'evitar l'ús d'estris metàl·lics, ja que modificarien el sabor del menjar.
En aquest bloc veurem com elaborar diferents tipus de sushi... receptes més aviat bàsiques.
I per avançar us demano que disculpeu les meves errades... ja que no sóc cap ITAMAE, mestre de cuina japonès, encara que procuraré esforçar-me per mostrar-vos una cuina que avui considero totalment acceptada i integrada amb la nostra.
Encara recordo que fa 20 anys... això d'anar a menjar peix cru... no estava massa ben vist... i algú et podia dir: "Aggghhh... però tu menges peix cru?... quin fàstic!... ets un porc! ".
Jo he de confesar que, en certa manera, també ho pensava, però sempre he deixat lloc a la intriga, la sorpresa i la màgia de la gastronomia, i sobretot que sempre he tingut un gran respecte per les cultures asiàtiques.
I amb el temps s'ha demostrat que vaig fer bé.
Avui en dia, anar a menjar sushi es un fet habitual en la nostra població. Fins i tot, s'ha convertit en una alternativa real del fast-food, com la de menjar pizza...un bocata, unes tapes, un menú xinès o fins i tot un durum.
I això és bo.
Tenir opcions es bo... no que ens dediquem a consumir en exclusiva menjar ràpid, evidentment.
La diversitat cultural i gastronòmica ens enriqueix a tots.
El sushi, avui en dia, és un dels meus plats favorits... i, en ocasions, diga'm tonto, em genera una certa addicció.
El sol fet d'imaginar el peculiar sabor de la soja amb el wasabi i el peix, em provoca un desig irrefrenable... que m'obliga a sortir corrents a comprar-ne.
Com una mena de "mono".
Us passa a vosaltres?.
En concret, la varietat de Sashimi (peix cru sense arròs) és, per al meu gust, de les més desitjades.
A continuació, us faré cinc cèntims sobre el que cal saber sobre aquest fascinant mon del sushi, descripció i terminología bàsica... i així, mira per on, en Salvador Ros, un lector d'aquest bloc que està passant per una etapa personal complexa... estarà entretingut una estoneta més. Ànims company!... I espero que t'agradi el sushi.
Per a més informació sobre com menjar el sushi i el seu origen us recomano la lectura de la definició de SUSHI de la mateixa Vikipèdia.

L'ARRÒS
En japonés SU = Vinagre.
En japonés SHI= derivació de MESHI (arròs blanc).
Per tant, SUSHI significa literlament Arròs avinagrat.
El MIRIN és un condiment i un derivat de l'arròs sense alcohol que serveix per eliminar el gust de peix.
L'arròs es diu GOHAN. L'arròs ja cuit i amanit amb vinagre d'arròs es diu SHAR.

MAKI= enrotllar
SUSHI = arròs avinagrat
MAKISUSHI = Rotllets d'arròs avinagrat amb alga NORI
L'esterilla de canya de bambú utilitzada per enrotllar el sushi es diu MAKISU.

LES ALGUES
El NORI son les algues.
L'alga que s'utilitza per enrotllar els makis es diu NORI.
Quan el sushi s'enrotlla amb l'alga a la vista...se'n diu NORAMAKI.
(tschhh...no confondre amb Norimaki que vindria a ser el cognom de l'Arale del Doctor Slump,jeje)
Quan el sushi s'enrotlla a l'inrevés amb l'arròs a la vista....se'n diu URAMAKI.


EL PEIX

Normalment s'utilitza salmó, tonyina, llagostins, anguila salada, etc. El peix ha de ser fresc, però degut a l'aparició de l'anisakis es recomana la congelació prèvia (d'obligat compliment en el sector de la restauració).

CONDIMENTS
Per amanir, tenim la salsa de soja (SHOYU), el gingebre (GARI) i el WASABI.
La salsa de soja japonesa sempre està present per si el comensal vol mullar les peces de sushi en ella.
A occident es creu erròniament que sempre cal fer-ho, fins i tot amb una mica de wasabi dissolt a la salsa. Fer això amaga el gust del sushi i al Japó està desaconsellat.
Si es vol un sushi més picant la millor opció és demanar a l'ITAMAE que ens ho prepari així, o sinó, afegir nosaltres el wasabi a la peça.
El Gari, a banda de ser el cargol mascota del Bob Esponja, és un gingebre dolç adobat i tallat a làmines que s'utilitza juntament amb una mica de wasabi per netejar el gust de la boca entre sushi i sushi. Igual que el vinagre d'arròs (SHU), el gingebre és un antisèptic natural. Facilita la digestió protegeix el sistema immunitari i ajuda el cos a salvaguardar-se de la grip i els refredats.
El Wasabi és una rave verd picant i s'utilitza per realçar el sabor del sushi. És ric en vitamina C, estimula la producció de saliva i facilita la digestió. poderoses propietats antibacterianes i és un antisèptic suau.

MIDES
La mida del sushi és molt important i es classifica en:
Hosomaki (rotllets petits)
Chumaki (rotllets mitjans)
Futomaki (rotllets grans)

I finalment només ens queda el Doctor Slump i la senyoreta Midori YAMABUKI, jeje.
Si voleu conèixer el detall de cada fase, us recomano la lectura de la recepta Sushi: elaboració de l'arròs (Shar) i Sushi: Makizushi, Sashimi i Nigirizushi.
Som-hi !

4 comentaris :

  1. realment molt interessant! he aprés paraules noves! pels amants del sushi has escrit un article breu, clar i català, que ens fa entendre i estimar una mica més aquest plaer que anomenem "fem uns sushi's?"

    ResponElimina
  2. Hola albert, em dic mireia i últimament estic "viciada" a les teves receptes, m'agrada molt el toc i gust que tens cuinant i crec que ets un detallista / perfeccionista, cosa que m'encanta. Avui estic fent el sushi, fa poc vaig fer els cigrons a la catalana. Moltes gràcies per difundir d'una manera professional i altruista tan el patrimoni cultural culinari catlà, com el d'altres llocs igual d'interesants.

    ResponElimina
  3. @Mireia, moltíssimes gràcies pels teus comentaris.
    És molt significatiu que parlis de la difusió de la nostra cuina precisament en una entrada asiàtica com aquesta. Això expressa clarament que la cuina tradicional evoluciona....i que, poc a poc, com a cultura, anem acceptant plats d'aquí i d'allà, sense perdre de vista els nostres orígens.
    Necessitem a gent com tu disposada a difondre la nostra cultura a través del menjar. La resta del mon també mereix gaudir de tot aquest receptari.Oferim-lo amb orgull.
    Espero que totes les teves incursions a la cuina siguin exitoses.
    Gràcies de nou !!!...i una forta abraçada de tot cor !!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !