inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 31 de maig de 2013

ARTICLE: Carnisseria i xarcuteria en català



>Amb el temps, els anys i l'experiència acabem coneixent com es diuen en català moltes peces de carn del bou, de la vaca, del porc, del pollastre, etc. i l'embotit en general.
Però molta gent (com m'ha passat a mi)... no té massa clar quina és la traducció al català (o al castellà) d'una part concreta d'un animal.
Ja teniu clar qué és un jarret, un contrafilet, un peixet, una falda, un palpis o un turnedó?
Jo encara tinc certes dificultats... i poc a poc ho vaig aprenent.
Per aquest motiu, us faig un resum de carnisseria i xarcuteria amb la traducció del català al castellà... Espero que us sigui d'utilitat.

TRADUCCIÓ DEL CATALÀ AL CASTELLÀ

CARNS
bistec  bistec
botifarra butifarra
braó  garrón
cap de costella - pany de costella  costillar - costillar bajo
cap de llom  cabeza de lomo - cabezada
cap de mort  babilla
cap  escarrilada
careta  careta
carn magra de la cuixa  maza trasera
coll de pollastre  cuello
coll de porc  magro del cuello
coll de vedella  pescuezo
conill de la cuixa  morcillo
contracuixa  contramuslo
contrafilet  contrafilete
costella  chuleta
crostó  maza - tapa
cuixa de cabrit  pierna de cabrito
cuixa de porc - pernil  jamón - pernil
cuixa  pierna - muslo
cuixot  pernil
culata d''espatlla  culata
culata  cadera
entrecot  entrecot - entrecó
espatlla  espalda - paletilla de cerdo
falda  costillar
filet de pobre - filet de llonzes  aguja
filet de porc - rellom  solomillo - lomo de cerdo
filet exterior de la cuixa  gemelo
filet interior de la cuixa  loncha
filet - suprema  filete - suprema
freixura  asadura
galta  careta de cerdo - carrillo de cordero
garró  codillo
hamburguesa  hamburguesa
jarret  contraculata
llard  manteca
llata  llata
llom -
llomillo - llomello 
lomo - cinta de lomo - lomo
caña
llonza del coll  chuleta de aguja - costilla de aguja
llonza  chuleta
menuts  menudos - despojos
mitjana  chuletón
morro  morro - hocico
orella  oreja
ossobuco  ossobuco
palpis  pulpejo - molla
papada  papada
peixet  culatín - rabillo de cadera
peu de porc  manita de cerdo
pit  pecho
pota  pata
pota negra  pata negra
salsitxa  salchicha
tall de pistola  corte de pistola
tall que es pela  vacio
tall
rodó de l'espatlla - rodó de l'espatlla - peixet 
pex de espalda - pez
tall
rodó de la cuixa - rodó de la cuixa - tall rodó 
corte redondo - redondo
tapa
plana 
contramaza
tripa  callos
turnedó  turnedó
ventresca  toc

MAMÍFERS I AUS


ànec pato
anyell lechal
bou buey
cabrit cabrito
capó capón
cavall caballo
conill conejo
estruç avestruz
gall dindi - indiot pavo
guatlla codorniz
llebre liebre
paó pavo real
pintada pintada
pollastre pollo
pollastró picantón
porc cerdo
pularda pularda
senglar- porc senglar jabalí
vedella ternera
xai - be - corder cordero

EMBOTIT


bacó beicon
bisbe - bisbe negre obispo/obispillo
blanquet morcilla con piñones
botifarra cuita - blanca butifarra blanca
botifarra d'ou butifarra de huevo
botifarra de ceba  butifarra de cebolla
botifarra de perol butifarra de perol
botifarra de sang butifarra de sangre
botifarra dolça butifarra dulce
botifarra negre butifarra negra
botifarró morcilla
bull - bull negre morcón
cansalda - xulla tocino fresco / saladillo
cansalada viada panceta / tocino entreverado
catalana catalana
fuet - espetec fuet
llardó - greixó chicharrón
llom embotit caña de lomo / lomo embuchado
llonganissa longaniza / salchichón
mortadel.la mortadela
pernil de gla jamón de bellota
pernil de Jabugo jamón de Jabugo
pernil de l'espatlla paleta de cerdo
pernil de York jamón de York
pernil del país jamón del país
pernil dolç jamón dulce / en dulce
pernil serrà jamón serrano
pernil - camallot jamón
salami salami
sobrassada sobrasada
trinxat choped
xistorra chistorra
xoric - xoliç longaniza
xoriço chorizo

3 comentaris :

  1. Salvador

    La llengua es un patrimoni cultural que cal cuidar , serveix per obrir mires i no tancar-se . Gracies per refrescar la memòria . Curios el llistat que finalitza malauradament amb 'xoriço' molt popular avui en dia .

    ResponElimina
  2. M'encanta Albert,jo he set carnissera molts anys, ara faig una feina ben diferent, però això no es perd mai, per això a l'hora de comprar, no es compra per la vista, sempre pel consell del teu carnisser de confiança i del costat de casa.
    m'has tocat el punt feble.
    una forta abraçada

    ResponElimina
  3. Ostres, quin bon aport!

    I per cert, els que comprem al Consum també sabem que l'indiot a Valéncia en diuen 'titot'... que a mi em fa molta grácia. XD

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !