inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 10 d’abril de 2013

Sípia amb pèsols


Fa un temps vam veure com fer la "Sípia amb pèsols i mandonguilles", una plat molt tradicional i bo de gust. Avui us porto la versió més senzilla de la mateixa recepta....sense incloure les mandonguilles, que també és un plat molt tradicional.
Us recomano aprofitar la temporada de pèsols frescos del Maresme per què són una autèntica del.lícia...i ja de passada...fem una mica de país, que bona falta fa.
D'altre banda, una recepta molt saludable.
En aquesta ocasió, partiré que ja tenim fet el brou de peix.
Recepta nº 966 del C.P.C.C.


INGREDIENTS
1,5kg. sípia tallada a daus
4 tomàquets ratllats
2 cebes trinxades
2 grans d'all tallats a làmines
500gr. pèsols frescos (sense tavella)
brou de peix o aigua
oli d'oliva
sal

Per la picada
2 llesquetes de pa fregit o torrat
un grapadet d'ametlles

VARIANTS:
- Es pot afegir una branca de canyella al sofregit
- Es pot afegir la melsa de la sípia al sofregit
- Es pot afegir una mica de xocolata negre a la picada
- Es pot acompanyar el plat amb patates o altres verdures
 
ELABORACIÓ

Primer de tot, i amb tota la calma del mon....haurem de pelar els pèsols.

Quina feina més maca !!!...als meus fills els encanta seure a taula a pelar pèsols i faves.

Tsch...que es poden menjar en cru, eh?...són dolços i molt bons.
 
A mi també m'agrada ficar la mà dins els pèsols....sòc una mena d'Amelie.
 
Vinga, anem a per la sípia. És important que guardem aquesta bosseta marró: la melsa.
 
La barrejarem juntament amb el tomàquet. La sípia la netegem bé i la tallem a trossets.

Ara, anem a preparar la picada, clau en aquest plat.

Peleu unes quantes ametlles torrades i poseu-les en un morter.

Torreu unes llesques de pa.

I poseu-los al morter també.

Piqueu-lo ben picat.

La sípia ja la tenim apunt.

El tomàquet ratllat amb la melsa.

Els pèsols pelats.

Piquem la ceba i l'all...i ja podem començar.
 
En una cassoleta...amb un bon raig d'oli, daurem una mica la sípia.

A continuació incorporem la ceba i l'all.
 
Passats uns 10 minutets...afegim també el tomàquet.

Ho deixem reduïr uns 20 minutets també, que es cogui bé la sípia.

Ara afegirem el brou de peix, que ja tenia fet.
 
Sempre quedarà més bo que amb aigua.
Afegim uns 4 cullerots, que quedi ben cobert.

Quan comenci a bullir el brou...
 
...incorporarem els pèsols.

Ho salem...i ho deixem coure uns 25 minuts, fins que els pèsols siguin ben cuits.
 
Podeu deixatar la picada amb una mica de brou.
 
Amb salseta us serà més fàcil picar-la també.

La incorporem al guisat.
 
Ho tapem i ho deixem coure.
 
Tastem els pèsols per veure si ja són cuits...i si cal rectificar de sal. Veureu que els pèsols s'arruguen una mica...com el que ens passa als dits quan estàs molta estona a l'aigua.

Ho deixem reposar, com tot guisadet. De fet, a l'endemà sempre està més bo.

Ja tenim fet el nostre plat d'avui.
 
Enplatem.

Ummm..quina oloreta !!!

I a sobre m'ha sobrat un "tupper" per congelar !!!!
Bon Profit !!!

9 comentaris :

  1. Molt bo i de cullera com a mi m'agraden!!!

    ResponElimina
  2. que bòoooo......, una cosa Albert,jo sempre faig el sofregit de seba i tomàquet abans de fregir la sípia, veig que tú ho has fet al revés,és algún truquillo..... dels teus ò és indiferent.

    una abraçada

    ResponElimina
  3. @Dolors, es fa així perquè la sípia deixi anar el torradet aquell tan gustós....que s'enganxa a la paella, com passa amb el calamar. Allò potencía el sabor a sípia del plat. Són matissos, al cap i a la fi.
    Gràcies pels comentaris !!!

    @Mercè, no t'en perds ni una !!!

    ResponElimina
  4. Molt bon plat, té molt bona pinta.
    Un petó.

    ResponElimina
  5. Gràcies pel matís.....ho provaré.
    Passis bona setmana i a veure la propera sorpresa,m'encanta el teu bloggggg

    ResponElimina
  6. I amb pèsols de la floreta acabats de collir.......de Champions. És una gran sort viure al Maresme (Arens de Mar)

    ResponElimina
  7. hola, estic pensant de fer aquest plat, però substituint els pèsols (no agraden gaire als meus peques), per cigrons. Com ho veieu? quedarà bo? merci

    ResponElimina
  8. @Aurora, fuas...i tant que són bons!

    @Josep, sí que pot quedar bé, i tant, però tinguis molt present que són coccions diferents.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !