inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 25 d’abril de 2013

Pinxitos moruns

 
Doncs avui us porto els autèntics pinxitos (o broquetes) moruns ( o "morunos").
Els que podem comprar habitualment estàn fets amb carn de porc i porten pebre vermell. Que estàn molt bons i a mi m'agraden molt.
Però els autèntics pinxitos no es fan amb carn de porc, sino amb xai o vedella, han de picar una mica i han de portar una espècie pròpia del marroc que es diu Ras el Hanout
A més, segons diuen, s'han d'acompanyar amb té morú...però per aquí si que no passo, nanos. On estigui una bona gerra de cervesa fresqueta...."que se quite lo demás".
Les espècies Ras el Hanout són avui en dia bastant fàcils d'obtenir. Les tenen en totes les botigues marroquines i també en grans magatzems. De fet, jo l'he comprat a l'Eroski però ara, amb la quantitat de botigues regentades per àrabs que tenim (si no són xinesos són àrabs o indis), les trobareu fàcilment.
Ras el Hanout en àrab significa el "millor de la botiga" i segurament això és el que porta: comí, orenga, coriandre, cúrcuma, comí de prat, pebre vermell, nou moscada, caiena, pebre, anís, canyella, lavanda, gingebre, galanga, etc...
No hi ha una recepta única del Ras el Hanout, cada venedor o cuiner l'elabora d'una manera especial que el caracteritzaAlgunes barreges solen portar ingredients exòtics com ara xufa, llavors del Paradís, alocars, i en alguns casos pot estar composta de substàncies tan inusuals com fustes aromàtiques, resines, l'insecte cantàrida o petites dosis de belladona, ingredients aquests dos últims, tòxics. Les toxines d'aquest insecte irriten les vies urinàries provocant priapisme en els homes, de manera que aquest, el alocars i altres plantes medicinals donen a la barreja fama de ser afrodisíaca. L'ús de cantàrides està prohibit al Marroc des dels anys 90.
Però que voleu que us digui. Si voleu asaborir l'autèntic gust del marroc...de l'autèntic pinxo "morú"....no deixeu de tastar aquesta espècie que podeu utilitzar per adobar milers de plats com mandonguilles, carn a la brasa, salsitxes, peix, etc.
Proveu-los i em dieu qué tal.
Aquesta recepta ja l'havia publicada amb anterioritat, però he actualitzat les fotos.

INGREDIENTS
1 cuixa de xai a daus (1kg/1,5kg aprox).
el suc d'una llimona
1 cullerada de comí
1 cullerada de pebre negre en pols
3 ó 4 cullerades grans de Ras el Hanout
un polsim de safrà
un mica de pebre vermell (dolç o picant)
una picada d'all i julivert (opcional)
oli d'oliva
sal

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
El principal ingredient, a banda del xai, és el Ras El Hanout. Hi ha diverses marques i cadascuna amb el seu toc personal. Recordeu que Ras el Hanout significa "barreja d'espècies de la casa".
Jo en tenia aquests dos, que he comprat en botigues especialitzades, però també ho podeu trobar ja en grans superficies.
Per tant, si us ve de gust, els podeu barrejat i tot. Veieu que tenen colors diferents?
Ara, una mica de pebre vermell...dolç o picant...o meitat i meitat, vaja.
Un polsim de safrà.
El suc d'una llimona.
El pebre negre.
Ara hi posem el comí.
Una cullerada gran.
I la picada d'all i julivert. Jo agafa un all i un bon manat de julivert i ho trituro amb el turmix amb una mica d'oli. Ho incorporem. Aquesta picada la podeu obviar...o afegir només una mica de julivert o coriandre picat.
Finalment, una bona quantitat d'oli d'oliva, com un got sencer.
Un bon polsim de sal...i ho remenem bé. Que quedi tot ben barrejat.
Ara, incorporem els daus de xai. Li podeu demanar a la carnissera que us faci una cuixa a daus petits.
I vinga, a remenar fins que quedin tots ben impregnats.
Perfecte. Us ha de quedat amb l'oli suficient.
I ara qué?....ho tapem i deixem reposar aquest carn adobada almenys durant 24 hores.
A la nevera, clar.
A l'endemà, ja podrem muntar els pinxitos. Ho podeu amb palets de fusta com aquests...

...o amb els clàssics de metall....de tota la vida, però que després s'han de rentar, clar.
Avui faré servir els de fusta, que son de mida més petita també.
Poc a poc, amb paciència, anem punxant trossos de carn.
Fins completar el pinxito.
I poc a poc....aneu fent els que necesiteu...

...i la resta els guardeu a la nevera, que us aguantaràn dos o tres dies tranquilament.
En una planxa molt calenta....feu els pinxitos. No cal ni posar oli, perqué ja en porten.
Jo recomano acompanyar-los de llesquetes de torrades o d'una gran de pa de pagés.
La carn ha de quedar torradeta i no seca per dins.
Torrem el pa, i posem un parell de pinxitos a sobre.
I ja els podem servir.
Ummm...quina oloreta.
Una cerveseta ben freda, potser?, jeje. Que vagi de gust.
Bon Profit !!!
Per cert, amb aquesta mateixa preparació, podeu fer altres receptes.

També els podeu utilitzar per a fer un Shawarma o Kebab.

O un timbal d'arròs salvatge amb ceps i guarnició de pinxo moruno......si es que hi ha tantes possibilitats.
Bon profit !!!

2 comentaris :

  1. Joder, quina pintaaaaa !!!1... els pinxos son un dels meus plats favorits, i aquests tenen que estar molt bons... pican molt fets aixi ?

    ResponElimina
  2. Com ja explico, el picant es posa a gustos. En aquest cas, pràcticament no picaven res. En qualsevol cas, si els volem més pìcants, és qüestió d'afegir més pebre vermell picant just abans de fer-los. Inga.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !