inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 19 d’abril de 2013

Pintxo d'anxova de l'Escala sobre caviar de tomàquet


>No m'he pogut estar.
Ja feia molt de temps que volia fer aquesta recepta.
Un aperitiu d'aquells bons, bons... I xulos! Amb una maca presentació...i que no costa tant de fer com pugui semblar. Per aquest motiu, i com sempre, us mostraré gràficament el pas a pas.
I és que la cuina d'autor està a l'abast de tothom... Només fa falta posar-hi ganes i, perquè no dir-ho, no ser gaire maldestre.
He utilitzat suc de tomàquet, però podeu utilitzar tomàquet triturat, sense llavors i passat per una "superbag".
La gelificació està feta amb agar-agar, com ja hem vist en altres ocasions.
Es pot fer amb anxoves del cantàbric, és clar, però farem una mica de país i recomanarem les fabulosos Anxoves de l'Escala... que són la meva perdició !
Ideal per a celebracions i dates senyalades, sobretot com a aperitiu d'estiu.
Dit d'una altra manera: una mariconada, vaja.
Fonts de la recepta: Les receptes del Miquel, Mi blog de pintxos, Cocina con poco,


INGREDIENTS
12 anxoves de l'Escala
200 ml de suc de tomàquet
3 g d'agar-agar
oli d'oliva verge extra
pebre negre
sal

ELABORACIÓ

Com us deia, he utilitzat suc de tomàquet, però cal que sigui bo, això si.

Us farà falta una xeringa. Jo tinc la que em venia amb el Kit d'Esferificació del Ferràn Adrià, però serveix qualsevol amb una obertura una mica gran.

Alga agar-agar. La podeu comprar en qualsevol herbolari. S'utilitza molt, cada cop mes.

Ens farà falta una cullereta per recollir el caviar de tomàquet. Si té forats millor, és clar.

Quan es treballa la cuina molecular, com en diuen, tot i que no estem fent esferificacions, és molt important respectar les mesures. Per tant, si heu de posar 3 g d'agar-agar per 200 ml de suc de tomàquet, poseu-ne 3; ni 2 ni 4, eh? Aquí no serveix allò de "un puñaico", ni "un parell de culleradetes".

Mesurem el suc de tomàquet.

L'aboquem en un bol per escalfar-lo.

Salem el suc al nostre gust.

Hi podem posar una mica de pebre negre al gust...com qui es prepara un "Bloody Mary", jeje.

Ho remenem bé i ho portem a ebullició.

Ara mesurem l'agar-agar.

El podeu comprar mòlt, en tires, etc. Però jo us el recomano en pols, ja que es dissol millor.

Quan bulli, aboquem l'alga.

Remeneu-lo bé: heu de dissoldre completament l'agar-agar.

No deixeu de remenar. Ho heu de mantenir dos minuts i parar el foc.
Ara ho heu de deixar entebeir. Si està massa calent se us desfaran les boletes de tomàquet. Si està massa fred...se us quedarà un pegot que no podreu ni succionar amb la xeringa. Heu de trobar el puntet que estigui lleugerament calent.

Mentre s'entebeeix el tomàquet, preparem l'oli.

Poseu dos o tres dits d'oli en un got ample, i el got a dins d'un d'un cassó.

Poseu una mica d'aigua i gel dins del cassó.

Assenteu-hi el got dins.

El que busquem es que l'oli sigui ben fred i així les boletes de caviar de tomàquet es solidificaran ràpidament.

Xuclem una mica de suc de tomàquet...

i anem tirant gotetes... amb paciència, nanos. És molt divertit. Procureu que no es toquin.

Poc a poc i bona lletra.

Elles soletes s'enfonsaran.

Quan en tingueu unes quantes, ja les podeu recollir amb la cullera foradada. Escorreu l'oli.

Les guardarem en algun recipient per a la nevera.

Sembla que no, però gota a gota... es fa una bona quantitat de caviar. Reserveu-lo a la nevera.

A l'hora de servir-lo, utilitzarem les anxoves de l'Escala.

Enrotlleu els filets sobre si mateixos. Un per persona.

Prepareu unes culleretes amb julivert per presentar el pintxo.

Poseu la base de caviar de tomàquet, que encara porta una mica d'oli.

A sobre, hi col·loquem l'anxova, i a gaudir-ne!

Excel·lent presentació... i pintxo de gust excel·lent.

Bon profit !

18 comentaris :

  1. Ufffffff,que maco Albert, això és siberitisme casolà,rès a envejar al de la cuina d'autor.

    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  2. Carai!!! quina pinta i quina feinada, no se jo si això de deixar el tomàquet gota a gota se'm domaria be, si ho provo ja t'explicaré.
    Petonets

    ResponElimina
  3. Impressionant Albert, una de les millors receptes que he vist últimament, pocs ingredients però un resultat sorprenent!
    Petonets

    ResponElimina
  4. Senzill i exquisit. I és que amb un producte tan bo com les anxoves de l'Escala...

    ResponElimina
  5. lo sabia jaja que seria una maric....a,me alegro que al final te atrevieses y ademas con tu paso a paso genial¡¡ me imagino que mas personas lo harán
    te enlazare a mi receta para que también vean tu paso a paso.
    gracias por los enlaces y por los comentarios de hoy
    bon cap de setmana

    ResponElimina
  6. Los viernes milagro... amb l'Albert. Genial!!!

    ResponElimina
  7. Molt bé tot, la combinació les explicacions, etc. està molt bé!!

    ResponElimina
  8. OSTRES quina bona pinta!!!
    i com sempre molt ben explicat,sembla molt fàcil......ja veurem quan m'hi posi a fer-ho!¡!¡!¡

    ResponElimina
  9. Quin aperitiu més sensacional!!! I l'explicació fantàstica!!!

    ResponElimina
  10. Ostres que xul·lo que queda... però és molt entretingut :-( i jo que sempre vaig corrents...

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  11. Boníssim i xulíssim!! Amb aquesta recepta et quedes amb els convidats!! Marta

    ResponElimina
  12. Albert, sin palabras ;) de 10!!!
    gràcies.

    ResponElimina
  13. Quines perles més sucoses...i amb l'anxova son una passada!!!

    ResponElimina
  14. Hola Albert,

    Un parell de preguntes: amb aquestes quantitats per a quantes persones et surt?
    Es pot deixar fet el caviar de tomàquet unes hores abans de servir? vull dir si es desfaran o s'ha de mantenir a la nevera?
    Aquest proper dimecres ho provaré

    Felicitats pel blog

    ResponElimina
  15. Albert he intentat aquesta recepta i no ho he aconseguit. Quan posava les gotetes en el got s'ajuntaven unes amb les altres i tu veig que les tens totes unes damunt les altres i això no et passa. Em pots dir què he fet malament?
    És unplat que porta feineta o paciència millor dit, però la veritat és que fa tant goig!!!

    ResponElimina
  16. @Jordi, disculpa el retard, però amb aquesta quantitat et surten 10-15 culleres de caviar. El pots deixar fer hores abans a la nevera, si. Un cop gelificat es manté bé.

    @Montse, es molt important respectar les temperatures. Si s'ajunten les gotes es perquè el tomàquet és massa calent. Has d'anar provant gota a gota fins trobar el moment i fer-les totes ràpidament.

    Gràcies a tots !!!!

    ResponElimina
  17. Bon dia Albert, em podries indicar on comprar l'agar-agar, i/o el Kit d'Esferificació del Ferràn Adrià.
    Moltes gracies!
    Per cert m'encanta el teu blog, l'he trobat avui buscant receptes de panellets i porto com 3 hores mirant receptes varies!

    ResponElimina
  18. @Laia, L'agar-agar en qualsevol herboristeria el trobaràs, tot i ja se'n troba en grans superficies també.
    Gràcies per la teva visita i benvinguda !!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !