inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 5 d’abril de 2013

Cabrit al forn


Un plat de festa.


La carn de cabrit és molt tendre.... i cuita d'aquesta manera resulta un plat que sempre fa gaudir a tots els vostres convidats.
Com veureu, he seguit fil per randa la recepta tradicional nº 249 que apareix al Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Bé, si, he fet un petit canvi.
A la guarnició, a banda d'unes patatones quadradetes, he incorporat uns xampinyons fregits.
La salsa, la meitat l'he passat pel xino per espessir-la i l'altre meitat la he deixat tal qual....perquè m'agrada trobar per sobre del xai la ceba en juliana i els trossets de tomàquet.
A aquesta salseta que he passat pel xino...també l'he incorporat un parell de cullerades d'all i julivert.
Que quin va ser el resultat?...els plats van acabar nets com una patena.
No calia ni rentar-los, gairebé.
Bé, si home si....que no soc tan marrano!.
Per cert, les fotos corresponen al doble de la recepta (2kg. de cabrit).


INGREDIENTS
1 kg. de cabrit trossejat
3 cebes tallades en juliana
2 tomàquets madurs tallats a quarts
2 alls sense pelar
1 copa de vi ranci
1 branca de canyella
pebre negre
oli d'oliva
una rama de farigola
una mica de llard
aigua
sal

VARIANTS:
- Es pot aromatitzar amb menta, romaní, farigola i marialluïsa
- Es pot passar la salsa per un colador abans de servir-ho
- Es pot acompanyar de patates fregides o patates saltades amb all i julivert

ELABORACIÓ

Preparem els ingredients.

Netegem i assequem la carn de xai.
El tamany de cada tall el podeu demanar al vostre gust. Penseu que amb la guarnició, queda un bon plat.
Agafem una safata fonda pel forn...i l'untem amb llard de porc.
Deixem uns trossets de llard i incorporem també un bon raig d'oli.
Ara, salem la carn...
...i l'empebrem.
I la distribuim a la safata. Penseu que ha de quedar espai per posar la ceba i el tomàquet. Si cal, ho podeu fer amb dues safates.
Talleu la ceba en juliana.
Els tomàquets, ben nets, a quarts.
...i els alls per la meitat...amb pell i tot.
Posem la ceba entre la carn. Ja podeu preescalfar el forn a 200º.
Incorporem també el tomàquet i l'all.
...la rama de canyella...
...i una mica de farigola en rama.
Finalment, tirem un bon raig d'oli per sobre de tot.
I ho posem a coure al forn. En total estarà hora i mitja aprox., però per fases, ja ho veureu.
De moment, ho enfornem i activem l'alarma als 20 minuts.
Aprofiteu per anar fent la guarnició.
Jo he tallat unes patates a quadradets. Que fregirem prèviament.
Han passat els 20 minuts...i el forn pita. Hi tirarem el vi ranci. També podeu fer servir brandi.
Un got sencer. I tornem a posar-ho 20 minuts més.
Mentre, anirem fregint les patatones.
Les reservarem en un paper absorbent. Després les barrejarem amb la carn, per tant, han de estar ben fregides però sense torrar-les massa massa. Al punt.
Farem el mateix amb uns xampinyons frescos...que netejarem i partirem per la meitat.
El forn torna a pitar. Ara, li donarem la volta a la carn i ho posarem 20 minuts. Ja portarà una horeta.
Si ho veieu massa sec podeu tirar un got d'aigua. Jo he posat un xorret.
Mentre, fregirem els xampinyons.
No massa tampoc, que canviin de color i prou. Els reservem amb les patates.
Torna a pitar el forn.
La carn comença a tenir bon color, però li falta.
Treiem el romaní...

... i la canyella.
Reservem la carn en un altre safata.
Preparem un cassó amb un xino i una ma de morter.
La meitat de la salsa...la passarem pel xino. Això farà espesar tot el conjunt.
Barregem la salsa que hem colat amb la resta de salsa que portava ceba i tomàquet i li incorporem un parell de cullerades d'all i julivert. Una picadeta. Aquest pas el podeu obviar si voleu, però li dona un puntet.
Ho remenem bé. Rectifiqueu de sal si cal.

Ara tornem a col.locar la carn a la mateixa safata i li tornem a donar la volta.
Entre mig, hi repartim les patates i els xampinyons.
I repartim la part sòlida de la salsa per sobre de tot plegat.

Ho aboquem tot...procurant repartir-ho bé.
Perfecte. Ara ho enfornem 30 minutets més, per torrar-ho una mica. 
Penseu que el punt de cocció dependrà de la temperatura del forn...de l'espai que tingui la carn per la recirculació d'aire...i del tamany de cada tall, per tant, pot ser que tingueu que agmuntar el temps de cocció. La millor manera de saber-ho es tastant un trosset de carn.
Aquest plat el podeu fer amb temps i deixar-lo dins el forn apagat...a l'espera de ser escalfat.
I per fi, ja el podem emplatar.
Quina flaire que fot !!!
Procureu posar una mica de tot en cada plat.
I les patatetes què bones !!...i suqueu pa a la salseta. No cal dir que un bon vi negre no pot faltar.
Bon Profit !!!

23 comentaris :

  1. Sensacional, fantàstic, boníssim.....no puc dir res més, té una pinta que no es pot aguantar.
    Ets un crak.
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  2. juas !!!...dolors, sempre ets la primera en opinar últimament !!! moltes gràcies.

    ResponElimina
  3. Nyam! Se m'ha fet la boca aigua, Albert! El xai és la meva carn preferida, i preparat al forn com l'has fet ha d'estar boníssim!
    Vaig tenir la sort de tastar un cabrit que havia vist pasturar el dia anterior i buf! Era la carn més tendreta que havia tastat mai!

    Petons :)

    ResponElimina
  4. ya estás entre mis blogs favoritos, y me has creado una necesidad "ese vino rancio" . Gràcies ;)

    ResponElimina
  5. El cabrit el vaig fer per pasqua, però fregidet amb alls tendres, encara no tenia la teva recepta; a la propera , segur que el faig al forn a la teva manera.
    Avui faig l'arròs de senyoret que dius tú, sense entrebancs, és el meu aniversàri......je,je,je l'acompanyarem d'unes bones gambes a la planxa i un bon cava.

    ResponElimina
  6. brutal¡¡ y contundente,de los platos que dejan huella
    una abraçada

    ResponElimina
  7. Estava boníssim !!!... jo, com germà de l'Albert,tinc el plaer de degustar la seva cuina molt sovint... se sienteeeeee !!!!

    ResponElimina
  8. Em pregunto sempre si no et canses fent les fotos del pas a pas. Recepta, foto, cuina, foto...Un cabrit molt ben cuinat.
    Nani

    ResponElimina
  9. No, Nani, no em canso !!!, jeje !!! gràcies !!!

    ResponElimina
  10. espatarrrraaannntttt, bonisssiiiimmmm, he quedat com un senyor .

    Gracies Albert

    ResponElimina
  11. @Pere, ho celebro company !!! gràcies pel feedback

    ResponElimina
  12. Salutacions Albert, impressionant el detall de l'explicació. Jo també remeno el Corpus i sempre trobo en falta el temps de cocció. Al vespre us comento com a anat el tema.Bon profit !!

    ResponElimina
  13. @Xavier, és cert que el Corpus és un llibre força professional i no explica moltes coses. Per aquest motiu aquest blog vol acostar encara més la cuina de sempre a qualsevol persona...encara que no sàpiga cuinar. Ja em diràs com ha anat...però compte amb els temps que depen molt del forn i del tamany de la peça. Quan diuen alló de "fins que estigui cuit", tot i ser un tópic, és una veritat com un temple.
    Una abraçada i bones festes !

    ResponElimina
  14. Aquest vespre provaré aquesta recepta del vabrit al forn, ja tinc tots els ingredients, se'm fa la boca aigua!!!

    ResponElimina
  15. Hola companys avui he fet per dinar aquesta recepta i ma quedat boníssim, el cabrit es desfeia i les patates molt bones, li ha agradat a tothom, moltes grácies.

    ResponElimina
  16. @Maria, ja em diràs com ha anat...

    @Jordi , ho celebro molt !!...bona feina la teva !!!

    ResponElimina
  17. Hola,
    Si no tinc mal entès, un cabrit és una cabra jove i un xai és un altre animal. Que també pot ser jove i només haver menjat llet de la mare.
    Felicitats per les receptes.
    Xavi

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó Xavier, no sé en què pensava! Corregit! Gràcies!

      Elimina
  18. Aprenent amb el somriure sota el nas i la baba sota els llavis. Dissabte t'explico com ha quedat de contenta la família per Any Nou... Gràcies!!!

    ResponElimina
  19. Aprenent amb el somriure sota el nas i la baba sota els llavis. Dissabte t'explico com ha quedat de contenta la família per Any Nou... Gràcies!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ha sortit boníssim, un cabrit sencer ens l'hem cruspit entre no gaires.... No ha quedat no un troset!!!

      Elimina
    2. Ha sortit boníssim, un cabrit sencer ens l'hem cruspit entre no gaires.... No ha quedat no un troset!!!

      Elimina
  20. Soc molt inexperta i ho vull fer per Nadal, el cabrit necessita el mateix temps de cocció que el xai?

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !