inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 8 d’abril de 2013

Assortiment de pasta salada variada

 
Una de de les masses més utilitzada en pastisseria és la pasta salada (o "quebrada" que diuen en castellà). Es pot fer dolça (pasta brisa), i utilitzar per a fer tartaletes i postres dolços o es pot fer salada, i elaborar un quiche lorraine o una varietat de pastes salades d'aperitiu, etc....
Quan treballava a la pastisseria, la feiem sempre que teniem un càtering o lunch, i acompanyàvem els canapes amb un assortiment d'aquestes pastes, juntament amb rebosteria variada de postres.
Era garantía d'èxit.
Es poden farcir de tot el que volgueu, obviament, però jo us indicaré les més representatives.
Si heu de fer una presentació o un convit familiar o una cel.lebració, podeu servir, entre patates, olives i d'altres elements del vermut, unes safates de pasta salada variada...que sempre formalitzen una ocasió, i els vostres convidats quedaràn molt sorpresos i agraïts de la vostra dedicació.
També les podeu combinar amb unes mini-pizzes....es qüestió de posar-hi ganes i imaginació...com tot a la vida, vaja.
Un cop preparades les tires en cru, jo us aconsello congelar-les un dia. A l'endemà es tallaràn millor.
Però veiem el pas a pas.
Aquesta recepta ja l'havia publicada amb anterioritat però he actualitzat les fotos.

INGREDIENTS
1 kg. massa de pasta salada
2 ous
llavors de sèsam
llavors de rosella
Ingredients pel farciment: anxoves, frankfurt, formatge roquefort, formatge parmesà, paté de fetge de porc, sobrassada, pernil, etc...

ELABORACIÓ


Preparem la pasta salada i la deixem refredar a la nevera.

Com comento a la introducció, us recomano la lectura prèvia de la recepta de la massa de la pasta salada.
 
Agafarem una mica de sobrassada de Mallorca...
 
...i am les mans ben netes...l'enfarinem una mica al taulell...i en fem tires.
 
Amb una o dues tires en teniu de sobra. Jo n'he fet moltes.
 
Un cop tenim feta (i freda de la nevera) la pasta salada, l'estirarem amb un corró.
 
Que sigui prou fina la capa i sobretot uniforme. Sobretot, enfarineu-la bé per les dues bandes.

Comencem per aplicar una tira de sobrassada.
 
Ho enrotllem amb la massa.
 
Ara, hi posem una tira d'anxoves.
 
I ho enrotllem també. Procureu que quedi rodonet.

Ho tallem.

Li donem un parell de voltes....

...i ja tenim una tira a punt per ser tallada i cuita. Però no ho farem ara.

Jo us aconsello congelar aquestes tires, ja que un cop congelades es tallen millor i conservareu millor la forma rodoneta que té. Si no voleu esperar, amb una o dues hores ja feu.
A mi m'agrada preparar totes les tires, congelar-les i un altre dia coure-les, que és més ràpid.
 
Farem el mateix procés però amb paté.

Feu tires de paté amb l'ajut de farina. No és fàcil, ho sé, però feu el que pogueu.
 
Posem una bona capa de paté.

I ho enrotlleu fins que quedi el mateix gruix que les primeres que hem fet.

Igual que abans, ho congelem.

Agafem un altre tros de massa que tenim a la nevera....més farina...i més corró...ben estirada.
 
Ara en farem unes de frankfurt amb mostassa.

Podeu posar ketchup, salsa brava, maionesa....el que volgueu. Si la salsitxa és grossa, amb la meitat ja farem, si no, si és primeta, la podeu posar sencera.
 
Enrotllem el frankfurt.

En qualsevol moment, si noteu que no segella bé la pasta...podeu pintar-la amb una mica d'aigua.

Aquesta, en concret, la podeu tallar i enfornar directment, ja que la mateixa forma del frankfurt garanteix l'estabilitat i la forma de la peça. Però jo ho congelo tot.

Passades unes hores (o a l'endemà...o passats 15 dies)...treiem les tires congelades i les deixem reposar uns 10-15 minuts.

Si les talleu totalment congelades se us poden trencar. Es millor esperar a trobar aquell "puntet" de descongelació....on la pasta està congelada però es deixa tallar bé. Ho notareu de seguida.

Anirem col.locant la nostra pasta salada sobre un paper cuisson en una safata pel forn.

Heu vist que perfectes queden?

Tingueu en compte la distribució a la safata. Poseu-les ordenades i així es couràn més uniformement.

Ara, utilitzarem 2 o 3 rovells d'ou per pintar-les.

Molt bé.

Anem a tallar uns altres tires. Penseu en quantes peces us faràn falta per muntar les safates finals....i la resta ho congeleu per un altre ocasió.

Queden maques, eh?....aquesta, especialment, és la meva preferida.

Les col.loquem en la safata pel forn i, de passada, ja podeu preescalfar el forn a 190º graus.

També les pintem amb rovell d'ou.

Les enfornarem durant uns 12-15 minuts, però controleu-les bé, sobretot si en poseu dues safates. Haureu d'intercanviar la posició a mitja cocció.

Mentre es fan unes, podeu anar preparant les altres. Aquestes són les de frankfurt amb mostassa.

També les pintem...i les decorem amb llavors de rosella ("amapola" en castellà).

Les courem a continuació.

I així, feu el mateix amb totes les varietats que volgueu fer.

Aquesta és de pernil amb formatge, pintada i amb llavors de sèsam.

Un cop cuites...queden guapes, eh?

No m'en puc estar de tastar-ne una.
 
Podeu fer triangles de xoriço...rotllets de roquefort....etc,etc...
 
Han d'agafar un coloret xulo.
 
Quina flaire que fan.

I les de frankurt, com van?

Bé, ja gairebé estàn.

Les de sobrassada amb anxova...

...les de paté...

Ara es qüestió de servir-ho directament o de deixar-la refredar.

Normalment això es menja fred, ja que són aperitius per picar en fred. Però es poden servir calents també.
Si ho voleu transportar, sobretot sobretot, no ho apileu fins que estigui ben fred o s'estovarà.
 
Quan siguin completament fredes...les guardem al tupper.

I finalment us vull ensenyar com fer el cruixent de formatge...una peça bàsica en aquest assortiment.

Un cop estirada la massa...hi posem a sobre un paper cuisson.

Fem que s'enganxi una mica i això ens permetrà donar-li la volta amb facilitat.

Ens farà falta una mica d'aigua...

...i el formatge que més us agradi.

Posem la làmina de massa amb el paper sobre una safata pel forn i la pintem amb aigua....
 
...i immediatament hi tirem el formatge ratllat per sobre....
 
Procureu apretar-houna mica per què s'enganxi bé el formatge.
 
Talleu les porcions ara.

Més o menys una mida com aquesta. Aquest pretall facilitarà el tallat posterior.

Quan tinguem el forn apunt...a uns 180-190º graus ho hem de coure fins que quedi torradet, ben cruixent. És imprescindible que quedi cruixent.
 
Un cop cuit, veureu com es poden separar fàcilment gràcies al pretall que hem fet abans.

I ja està, deixeu-les refredar sense apilar.
 
Ja podem anar muntant les nostres safata de pasta salada.

A que queden xules al final?
 
Porten feina, si, però val la pena...i en podeu fer per congelar.
 
Ummmm, quina oloreta.

Bon Profit !!!

25 comentaris :

  1. Genial. No m'estranya que el gastrònom Jaume Fàbrega et felicités (segons he llegit per aquí) i no és per menys.
    Enhorabona i salutacions.

    ResponElimina
  2. Sorprenent el resultat !!!... bona feina.

    ResponElimina
  3. Ves per on i com que no puc dormir, aquí xafardejant. Tot és excel·lent. Una sorpresa tenim el mateix forn........i puc fer les coses com tu !!!!
    Gràcies per tota la feinada de fer un bloc tant bonic.

    ResponElimina
  4. Gracies Aurora!!! Vull veure resultats, eh?

    ResponElimina
  5. Hola Albert! Fa pocs dies que he descobert el blog i m'encanta!! Per cap d'any m'agradaria poder fer aquesta pasta salada, si la faig avui i ho congelo tot i el 31 faig la fornada quedarà igual de bo? i si congelo el roquefort o el pernil... estara bo com si ho hagués fet el mateix 31?.. és que vwig molta feina per fer el 31!!!
    gràcies!

    ResponElimina
  6. Si Paula, ho pots congelar perfectament. De fet t'ho aconsello, ja que congelat és com millor es talla. Bones Festes !!!

    ResponElimina
  7. Que bien te han quedado estas pastas, una maravilla.
    Un beso y feliz semana.

    ResponElimina
  8. d'escàndol, crec que per la propera festa ja et faré l'encàrrec directament.
    salut

    ResponElimina
  9. Hostres, jo sempre ho faig amb pasta de full, amb aquesta pasta veig que queden molt millor. Ja ho provarè. Ès fantàstic com ho expliques.

    ResponElimina
  10. però és que tu no pares mai, mare meua quantes coses bones, quin festival, ahh Albert gràcies pel teu comentari :) bsts

    ResponElimina
  11. mmm!!! quina varietat!!!!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  12. Gràcies Alejandra !!!..mira que em diuen coses...però mai de les fotografies !!!...moltes gràcies !!!

    @Reme, de res maca !!!

    Gràcies a la resta també !!!

    ResponElimina
  13. I Albert, a on compres les llavors de rosella? M'agradaria fer pa amb llavors de rosella o bé aquesta recepta mateix però no se a on adquirir-les.

    ResponElimina
  14. En qualsevol herboristeria, Gisela

    ResponElimina
  15. Primer de tot felicitarte per la teva web es genial! La vam descobrir parlan de cuina al gimnas del que ens tocava fer a cadascu per nadal i ens vam recomenar la teva web ja que ens tocava portar pastes salades i gracies als teus consells (i sobretot a les fotos pas a pas) ens van quedar genials!! Ara cada cop que volem fer una recepta nova ja no la busquem al google primer pasem per aqui i si esta ja no busquem mes!
    Gracies crack!!!
    Miki & Africa_

    ResponElimina
  16. @Africa_, moltes gràcies pel vostre suport !

    ResponElimina
  17. Molt bona idea, dissabte tinc un aniversari i crec que m'hi vaig a posar per tindre-ho preparat!!. Gracies per les receptes.

    ResponElimina
  18. Molt bones i molt bona tutoria. A més d'aquestes jo també les faig simplement tallades amb ovalades o rodones dentades, i els hi fico una ametlla o avellana o nou... Combinen molt be. Ja les tinc congelades per treure feina, doncs ens agraden al vermut totes les Festes que venen...

    ResponElimina
  19. Bon dia Albert,

    Per un quilo de massa quants canapès poden sortir? Tenim una festa d'aniversari i hem de portar entrants i he pensat fer aquests canapès però és per tenir una estimació.

    Gràcies pels teus comentaris.

    Feliç dia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No et sabria dir, però molts.
      Tot depèn de l'event. Si la pasta salada serà l'unic àpat o es combinarà amb altres productes tipus pica-pica (xips, aperitius, etc..)
      Per tant, sempre es millor plantejar- ho per safates on hi pots tenir uns 50
      Si m'expliques una mica més et podré aconsellar millor i pensa que si et sobra pasta salada la pots congelar sense problemes abans de ser cuita.

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !