inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 3 de març de 2013

Salsa de Romesco


 
>La salsa de romesco prové de Tarragona i es fa servir per a moltíssims plats. Els més coneguts són els calçots i el xató.
Una de les salses més tradicionals del nostre país.
Recepta nº 937 del CPCC
Aquesta salsa també la trobareu amb el nom de Salbitxada, Salvitxada, Salsa de calçots ó Salsa vermella.
No us perdeu l'entrada de la "Calçotada" ni la dels "Calçots al forn".
Aquesta recepta ja l'havia publicada amb anterioritat , però he actualitzat les fotos.



INGREDIENTS
6 tomàquets escalivats
2 pebrots del romesco escalivats (o nyores)
1/2 cabeça d'alls escalivats
1/2 culleradeta de pebre vermell dolç
un raig de vinagre de vi blanc
15 g d'ametlles torrades
15 g d'avellanes torrades
pebre negre
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Es pot espessir la salsa amb una mica de pa torrat
- S'hi pot afegir un bitxo
- S'hi pot afegir menta fresca

ELABORACIÓ

Preparem tots els ingredients

El pebre vermell, si es de La Vera millor.

El vinagre de vi blanc... tot i que pot ser de vi negre.

Per començar, escaldarem les nyores en aigua ben calenta, per poder separar la carn de la pell.

Posem el forn a 190º graus... i escalivem els tomàquets i els alls amb un raig d'oli d'oliva.  Els he fet uns talls en forma de creu als tomàquets. D'aquesta manera, desprès serà més fàcil pelar-los.

Els enfornem... durant uns 30 minuts aproximadament.

Si li afegiu pa torrat (com faig jo), podeu aprofitar la safata per posar-lo, però vigileu-lo que es torra molt ràpid... i l'haureu de treure abans, també.

Pelem les ametlles i les avellanes.

Les posem dins un vas per batre-les amb el turmix. Més o menys un grapadet... uns 15 g de cadascuna. Si hi ha una mica de pell no passa res.

En el mateix bol, incorporem el pebre vermell dolç.

Quins colors, eh?

Incorporem també el pa torrat.

Les nyores ja s'han estovat.

Amb cura, traieu les llavors.

Netegeu-les bé de llavors.

Amb la punta d'un ganivet, rasqueu la carn. Sembla que no hi ha res, però déu ni do la que surt.

Amb paciència... aneu repelant les dues nyores.

Un sortirà una quantitat així de carn.

Ja tenim els tomàquets i els alls escalivats. Incorporem els alls al vas, directament.

Espereu una estona perquè es refredin una mica... i després podrem estirar la pell fàcilment.

Mentrestant aprofitem per colar el tomàquet i eliminar-ne les llavors. Ho incorporem al bol amb un raig de vinagre. Més o menys, com dues cullerades grans, però millor que us quedeu curts. Sempre es pot afegir més al final del procés.

Incorporem també un bon raig d'oli, com tres cullerades grans.

Una mica de sal...

una mica de pebre negre mòlt...

I ho batem tot amb la batedora. Tasteu la salsa i rectifiqueu el que calgui. Podeu afegir més o menys oli, vinagre, sal, picant, etc. Feu-la una mica al vostre gust.

La servirem en un salsera.

I aquí teniu la salsa romesco tan desitjada a l'hora de sucar un calçot, per exemple.

No us perdeu la recepta dels Calçots al forn.

Ummm...

Ben sucadets....

I cap a dins...

Aquesta salsa la podeu utilitzar també per fer el típic Xató del Garraf.

Què bons, eh... us recomano llegir la recepta de la Calçotada.
Però penseu que també podeu fer els calçots a casa, "Calçots al forn".
Bon profit!

7 comentaris :

  1. Albert, visc a Texas i aqui tenim molts pebrots secs Mexicans, però que piquen com mil dimonis. Saps d'algun que s'assembli a les nyores? Tinc moltes ganes de fer salsa romesco, però no sé què comprar per substituïr-les.

    ResponElimina
  2. Hola Rascalita
    La salsa romesco, en realitat, es fa amb pebrot de romesco, però està molt acceptada la recepta amb nyora.
    Se'm fa molt difícil aconsellar-te un pebrot...ja que el "pimiento choricero" del nord d'Espanya...és el més semblant i no tenen res a veure en el gust.
    El meu consell es que contactis amb un importador de productes espanyols a la teva zona....i que t'ho portin.
    Per exemple: www.tienda.com
    Si tens cap amic o familiar que viatgi...li pots demanar que et porti una bossa. És un producte sec que aguanta tot un any tranquilament i no pesa res.
    Molta sort en la teva aventura !!!

    ResponElimina
  3. Que seria de los calçots o de un xató sin esta salsa?
    Saludos
    Blanca de JUEGO DE SABORES

    ResponElimina
  4. Que seria de los calçots o de un xató sin esta salsa?
    Saludos
    Blanca de JUEGO DE SABORES

    ResponElimina
  5. Per a la Rascalita, pots trobar nyores i molts productes a la botiga
    La Espanola Meats, Inc.
    www.laespanolameats.tienda
    El seu email: info@laespanolameats.tienda
    Es una botiga/fabrica de productes espanyols en els Estats Units, a Los Angeles.
    Bona sort!!!!

    ResponElimina
  6. Hola!
    Hace un par de días compré para probar una salsa de Romesco de una marca que se llama Olivera d'Atenea y no he podido resistirme a recomendárosla. La compré en un supermercado Día y ha resultado ser espectacular. Me la recomendó una amiga que sabe de salsas porque dice que no lleva productos raros y que está hecha con productos naturales.
    Mirad es esta: http://www.oliveradatenea.com/wp-content/uploads/2013/03/salsa_romesco400.jpg
    De verdad, tenéis que probarla. A mi me ha encantado en un guiso y con escarola, pero la voy a volver a comprar porque mi amiga la usa para acompañar pescado y dice que es perfecta.
    Ya me diréis que tal!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Fani
      Gracias por el feedback. Probaré esta salsa ya que parece tan buena. Por mi parte, te recomiendo la Salsa Romesco de Fruits, S.P. hecha con productos naturales también y resulta excelente para guisos y para calçots. Hay diversas medidas.
      Una abrazo!

      http://www.fruitssp.com/productes.php#

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !