inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dissabte, 30 de març de 2013

Potatge d'espinacs i cigrons



Aquest era un dels potatges que feia habitualment la meva mare i que vaig decidir provar quan era petit, simplement, per la pinta tan bona que tenia. No sé quina edat tindria, però era menor d'edat segur.
Recordo que la meva mare ho guisava pel meu pare...i es pensava que no m'agradaria.
Però em va encantar. Desde llavors, és un plat que cada hivern no falta a casa nostra.
Està molt bo. És un plat de temporada molt gustós gràcies a l'aportació dels espinacs frescos.
Amb cigrons ja cuits tampoc queda igual, així que els haureu de posar en remull el dia abans.
Aquest és un plat per a 4 o 6 persones.
Proveu-lo.
També us recomano veure la recepta "Potatge de cigrons".

INGREDIENTS
400gr. de cigrons secs
1 os de pernil
1 tros de cansalada viada
1 tros de cansalada salada
1 tros de xoriço
3 manats d'espinacs frescos
1 ceba gran trinxada
1 rama d'api
4 alls
3 tomàquets madurs
oli d'oliva
aigua
sal
un grapat d'arròs i fideus del nº 2 (uns 50g de cada)

VARIANTS:
- Es pot afegir bull o botifarra negra o crua
- Es poden afegir mongetes

ELABORACIÓ
 
El dia abans posarem el cigrons en remull.

Calculeu aigua de sobra, ja que creixeràn força.

A l'endemà, ja els tindrem així de macos.

Com m'agrada tocar els cigrons, jeje !!!

Ara anem a pels espinacs frescos.

Ja sabeu que els espinacs tenen molta sorra i s'han de rentar molt bé.

Començarem per les arrels.
 
Les tallem directament.
 
La resta, les fulles, jo les posa dins la pica plena d'aigua i les rento bé. Aquest procés el faig fins a 3 vegades, per assegurar-me que no quedi sorra.

Com podeu comprovar, sembla que no...però deixen anar molta terra...i no convé menjar-la. No hi ha res més desagradable que menjar i notar sorra....uix !!!!

Preparem la resta d'ingredients.

Primer de tot, farem un sofregit. Jo agafo una paelleta, amb una mica d'oli i dauro els alls.

A continuació, afegim la ceba, una gran o dues petites trinxades. A foc baix, i les deixem que vagin agafant coloret....que caramelitzin.

Mentre, podem anar ratllant els tomàquets.
 
Veieu quin coloret més xulo?

Afegim el tomàquet doncs.

I a foc baix...ho deixem reduïr també uns 10-15 minuts. Que caramelitzi tot plegat. Saleu-lo lleugerament.

Ara, aquest sofregit, el posarem dins un bol per triturar...

...i amb el turmix el deixarem ben fi.

Així. El reservem per més endavant.

Preparem una olla d'aquelles de tota la vida, jeje.

A mi m'agrada daurar una mica la cansalada primer, per això tiro un raig d'oli.

Tirem la cansalada....la fulla d'api i l'os de pernil.

Li donem unes voltes.
El cigrons, els colarem, ja que no volem aprofitar l'aigua de posar-los en remull, sobretot si hi hem posat bicarbonat. Les mol·lècules de bicarbonat s'uneixen als sucres inductors de gas dels cigrons, coneguts com oligosacàrids. Dit en termes més col·loquals, aquest contingut és flatulent.
Per tant, aquesta aigua amb bicarbonat la descartarem, ja que també ens pot deixar gust salat, fins i tot gust de sabó en grans quantitats.
  Els rentarem una mica a sota de l'aixeta. Amb tot aquest procés, reduirem el poder flatulent dels cigrons.
Mentrestant, la cansalada ja és rossa.
 Hi abocarem els cigrons.
Li donarem un parell de voltes més a tot plegat i...

hi abocarem aigua per cobrir-ho tot.

Més o menys, ha d'estar ple d'aigua però que es vegin els cigrons al fons.

Ho salem una mica, sense passar-nos.
 
Ara, ho tapem i ho deixem coure a foc mitjà durant una hora tranquil·lament. Vigileu si cal afegir més aigua. Penseu que el resultat final ha de ser sucós i que també s'ha de coure la pasta.
 
Mentre es fan els cigrons podem anar preparant l'arròs, els fideus i el xoriço. Normalment calculo uns 50g de cada ingredient, que serà suficient per a 4/6 persones. Penseu que el que mana ha de ser el cigró.

Quan els cigrons ja siguin cuits...incorporem els espinacs frescos. Al principi sembla que no hi cap...perquè el volum és important...però de seguida, amb l'escalfor s'abaixen i queden en res.
 
En el mateix moment...incorporarem el sofregit triturat...

...i el xoriço tallat a trossets.

A mi el xoriço m'agrada sec i fort de gust. Utilitzo més xoriço de penjar que no pas els que venen expressament per caldos o per bullir. I es que és un ingredient essencial per a mi. Si no trobo el xoriço adequat....no faig el plat. Bé, si no trobo espinacs frescos tampoc.

En aquest punt, deixeu el conjunt bullir 5 minuts, tot ben remenat.

Tasteu el caldo i rectifiqueu de sal. Ja podeu afegir l'arròs i els fideus.

Ho tapem...que en 20-25 minuts ja estarà acabat el plat.

Aquí ho tenim acabat.
 
Anem a tastar-ho....ummmmm....qué magnífics que són els espinacs frescos.
 
Ja podem emplatar, ben calent.

Un plat d'aquells d'hivern....que entra de meravella.
Cada any estic desitjant que arribi la temporada d'espinacs per fer aquest plat.

És un plat contundent, així que compte amb els segons i els postres.

Per cert, si us sobra...podeu triturar-ho tot plegat i fer una crema del.liciosa.
Bon Profit !!!

5 comentaris :

  1. Hola Albert, un plat delicios!
    Admiro la paciència que tens per ser tant didàctic en els teus apunts. Sempre val la pena entrar i llegir-los.
    Bona pasqua!

    ResponElimina
  2. A mi també m'agrada molt com expliques Albert!
    Al llegir les teves receptes dificilment pot quedar-nos cap dubte!
    Bona Pasqua!!
    ptns!!

    ResponElimina
  3. carai quina recepta tant potent!!!!!!!!!!!!, molta feina eh?????, la faré aviat, encara q avui no toca pq no tinc pas tots els ingredients q proposes, però t molt bona pinta, mmmmm!!!!!

    ResponElimina
  4. @Tina, quan arriba el fred no falla mai aquesta recepta. És molt molt bona i ja en tinc ganes de tastar-la aquest any, jeje. Gràcies pel teu comentari, i a resta també!

    ResponElimina
  5. Noi, moltes grácies. M agraden molt les teves receptes i com les expliques. Mercés!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !