inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 8 de març de 2013

Patates d'Olot


Una recepta força tradicional de la comarca de La Garrotxa i de la famosa cuina volcànica d'aquesta comarca catalana.
En aquest cas la qualitat la patata és important. Bé, sempre ho és, però ara encara més.
La patata d'Olot i de la Vall de Camprodón, les de la Vall d'en Bas així com la patata de Prades són ideals per elaborar aquesta recepta.
No cal dir que és un plat contundent i no es pot abusar en quantitat ja que atipa molt.
El farciment es pot fer més o menys sòlid. Podeu optar per fer el farciment sense triturar, o com l'he fet jo, triturat, ja que m'ha semblat que li aportaria a aquestes patates un toc més fi al paladar. D'aquesta manera la pasta queda similar a la dels canelons.
A pesar que pogueu intuir el sabor d'aquestes maneres, jo us recomano que les feu i les tasteu...per qué el gust us sorprendrà gratament.
Recepta del llibre CPCC.número 781, també coneguda com a Patates de la deu (número 782 del llibre CPCC).

INGREDIENTS
1 kg. patates blanques d'Olot
2 cebes
molla de pa
un raig de llet
3 tomàquets
400gr. carn picada (vedella/porc)
1 got de vi ranci
un polsim de nou moscada
pebre negre
3 clares d'ou
1 rameta de romaní
oli d'oliva
oli de girasol per fregir
aigua
sal

ELABORACIÓ
Comencem per preparar tots els ingredients.
Ratllem els tomàquets madurs.
Ara, utilitzarem la molla de pa de dues llesques de pa de pagès gran...i les remullarem amb un raig de llet.
Ho barregem bé fins fer una pasta.
Ara barregem la carn picada amb aquesta pasta...ho podeu salar i empebrar ara o després. Ho reservem.
En una cassola amb un raig d'oli d'oliva...hi posarem una rameta de romaní fresc.
De seguida es fregirà. Ho retirem. Ja tindrem l'oli aromatitzat.
En aquest mateix oli farem el sofregit. Hi posarem la ceba trinxada i la deixarem coure 12-15 minuts.
Quan agafi coloret la ceba, incorporarem el tomàquet ratllat.
Seguidament, la carn...i ho remenem tot plegat.
Ho empebrem una mica...
...ho salem també...
...i hi tirem un polsim de nou moscada. No massa ja que aromatitza molt.
Remeneu-ho durant uns minuts...que es faci la carn.
Ara hi posarem el vi ranci. Si no en teniu podeu posar brandi o vi blanc.
Jo ho faig a ull, però més o menys una copeta.
Ho tapem i ho deixem reduïr durant uns 15-20 minuts a foc mig-baix.
Mentre, anirem preparant les patates, que pelarem amb cura primer.
Les haureu de tallar a llesques...ni massa grosses ni massa primes.
De tant en tant, vigileu la carn....que no s'enganxi i es cremi.
Un cop feta la carn, a mi m'agrada triturar-la per fer donar-li una textura cremosa, però aquest pas no caldria fer-lo si voleu.
Ho triturem.
Ens quedarà una mena de pasta com la dels canelons. Deixeu-ho refredar.

Ara, amb oli de girasol net, fregirem les patates, però no del tot.
Que es puguin menjar però que els falti un puntet de torrat. Les anirem reservant en un paper absorbent.

 Amb la pasta ja freda i les patates també...ens disposarem a farcir-les.
Poseu una cullerada generosa a sobre d'una patata.
...ho cobriu amb un altre patata de la mateixa mida.
Apreteu lleugerament per assentar-ho.
Farem el mateix amb la resta de patates.
Ja només ens queda l'últim pas: arrebossar-les amb clara d'ou. Amb tres clares en farem. Batiu-les.
Com si d'un arrebossat normal es tractés, mulleu les patates farcides amb molta cura no se us demontin.
Perfecte.
I ara, oli ben calent i un minutet de cocció per cada banda.
Ja tenim la primera.
La reservem en paper absorbent.
I fem la resta. Penseu que aquest arrebossat segellarà les patates e impedirà que surti el farciment.
Ja les tenim totes.
Ja les podem emplatar. Jo he posat unes mongetes saltades de guarnició
El toc de romaní li donarà un aroma excepcional al plat.
Doncs no tenen més....les patates d'Olot, però ben bones que són.
A que en tastarieu un trosset ara?
Bon Profit !!!

14 comentaris :

  1. Cada dia una sorpresa, fan molt bona cara.
    Albert, l'arrebossat és només amb clara d'ou i sense farina?

    ResponElimina
  2. Les he tastat, però no n'he fet mai!

    Tens raó són importants i contundents, però ara que tinc la recepta potser m'animaré a fer-ne. Amb patates de Prades ;-)

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  3. En vaig provar uns de semblants amb moniato. Aquestes amb patata queden boníssims!!!

    ResponElimina
  4. Aquesta li hauré de fer al cunyat quan vingui a dinar a casa... es el seu plat preferit.
    Petonets

    ResponElimina
  5. Ostres t'han quedat fabuloses! A casa ens agraden molt les patates d'Olot, però mai les hem fet casolanes... així que m'emporto la recepta i de ben segur que la provaré ben aviat, perquè tot i que és veritat que són contundents, també estant boníssimes i a casa segur que seran un èxit assegurat ;)

    Una abraçada i gràcies per la recepta!

    ResponElimina
  6. ostras me has recordado que hace mucho tiempo que no las hago,con lo buenas que son
    bon cap de setmana

    ResponElimina
  7. Amb recorda quan vaig viure 2 anys a Olot.
    Sempre deiem que l'alcalde d'olot no tenia pels al ninot.

    Les vaig menjar al Font Moixina i al Txell's.

    Bona cuina !

    ResponElimina
  8. @Dolors, ho pots arrebossar com vulguis. Segons el llibre del Corpus...només amb clares d'ou.
    @Dolça, anima't a fer-les!!!
    @Marina, ...moniato...ummm..
    @Eva...juer, com cuides al cunyat !!!
    @Cristina, feu-les...que no són tan difícils.
    @Miquel, ya me extrañaba a mi que las hubieras hecho.
    @Jaume...bon refraner aquest !!!
    Gràcies a tots !!!

    ResponElimina
  9. Per aquelles terres i tinc el meu pare. Em semblen increïbles aquestes patates. Gràcies per la recepta.

    ResponElimina
  10. De res Àgata, per servir-vos.

    ResponElimina
  11. Albert tot sembla tant senzill de fer i tant ràpid!!! Per mandra a fer sempre anem tirant del congelador i dels precuinats; quina llàstima!! serà una sorpresa per als de casa quan s'asseguin a taula i vegin les patates farcides; oi tant que les faré, però com hem diguin que són del súper dels congelats "la s....." els hi diré ah sí doncs mira me les menjo totes jo apa!!

    ResponElimina
  12. Albert tus patatas de Olot ya están en mi blog
    contundentes y muy buenas
    una abraçada

    ResponElimina
  13. gracias a Miquel he descubierto tu blog, las patatas las comí hace muchisimo tiempo en Can Guix en Olot, riquisimas, y con tu paso a paso me voy a animar. Saludos

    ResponElimina
  14. Benvinguda Alumna !!!....i gràcies Miquel !!!
    @Carmen, segur que noten que no són congelades !

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !