inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

diumenge, 31 de març de 2013

Mona de Pasqua (Trufa)


>Amb anterioritat, en aquest blog, ja hem vist com fer algunes mones.
Aquesta vegada veurem com fer una mona de trufa cuita o trufa fosca... que es diu a les pastisseries.
No es complicada de fer, només haureu de ser previsors i preparar alguna coseta el dia abans.
Aquesta és una mona que agrada especialment als nens.
Al cap i a la fi... veureu com, per que quedi maca una mona, només cal tenir una mica de gràcia i, perquè no dir-ho, un mínim de tècnica... però els ingredients ja veieu que són força senzills de fer.
El farciment, pot ser de qualsevol melmelada que us agradi... de crema cremada o, fins i tot, de la mateixa trufa cuita.
Per cert, se li diu trufa cuita o fosca per diferenciar-la de la trufa clara que es fa muntant nata.
Podeu veure altres mones, com la Mona de Pasqua (Clàssica) feta amb gema... la Mona de Pasqua (Sara) o la Mona de Pasqua (Tradicional), feta amb brioix i ou dur.
Com veureu, em centro única i exclusivament en el pastís... no en les figures de xocolata... de les quals parlarem aviat, així com del tractament de la cobertura i del la manera d'etebeir la trufa.
Però si no us voleu complicar la vida... jo recomano fer el pastís i comprar la figura de xocolata... que, al cap i a la fi, només cal un motlle per fer-la.
Som-hi... i bona Pasqua!

INGREDIENTS
1 pa de pessic (tortada)
500gr. de trufa cuita
sucre bany (almívar + brandi)
melmelada de prèssec
ametlla en gra torrada
boles de xocolata blanca per decorar

ELABORACIÓ

Com ja us he comentat, hem de tenir feta la trufa cuita, el pa de pessic i l'almívar. Ara anem a daurar l'ametlla granet.

 La posem en una safata per al forn i l'escampem bé.

La posem al forn, a uns 190º graus durant uns 10 minuts (la podeu posar juntament amb el pa de pessic, si l'esteu fent).

 Però aneu amb compte, que es crema ràpidament. L'heu d'anar movent de tant en tant.

 Quan estigui, en general, dauradeta... ja la podem deixar refredar.

 El pa de pessic gairebé està cuit. Us recomano veure aquesta recepta prèviament.

 Si la varilla de ferro surt neta... és que està cuit per dins.

 Aquests motlles de silicona van força bé, i no cal mullar amb mantega i enfarinar el motlle.

 Aquesta barnilla garanteix que el motlle no es deformi durant la cocció.

 Com podeu veure, no s'enganxa gens.

 Ara el deixarem refredar totalment. Si és un parell d'hores millor que una

 D'aquest pa de pessic quadradat n'he fet dues mones.

 Començarem per retirar la part fosca del pa de pessic, ja que no és agradable al paladar.

 La part superior també la retirem.

 Tot això que traiem no ho llencem. Ho podem guardar per fer un púding de poma.

 Ara, serrarem el pa de pessic per la meitat, per poder-lo farcir.

 Deixem les dues capes  separades.

 Preparem el sucre bany, barrejant una mica de brandi (el 30%) amb l'almívar de sucre.

 Remeneu-lo bé.

 I ara banyem la part inferior del pastís....

 ... podeu banyar la meitat amb licor i l'altra meitat només amb almívar... pels nens.

  Farcirem aquesta mona amb melmelada de préssec, molt bona de gust (veure Casa Westfalia).
I com que sempre està una mica freda, cal treballar-la una mica abans d'escampar-la.

 Posem una bona quantitat a sobre i amb la paletina l'escudillem.

 Feu una capa normaleta, no us passeu. Posar-ne més no significa que quedi més bo.

 Cobrim el pastís amb la part superior de pa de pessic i ho banyem de la mateixa manera.

 Ara, escalfem la trufa cuita que vam preparar... fins que quedi untable, com una mena de "Nocilla".

 Necessitarem un plàstic amb dents per decorar el pastís. El podeu fer vosaltres mateixos.

 Posem la trufa a sobre...

 ... i l'escampem per sobre amb la paletina.

 Els laterals també.

 Procureu posar-ne la quantiat adequada, ni massa ni massa poc.

 Ara, amb una mica de gràcia fem unes "aigues" amb el plàstic dentat.

 Repasseu les cantonades una mica.

 Ara, amb paciència, poseu l'ametlla gra torrada pels laterals.

 Ajudeu-vos de la paletina.

 Finalment, poseu el pastís a sobre d'un cartró amb blonda. Reserveu-lo a la nevera per quallar la trufa.

 Prepareu una mànega pastissera amb trufa... i decoreu la mona al vostre gust.

 Jo he fet unes roses amb un cornet estriat... i unes boles amb un cornet llis.

 Aquest és el moment més maco d'un pastís... la decoració, oi?

 Molt bé.

 Per rematar-ho, posarem unes boles de xocolata blanca que he trobat al súper.

 Això fa molt contrast amb la trufa... i queda maco, oi

 Doncs ja tenim la mona feta.

 Ara només queda començar a posar monadetes...

 ... que si un pollet... que si unes plomes...

 ... i una figura de xocolata, és clar!

 Què tal?

 Jo crec que als nens els agradarà molt!

 Les figures de xocolata... són cares.. .però més cars pagareu els motlles si la voleu fer vosaltres.

Per cert, podeu fer una rotllana de trufa per garantir l'estabilitat dels ninos que hi poseu.

 Per dins ha quedat molt flonjo.

Bon profit!

9 comentaris :

  1. Caram Albert, quin domini de la màniga pastissera.
    T'ha quedat fantàstica aquesta mona! I quina feinada, a més de cuinar, dues receptes penjades amb un dia. Ja em diràs quan dorms. Estas fet un crak!!!

    ResponElimina
  2. Que contens que estarant els teus fillos!!
    Si vols ser el meu padrí, jo encantada. jejeje
    Molt maca!!!!

    ResponElimina
  3. Albert:Como dice el refrán “El que tuvo, retuvo “
    Fantástica Mona y bien buena

    ResponElimina
  4. Aquesta és una mona clàssica clàssica, però ben feta.
    Bona cuina Albert

    ResponElimina
  5. Pfff...qué vols que et digui...entre tú i jo...em veig molt lluny del que era i el que sòc...en termes pastissers...la veritat.
    Però moltes gràcies Narcís !!!
    ...i gràcies a la resta.

    ResponElimina
  6. De l´1 al 10.. un 100. M´encanta!!! petons,

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !