inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 14 de març de 2013

Guisat de lluç amb patates i cloïsses


En aquest blog trobareu uns quants guisats similars...i es que, com podeu comprovar, m'encanta el peix i el marisc. Es curiós com amb poques variacions un mateix plat adquireix gustos diferents. Podeu incorporar nyores, una picadeta, amb pa fregit, o fer servir un altre tipus de peix, o de patata, o de cloïssa, o de brou....podeu afegir especies de tota mena....i al final al final...un mateix plat queda força diferent.
Fa un temps us vaig presentar altre maneres de cuinar el lluç com el "Suquet de lluç amb cep fresc"...també vam veure "Cassola de lluç a la marinera", el "Lluç a la llauna", el "Lluç al forn amb camagrocs", el "Suquet de peix i marisc" i avui...aquesta altre variant.
No us queixareu...que teniu on triar.
En aquesta recepta dono per fet que ja tenim el brou de peix, per tant, us recomano aquesta lectura prèvia.
Son plats que no apareixen al Corpus...però que hi son amparats en certa manera...dintre del que en diriem suquets, ranxets o romescos.
Recepta per a 2/4 persones.
Que vagi de gust.

INGREDIENTS
1 lluç fresc tallat a rodanxes
200gr. cloïssa grossa fresca
3 tomàquets madurs ratllats
4 alls 
2 patates grans
1 ceba trinxada
oli d'oliva
julivert
uns brins de safrà
un got de vi blanc
sal 

VARIANTS:
- Podeu utilitzar altres peixos com orada, llobarro, turbot, etc...
- Podeu incorporar una picada de fruits secs i pa fregit
- Podeu omitir fer servir rosellones
- Podeu incorporar la carn d'un nyora al sofregit

ELABORACIÓ
Aquest plat es pot fer amb lluç o amb d'altres peixos similars.
Netegem bé tot el peix.
Piquem la ceba i l'all a làmines.
  Ratllem els tomàquets.
En una cassola baixa i ample....sofregirem l'all i la ceba.
  Mentre, podem anar escapçant les patates, es a dir, trencant-les per fer sortir el midó. 
Quan la ceba i l'all siguin rossos...afegirem uns brins de safrà. 
També un parell de fulles de llorer....i ho remenem una mica.

Al tomàquet, hi tirarem una cullerada gran de pebre vermell dolç ( o picant si voleu).
  Incorporem el tomàquet.
  Ho remenem tot i deixem que redueixi una mica l'aigua del tomàquet fins que caramelitzi el sofregit.
  Ara, incorporem les patates.
Li donem unes quantes voltes, que s'impregnin bé. Remeneu-lo durant 5 minutets, evitant que es cremi.
Hi tirarem la copeta de vi blanc.
Ho tapem i ho deixem reduïr uns 7-8 minuts també.
Començarà a fer flaire de la bona ja.
El brou de peix ja el tenim fet. Us recomano la lectura prèvia d'aquesta recepta.
  Cobrim les patates amb el brou de peix. Es pot fer amb aigua directament, però no queda tan bo.
   Ho salem una mica, clar.
  Ho tapem. Les patates estaràn toves passats uns 25-30 minuts. Vigileu no falti brou.
Passat aquest temps...i amb les patates completament fetes...ja podem incorporar el peix.
  Amb cura, ho distribuirem bé per la cassola.
Perfecte.
   Sacsegeu una mica la cassola per repartir-ho bé.
    També és el moment d'incorporar les cloïsses, ben netes.
  Les repartiu.
Piqueu una mica de julivert fresc.
Li afegiu també.
Ara es qüestió de tapar-ho....i esperar a que s'obrin les cloïsses...uns 4-5 minutets.
  Sacsegeu-ho més.
Quan les cloisses siguin obertes, el peix també serà cuit. Ja sabeu que el lluç necesita poca calor per fer-se.
I ara qué faltaria?
  Efectivament, torrar una mica el guisadet al forn.
  Poseu-lo uns 5 minutets a 200 graus...en mode grill.
  Quin color que agafa, eh?
Ja ho podem portar a taula i servir ben calentó.   
Muntem un plat, ben ple....amb una mica de tot...i molt suquet.
A que fa bona pinta?....i quina oloreta.
Forquilla, ganivet i cullera...eh?
Qué bo...combinar peix amb patata i suquet.
Ho haurem d'acompanyar d'un bon vinet fresc. Ben fresc.
Bon Profit !!!!

13 comentaris :

  1. Quin matrimoni, Albert! Peix i marisc, que encara que siguin mots masculins i podria ser una unió ben gay... són fantàstics!! No sé si això podria convèncer al Paco de Roma... hi hi hi

    ResponElimina
  2. un matrimonio perfecto el albariño con este rico guiso
    una abraçada

    ResponElimina
  3. Quna pinta Albert!!! jo m'apuntaria cada dia a dinar a casa teva.
    Chus

    ResponElimina
  4. Ohhh! que bo. El lluç sembla del cantàbric, tan blanc per dins. Amb aquests dinars, em pots convidar quan vulguis que jo portaré les postres. Una abraçada.

    ResponElimina
  5. A qui tothom s'apunta a venir a dinar a casa meva....juas,juas....
    ....tsch...eh!!..que a mi també m'agrada que em cuinin i em convidin, eh?...jeje.
    Moltes gràcies companys.

    ResponElimina
  6. Aquest vespre celebrem l'aniversari del meu fill, 25 anys i de la seva parella 23. I aquesta tarda cuinaré aquest plat. Estic segura que se'n lleparan els dits. És un plat fàcil i econòmic. Gràcies per compartir la recepta!

    ResponElimina
  7. Ostres !!!...doncs espero que surti tot bé en aquest aniversari !!!...Ja em diràs...sort !

    ResponElimina
  8. Ara mateix l' estic fent. Quina flaire que fa! A veure com em queda!!

    ResponElimina
  9. Quina pinta, mare meva !!!!!!

    Jo el faré aquest diumenge per dinar. Vaig comprar un lluç i me'l han filetejat, d'aquesta manera he aprofitat l'espina per fer el fumet. Tinc unes quantes preguntes:

    - Com fas la picada de fruits secs i pa fregit ??? La tires al final de la cocció ???

    - Perque ha de ser una cassola baixa i ample ??? És per algun motiu especial ???

    - Qué li has afegit al brou perque et quedi tant fosc ??? A mi m'ha quedat claret !!!

    - Millor sacsejar que remanar amb cullera, no ????

    -Les cloïsses, no seria millor que s'obrisin quan les tens amb aigua i sal 30 minuts per treure-la sorra i descartar les que no s'obren ??

    -Les cloïses no les podré comprar fins divendres, s'aguantaran a la nevera fins diumenge ???

    -Quan tarda en fer-se el lluç, més o menys ???

    Moltes gràcies per la recepta !!!

    ResponElimina
  10. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  11. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !