inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 6 de març de 2013

Faves a la catalana


>Aquest és un dels meus plats favorits.
M'encanten les faves. Tot i que es pot fer amb fava congelada, encara és un d'aquells plats de temporada i on recomano utilitzar faves fresques (hivern-primavera).
I què maco és pelar faves, eh?... als meus fills els encanta. És una d'aquelles activitats que es gaudeix en família, tots al voltant d'una taula... a xerrar una estona... mentre peles faves. A mi m'agrada, què voleu que us digui. Em recorda la meva infantesa.
I és que em penso que som poca la gent que pelem els pèsols i les faves  avui dia. I no hauria de ser així. Us puc ben asssegurar que el sabor no té absolutament res a veure amb els congelats.
Aquesta recepta que us presento avui, és una recepta tradicional de casa nostra. Vull dir que no es exactament les "Faves i pèsols ofegats" que apareixen al llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català nº 534/537... tot i que no trobareu grans diferències (el vi negre i l'ós de pernil).
Tasteu-les i en parlem.



INGREDIENTS
2 talls de cansalada viada
3 tomàquets madurs
1 copa de vi negre
500 g de faves fresques i pelades
1/2 botifarra negra (o bull negre)
1 branqueta de menta fresca
1 os de pernil
1 ceba trinxada
4 alls
aigua
sal
oli d'oliva

VARIANTS:
- Es pot fer amb cebes tendres i alls tendres en comptes de secs
- El tomàquet es pot obviar i s'hi pot afegir costella de porc
- Es pot fer sense pèsols (Pèsols i faves ofegats)
- S'hi pot posar marduix a més de menta
- També es fa amb les faves tendres amb tavella, desfilades i trossejades
- Al final de la cocció, s'hi pot tirar un raig d'anís o mitja copeta de barreja (moscatell i aiguardent)
- No cal posar-hi xoriço, i s'hi pot afegir un tros sobrassada
- Es pot utilitzar botifarra negra en comptes de bull, afegint-la als últims 10 minuts de cocció

ELABORACIÓ

Primer de tot haurem de pelar les faves... quan sigui temporada és clar.

Us en sortiran de més grans i de més petites.
Necessitareu uns 3 o 4 quilos de faves amb tavella... per obtenir mig quilo de faves pelades.

Preparem la resta d'ingredients... piquem la ceba i l'all.

Tsch... a mi també m'agrada fer com l'Amelie... ficar els dits a dins.

Netegeu les faves sota l'aigua i les reserveu.

Ara, en una cassola, daurem la cansalada tallada a trossos juntament amb els alls.

Seguidament incorporem un os de pernil... ben net.

i la ceba... i li donem unes voltes, que tot agafi color.

Incorporem també el llorer i la branqueta de romaní... i també ho remenem durant 3 o 4 minuts... que tot agafi flaire de bosc, jeje.

En aquest moment, incorporem el tomàquet tallat a trossos grans.

Ho tapem i ho deixem reduir una mica... uns 7-8 minuts.

A continuació, incorporem la copa de vi negre.

Ho tapem de nou i ho deixem reduir uns 10-15 minuts a foc baix.

Heu de notar que es fa un sofregidet fosc... com aquest.

Ara sí, incorporem les faves.

La branqueta de menta, que no falti.

Ho remenem una mica...

i ho cobrim tot d'aigua.

Una mica de sal.

Ho deixarem coure uns 40-45 minuts a foc mig-baix.
Tindrem preparat el xoriço i la botifarra negra per incorporar-los més endavant.

Passats els 45 minuts... incorporeu l'embotit i rectifiqueu de sal si cal.

Deixeu-ho coure uns 15-20 minuts més.

Heu de notar que la fava es posa tova... i s'arruga... com si fossin dits. Val més que les tasteu.

Un cop cuita la fava, ja podeu parar el foc i deixar reposar el guisat una estona. Està més bo d'un dia per altre, com tots els guisadets fets així.

Ja podem emplatar.

Ummm... Què bones les faves!

Excel·lent plat.

Bon Profit!

NOTA:
Aquesta foto me l'ha enviat en Jesús Martin de Vic, un bon amic de la meva feina, i l'ha cuinat la seva dona (molt bona cuinera pel que es veu).
Ha utilitzat faves fresques de temporada (no congelades) i això, com passa amb totes les verdures, sempre t'assegura un saborós resultat.
Em consta que el plat va quedar exquisit... i que en van gaudir com a porcs.
Enhorabona!


35 comentaris :

  1. Albert, també és un dels meus plats favorits i a tú t'han quedat molt bé.

    ResponElimina
  2. avui també he fet faves! Però diferents d'aquestes, eh? Tot un clàssic que t'ha sortit estupendo!

    ResponElimina
  3. M'encanten!!! Sobre tot les de la meva mare!!!

    ResponElimina
  4. Boníssimes.... veig que els de la plana també fem bons plats.

    ResponElimina
  5. A mi també m'agraden molt i sobretot acabades de collir aquí al Maresme al costat de casa. No en faig mai menys de 10 Kg. i les pelo amb....una maquineta. En mengen tots el que venen, però sempre miro que en quedin i en menjo cada dia fins que s'acaben.
    Les faig molt semblants a les teves, però en comptes de xoriço hi poso una mica de sobrassada que es desfà i li dona gust i color

    ResponElimina
  6. Boníssimes!!! El bo de la tradició amb el teu toc mestre!!!

    ResponElimina
  7. Albert, moltes gràcies per la recepta. Hem fet avui les faves, pas a pas amb la teva recepta, i han quedat fabuloses!

    ResponElimina
  8. Moltes gràcies!
    M'han quedat excepcionals.

    ResponElimina
  9. @Jaume, de res, senyor !...a disposar !

    ResponElimina
  10. Albert et felicito, es la recepta mes ben ilustrada que he vist mai.
    Ahir una amiga em va donar una bossa de faves del seu hort i avui les he fet seguint la teva recepta, amb una petita variació: no he posat el xoriço i hi he afegit pesols que m'agraden molt i una mica de pebre negre ...han quedat molt bones!

    ResponElimina
  11. Hola bona tarda,
    La Fineta, la meva mare, m'hi ha fet afegir una mica de sucre pel fet que sinó queden àcides.
    Demà us ensenyo el resultat de les meves faves a la catalana.
    Gràcies i fins aviat.

    ResponElimina
  12. @Jordi, molt bé, com jo, cadascú ha de fer la seva pròpia versió, sense l'original, que sempre és la referència.

    @Albert, Bona feina Albert !!!

    ResponElimina
  13. be, seguint la teva recepta i, afegint-hi sucre... com diu la Fineta, són una BOMBA família.
    que bones!!!
    gràcies.

    ResponElimina
  14. Ai que bonííssimes!!! Jo hi afegeixo una miqueta de xocolata o una cullerada petita de colacao!!!! Felicitats piel blog!!!!

    ResponElimina
  15. Moltes gràcies Albert per aquesta recepta tant bona!!
    La vaig fer diumenge passat i em va sortir bonisimaaa,el meu xicot es llepaba els dits ;)
    A partir d'ara tots els diumenges que pugui en fare una de les teves ;) Aquest diumenge toca la de pollastre rosstit amb prunes,aviam que tal em surt jeje
    M'encanta com ho expliques pas per pas i amb fotografies, ets un crack!!
    moltes gràcies :)

    ResponElimina
  16. @Albert, gràcies company!
    @Calaix, xocolota....es clar, i tant que si !!!
    @Ingrid, ho celebro doncs, això vol dir que vas fer una bona feina. Enhorabona a tu !!!
    Gràcies pel suport !

    ResponElimina
  17. Albert!

    Fins ara no havia provat mai de fer faves, però me n'has fet venir ganes!!! Moltes gràcies, perquè les teves receptes han inspirat grans cuinades i àpats encara millors.

    ResponElimina
  18. @Mireia, a mi de petit no m'agradaven però ara es un dels meus plats preferits. Ja veuràs com t'agraden. Gràcies pel teu feedback. Un petó!

    ResponElimina
  19. Cada casa és un món. A la meva no li posem xoriço sinó, a més de la cansalada i la botifarra negra, botifarra del perol. Ni tampoc tomàquets, i això té una explicació que ve de lluny. Al tractar-se d'un plat de temporada, no hi havia tomàquets i s'usaven només brots verds (ceba i alls tendres, menta i les faves soles o amb pèsols). Ah, i en lloc de vi negre li posem vi ranci. El vi negre ens el fotem per acompanyar el plat, tot i que amb un bon cava també queden molt bé!
    Salut!

    ResponElimina
  20. @Arrebatos, és cert que a casa casa es fan les seves variants, però també és habitual (com en aquest cas) que una mateixa recepta tingui diferents noms. Per tant, com ens proposa el CPCC, la recepta de faves que tu comentes la trobaràs en aquest blog com a : Pèsols i faves ofegats, que coincideix amb la teva descripció. Gràcies per la teva aportació i una forta abraçada!
    http://www.lacuinadesempre.cat/2013/05/pesols-i-faves-ofegats.html

    ResponElimina
  21. @Arrebatos, potser ho coneixes per "Faves ofegades", que també tenen les seves variants.

    ResponElimina
  22. Quines faves que m'han sortit !!!.
    Jo que sempre he cregut que era un negat per a la cuina, seguint les vostres instruccions, a casa estic agafant fama de bon cuiner. Es que ho expliqueu tant i tant be....
    Moltes gràcies !!!!!
    Narcís

    ResponElimina
  23. Les acabo de fer per dinar i han quedat espectaculars! He fet servir unes favetes baby congelades i sobrassada enlloc de xoriço...brutals!
    Moltes gràcies per aquestes meravelloses receptes!

    ResponElimina
  24. Hola,
    Les acabo de fer per demà dinar seguint la teva recomanació de millor d'un dia per l'altre.
    Demà et comento que tal ha anat.M'encanta la manera que expliques les receptes.
    Moltes gràcies i una abraçada

    ResponElimina
  25. Holaaa les faves han tingut molt d'èxit. Han quedat boníssimes. Moltes gràcies, repetirem segur.

    ResponElimina
  26. Noi, tens una certa mania a posar xoriço a tot arreu.....A les faves a la catalana també ?!?!?!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Victor
      Com comento a la intro, aquesta és una variant que fem a casa nostra i així li hem dit sempre. La recepta original de "Faves a la catalana" és coneguda com a "Faves ofegades" (gastroteca.cat i pel Corpus). Aquesta recepta original la trobaràs aquí:
      http://www.lacuinadesempre.cat/2013/05/pesols-i-faves-ofegats.html
      Gràcies per la teva visita i pel feedback!

      Elimina
  27. Gracies per la recepte. Esta bonissima.

    ResponElimina
  28. La millor recepta que es pot trobar a la xarxa! ...Cada cop que he fet aquestes delicioses faves han quedat per llepar-se els dits! Gràcies per la recepta!

    ResponElimina
  29. Nosaltres a casa li afegim una mica de pastis que li donen un toc especial!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !