inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dissabte, 16 de març de 2013

Cargolins de mar (bígars)


El cargolí de mar o "bígaro" és un mol.lusc que viu entre algues de les que s'alimenta.  
Estàn adherits a les roques, en les zones costaneres.
El seu color és d'un to negre blavós o terrós, amb una banda espiral de to més clar. La seva grandària és al voltant dels 3 o 6 mm.Aquests musclos són molt resistents i poden aguantar molt de temps fora de l'aigua.
A Galícia se'ls coneix amb el nom de "caramuxos"...i estàn molt bons...a que si?

Són un vici...és d'aquelles coses que comences i no pares mai fins que s'acaben....tot fent el vermutet.
Aquesta recepta ja l'havia publicada, però he actualitzat les fotos.

INGREDIENTS
300gr. de cargolins de mar ("bígaros" en castellà)
un raig de conyac
un raig de vi blanc
una grapat de boles de pebre negre
mitja llimona
2 fulles de llorer
una rameta de romaní fresc
oli d'oliva
30 gr. sal per litre d'aigua

ELABORACIÓ
 Rentem bé els cargolins sota l'aigua.
Preparem la cassola per bullir.  Hi posem l'aigua amb 30gr. de sal per litre.
 Tirem el suc de llimona...i deixem la llimona dins.
  Hi posem el llorer.
  El romaní. Si no es fresc...no passa res.
  La pebre negre.
  I ara, un xorret de brandi...no gaire.
 També hi posarem vi blanc, en aquest cas "Albariño".
 Un xorret petit també.
  Quan arrenqui el bull...posem els "bitxos".
 Ara deixeu-los coure uns 10-12 minuts.
Tapeu-los millor.
 I ja els podem servir, calentons.
 Ummm...
 Us agraden?
Compte, que s'ha de treure la primera "xapeta" dura.
He aprofitat per servir-los juntament amb unes "canyailles" que tenía (podeu veure la recepta).
I per a rematar el tema vermutillo, avui ho acompanyarem amb unes gambetes salades, unes olives farcides amb uns bitxos picants...i unes patates xips. No us perdeu l'artcile "Els vermuts dels diumenges".
Bon Profit !!!

9 comentaris :

  1. Molt bona recepte¡¡ També es poden fer amb unes fulles de llaurer en comptes de romani. De totes maneres bonisims.
    - Tinc un dubte però:
    Els cargolins de les fotos són els que conec, pero darrerament als mercats també venen com a "bigaros" una altres cargolins molt diferents. Són més foscos, de tonalitat gris i no tant brillants, normalment un pèl més grans.
    Veure: http://www.enciclopediadegastronomia.es/recetas/platos-de-marisco/recetas-de-moluscos/bigaros-cocidos.html
    Podrieu dir-me com es diuen exactament ambdues espècies??
    Moltes gràcies.

    ResponElimina
  2. Hola anònim.
    Tot són bígaros (littorina) el que passa es que hi ha varies especies similars(enano, bravo, cebra, etc..) i de diferents orígens, així que el color és canviant. Però es cuinen igual i saben pràcticament igual.
    Salutacions.

    ResponElimina
  3. Ho sento Albert, però els cargols, ja siguin de terra o de mar, em foten un fàstic increible... no menjaría un per res del món !!!... hahahaha !!!

    ResponElimina
  4. Quin vermotet nano! enveja sana!

    ResponElimina
  5. Pufffff. és de les poques coses que no puc menjar, ara, la resta de vermutillo m'encanta....
    Bon diumernge

    ResponElimina
  6. Aquests en concret no els he provat mai. A la costa Brava mengem cargolines, que s'hi assemblen, o els cargols de punxa, que ja són més diferents. Apuntats, els teus.

    ResponElimina
  7. Els de punxa són ben bons...també, si.

    ResponElimina
  8. El cargolí no es el bígaro, ni en apariencia, ni en sabor

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Neus
      No sóc cap expert en crustacis marins, però la revista CUINA també anomena cargolins de mar als bígars. De fet, la gastroteca.cat anomena Cargols de Mar als cargols amb punxa (canyailles en castellà). Potser fas referència a en aquests, oi?
      http://www.lacuinadesempre.cat/2011/08/canyailles.html
      Gràcies per la visita!

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !