inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 22 de març de 2013

Arròs negre


Es tant negre que no es veu, oi?...juas,juas.
Fa temps vam veure com fer l'Arròs negre de l'Empordà....molt bo per cert.  
Aquest Arròs Negre  també es conegut com Arròs de Sípia.
És molt fàcil de fer, de veritat us ho dic, ara ho veurem, i no és precisament dels més cars.
Que vagi de gust.
Recepta nº 102 del C.P.C.C.
Aviat us presentaré un altre cassola d'arròs típica de l'Empordà...però d'aquelles tradicionals a les que li has de dedicar un parell d'hores només per fer el sofregit, i tot gràcies a la informació privilegiada que m'ha fet arribar un lector d'aquest blog, en Abraham Simon-Ferre, un autèntic expert en arrossos. Coneixeu les Reaccions de Maillard?...ja en parlarem del tema. Gràcies company !.
Jo també soc un amant dels arrossos...i ja tinc ganes de fer-lo !!!
Aps, per cert...aquesta menjar surt amb el mateix color que ha entrat, jeje.
Bon Profit !!!
Per cert, les fotos corresponen a la mateixa recepta però per a 6 persones (600gr arròs).

INGREDIENTS
400gr. arròs
1 sípia d'1,5kg (amb la melsa i la tinta)
2 cebes
2 tomàquets
1litre de brou de peix
oli d'oliva
sal
allioli negat
julivert trinxat

VARIANTS:
- Podeu afegir una mica de la melsa de la sípia al sofregit

ELABORACIÓ
Rentem bé la nostre enorme sípia. Recordeu que farem servir la salseta marró (melsa) i la tinta.
La pell ja ens l'haurà treta el peixater.
Tallem la sípia a daus petitons...amb paciència.
El brou de peix ja el tenia fet i congelat...així que només l'haurem d'escalfar.
Si voleu més informació, us recomano la visita a la recepta "Brou de peix vermell".
El brou el podeu comprar fet, però no ho recomano. No costa gens de fer i es infinitament millor.
Piquem la ceba petitona.
Ratllem els tomàquets.
A mi m'agrada incorporar una mica de pebre vermell dolç....
...li donarà sabor i sobretot color.
La melsa de la sípia la podem depositar amb el tomàquet. No cal tota, si es molt gran. Amb mitja ja fareu.
Barregem bé el tomàquet amb la melsa i el pebrot vermell. Ho reservem.
Ja tenim tota la sípia a daus, molt bé nano (es que si no m'ho dic jo !!!!).
Ara, en una paella amb un bon raig d'oli....sofregirem la ceba.
  Remeneu-la de tant en tant, a foc mitjà.  Podeu estar 15-20 minutets remenant.
La idea es que caramelitzi. Coneixeu les Reaccions de Maillard?...no?...doncs busque-ho al google.
Amb la ceba caramelitzada...incorporem el prepart de tomàquet amb melsa.
I deixem que evapori l'aigua.
En 5-10 minutets...començarà a enganxar-se a la paella. Aquest és el punt que heu de trobar....que tingui una textura similar a la melmelada.
Incorporem la sípia.
La barregem bé....
...i deixem que es faci...uns 15-20 minuts també.
L'aigua de la sípia juntament amb el sofregit han de tornar a caramelitzar. Vigileu no se us cremi.
I per fi, ja podrem tirar l'arròs. No es que faci propaganda...però es aquest el que he utilitzat.
Com sempre, una taça de café per persona mes una o dues de regal. Entre 80-100gr d'arròs per cap.
Remeneu-lo bé. Ara volem torrar una mica l'arròs.
Notareu que s'enganxa del cul...heu d'anar rascant....i barrejant....vigileu no es cremi massa. En 4-5 minuts ho tindrem.
En aquest punt, es quan podeu deixar-ho una mica recollit...i sortir a fer una volteta...a comprar el diari...a fer el vermut...portar als nanos al parc, etc....fins l'hora de dinar.
Tsch...tapeu-lo, eh?....per allò de les mosques, jeje.
I després de fer un vermut...ja podem continuar. Penseu que ara només queda coure l'arròs. Incorporem les cloïsses (si volem), ben netes. Les podeu tenir una horeta amb aigua i sal per purgar-les de sorra.
El brou ja el teniem apunt...però falta la tinta....que la barrejarem directament amb el brou de peix.
Doncs ja està. Sembla petroli, això, eh?, juas ,juas.
Incorporem el brou de peix amb tinta al nostre arrosset.
Penseu que, com a mínim,  s'ha de posar el doble de brou que d'arròs.
Saleu la paella, amb criteri, clar.
Mentre es fa l'arròs, preparem el toc final d'aquest plat: un allioli negat, es a dir, tallat.
Feu com sempre, amb el turmeix, però en comptes de tenir el turmix abaix de tot amb l'ou i sense moure-ho...tot el contrari, comenceu a fer el boig i a barrejar-ho desde adalt...i veureu com es talla segur, juas !!!.
Passats uns 20-25 minuts...l'arròs ja serà cuit. Rectifiqueu de sal....i ruixeu el plat amb l'allioli negat.
Així...sense por. Pareu el foc i deixeu reposar l'arròs de 5 a 10 minuts.
Quins colors i quines textures, eh?. Tranquils que en servir el plat s'acabarà de barrejar tot bé.
En aquesta ocasió no cal posar-lo al forn...ja que no busquem la capa torradeta....ja és prou negre !!!.
Ja podem emplatar-ho, ben calentó.
Anava a dir....que us llepeu els dits...però ja sabeu com taca la tinta. Acompanyeu el plat d'un bon vi blanc amb D.O. Empordà.
Bon Profit !!!!

20 comentaris :

  1. Molt fàcil, sí. Però a poc a poc i bona lletra, que l'arròs no vol presses. El sofregit, com cal, i la picada final, genial. Tinc un amic pescador de l'Empordà que de tant en tant em feia uns arrossos! Ara ja els trobo a faltar... Serà qúestió de passar a la fase B i fer-los jo, ja ho veig... he he. T'ha quedat estupendament negre, Albert. petons.

    ResponElimina
  2. Rectifico, que en comptes de picada volia dir allioli, ara que ho veig ;-)

    ResponElimina
  3. Cada dia s'aprenen coses. Gràcies Albert no ho sabia, vaja amb aquest Maillard! Ho tindre'm amb compte. No hi ha com un bon arròs per gaudir el cap de setmana i aquest està dient menja'm. Fins la propera!

    ResponElimina
  4. Té molt bona pinta Albert,
    gràcies a tú he descobert el gust que dóna la melsa de la sípia als sofregits, abans no la volía mai.

    Una Abraçada i bon cap de setmana

    ResponElimina
  5. Molt bé nano...!!! jajajaja És una de les meves receptes d'arròs favorites. :)

    ResponElimina
  6. hola Albert, m'encanta l'arròs negre, t'ha quedat boníssim, bsts

    ResponElimina
  7. Un sofregit lent amb paciència...
    Molt bo!
    Bon cap de setmana, Albert!

    ResponElimina
  8. M'encanta aquest arròs, jo també som una incondicional dels arrossos.

    ResponElimina
  9. Boníssim!!! Ideal per donar la benvinguda al bon temps amb un aperitiu dels teus! :)

    ResponElimina
  10. Felicitats ! T'estàs empordanesant.
    La meva àvia encara diria la ceba més fosca, com un gra de cafè.
    Hi ha més secrets a l'Empordà, has de pujar, eh ?
    Suquets, escabetxos de peix blanc, el niu.
    MAHARBA

    ResponElimina
  11. Excel·lent! L'he provat avui mateix i està boníssim!

    ResponElimina
  12. Diumenge el faré. Estic cansada d'anar a restaurants i que em prenguin el pèl amb l'arrós així que he decidit començar a fer-ho jo. L'altre dia vaig fer el meu primer arrós caldós (no era perfecte però estava per llepar-s'hi els dits!) i amb aquesta recepte faré el meu primer arrós negre. Té molt bona pinta. Gràcies per la web!

    ResponElimina
  13. @Eva, poc a poc tots evolucionem, has fet molt bona feina segur! ànims!

    ResponElimina
  14. Finalment l'arrós negre estava... boníssim!!!! Gràcies per compartir-ho!!!

    ResponElimina
  15. Air vaig provar aquesta recepta i l'arròs estava boníssim!! Gràcies Albert!

    ResponElimina
  16. bona guia per la recepta exlicat pas a pas, amb imatges, i molt amè, una recepta pels millors gourmets!...gràcies

    ResponElimina
  17. bona guia per la recepta exlicat pas a pas, amb imatges, i molt amè, una recepta pels millors gourmets!...gràcies

    ResponElimina
  18. Jo l'he fet dos o tres cops i surt deliciós! Mmmmmm...

    ResponElimina
  19. La clau es el sofregit, molt bona recepta, felicitats!!!

    ResponElimina
  20. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !