inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 20 de febrer de 2013

Xurros


Avui he fet uns xurros per esmorzar.
La veritat es que són molt fàcils de fer...només heu de tenir el temps per fer-los.
Els xurros no poden ser més econòmics: aigua, farina i sal...pràcticament.
Convé menjar-los calentons...és la seva gràcia....i els podeu acompanyar d'una bona xocolata calenta.
Com a recomanació...us aconsellaria que us compreu una xurrera com aquesta de plàstic que costen uns 10 euros aproximadament i amb la que podreu donar-li la forma característica que tenen els xurros.
Per cert, podeu fregir uns quants...i congelar la resta.
AVIS IMPORTANT: Perill d'explosió del xurros i de cremades considerables !!!!....molt de compte i màxima precaució, que hi ha molta gent que s'ha cremat la cara fent xurros.
El xurros exploten per que es generen bombolles d'aire. Per aquest motiu les xurreres tenen aquesta forma d'estrella, per premsar al màxim la pasta...i evitar bombolles d'aire.

Veiem com fer uns xurros, doncs?
Som-hi.

INGREDIENTS
500gr. farina
500gr. aigua
10gr. impulsor de pastiseria (o també serveix llevat en pols tipus Royal)
25gr. d'oli d'oliva
5gr. sal
oli per fregir (girasol preferiblement)
sucre per ensucrar

ELABORACIÓ
Com us comentava, utilitzarem una xurrera.
És de plàstic dur...però funciona magníficament. Té diverses tapes amb obertures diferentes.

Pesem la farina, a banda, i la reservem.

Ara, en un cassó per bullir, pesem l'aigua....
 
...l'oli d'oliva...

...la sal...

...i l'impulsor. Jo utilitzo un de pastisseria, però podeu fer servir un llevat químic tipus Royal.
 
L'incorporem també.
 
Ho remenem tot i ho posem a escalfar.

Alhora, podeu aprofitar per posar oli a escalfar...per fregir els xurros. Jo recomano oli de girasol.

Mentre s'escalfa....podeu fer el borinot i analitzar la caixa de la xurrera....
 
...sempre et distreus...veient les parides que hi posen, oi?...sobretot si estàn fetes a la xina...juas !!!

Quan bulli la nostra preparació....
 
...ho retirarem del foc....i incorporarem la farina...

...tota de cop....
 
...i comenceu a remenar bé....fent una pasta.

Al principi us semblarà que "això no va bé"....massa farina. Però no, feu-me cas.
Us costarà una mica treballar-la, ja que és una pasta força dura. No sé si per això tots els "xurrers" que conec són homes...jeje.

Heu d'aconseguir que es desenganxi de les parets....i quedi una massa ben lligada.
 
Un cop es refredi una mica...la podreu treballar amb les mans i tot. En aquest cas, ja podrem omplir la nostra xurrera.

Eps, això ja tira !!!
 
Com us deia, podeu utilizar la mida que més us agradi.

Amb una us quedaràn uns xurros més grans...i amb l'altre més petits.

Sobre un taulell net...o sobre d'un paper cuisson...aneu fent els xurros.

Veureu com desprès els podreu agafar amb les mans i tot.
 
Amb l'oli ben calent....els anirem fregint.

Que agafin bon coloret.
 
Els col.loquem sobre un paper absorbent....

...i anem fregint...
 
...quina oloreta a xurreria !!!!

Deixeu que es refredin una mica (no massa, s'han de menjar calents).
 
Doncs només els heu de servir...ben ensucrats...i calentons.

I a gaudir d'un bon esmorzar...o berenar.
 
 Els podeu servir dins un cornet de paper o cartró, que farà més gràcia.

I els podeu sucar en una xocolata calenta, clar.
 
Ummmm !!!...autèntic gust de xurros...i mira que no tenen res, eh?
Bon Profit

15 comentaris :

  1. Ja m'has fet venir ganes de fer-ne! i es que em venen molt de gust, ara mateix me n'emportaria uns quants cap a la feina.

    ResponElimina
  2. Apa nano, no sé com t'ho fas però ets un fenòmeno.

    ResponElimina
  3. Ep! Això sí que és fer-s'ho tot a casa! Quina bona pinta! Petons

    ResponElimina
  4. No us han explotat les porres??? Jo tinc la mateixa xurrera i els xurros surten molt bé encara que la recepta que jo faig és una mica diferent. Però quan he volgut fer aquesta mena de porres, peten a la paella, és a dir que les estries hi són perquè els xurros no explotin.
    La masa de les porres és diferent, es fa amb llevat de pa.
    Una abraçada.
    *Pilar*

    ResponElimina
  5. És cert Pilar, que les porres porten llevat (han de reposar una estona i tot) i també porten una proporció superior d'aigua. Gràcies pels comentaris !!!

    ResponElimina
  6. Yo también tengo esa churrera y hago la masa igual, pero en vez de aceite con mantequilla (no se por que, quizá porque lo pone en las instrucciones de la churrera), salen realmente buenísimos y, como tu bien dices, con un buen chocolate a la taza....sin palabras. Muchas gracias por todas tus recetas.

    ResponElimina
  7. que bons!!! jo les vegades que els he fet ha estat amb les mans, tipus porres deformades o algo així!! una vegada vaig tenir un accident, i es que van petar xurrus i em van esquitxar d'oli bullent, un dramón, cremades de segon grau a la cara i al canell! se'm va curar ràpid però. Saps perque van explotar? només puc dir-te que els estava girant amb una forquilla .... en fi ...petonets

    ResponElimina
  8. Hola Roser
    El xurros exploten per que es generen bombolles d'aire. Per aquest motiu les xurreres tenen aquesta forma d'estrella, per premsar al màxim la pasta...i evitar bombolles d'aire.
    Si fas (com he fet jo) una mena de porres...t'has d'assegurar de premsar-les molt bé. Tot i així, molt de compte sempre, està clar.

    ResponElimina
  9. Gracies Albert per totes les receptes!! animen molt a fer-les!! vaig fer el cor de nata pel dia dels enamorats!!! i el meu xurri ni s'ho creia...jjajajjajaj

    ResponElimina
  10. hola Albert, fa temps què no passe per ací, ja veig la de coses bones que m´he perdut, no sigues cabut i ficat l´enllaç de suscripció porfa plis va que no costa res bsst

    ResponElimina
  11. @Reme, ja l'he posat, gràcies.
    @Menta, me'n alegro molt !!!

    ResponElimina
  12. Molt bonssssss !!!
    m'en menjaria un parell de quilos.

    ResponElimina
  13. Hola Albert
    La setmana passada vaig fer aquestes porres a casa, perquè no tinc xurrera, i en varen explotar. Tinc el braç esquerra ple de cremades i la ma dreta he tingut butllofes i fins hi tot fins a la carn grrrrrrrrrrrr¡
    Per la propera faré cas a les teves explicacions
    Bona cuina

    ResponElimina
  14. Ostres Narcis !!!...ho lamento moltíssim...de veritat....em sap molt de greu. He retirat el tema de les porres per si de cas i he posat en negreta un avís de cremades. Ho sento company !!!
    Gràcies a la resta i aneu amb molt de compte !!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !